Bricolaj Tehnici prelucrare lemn

Arderea lemnului – de la protecție la colorare

La prima vedere, arderea lemnului poate fi un subiect care, dacă nu sperie, sigur întristează. În această idee chiar am avut la un moment dat un articol despre protejarea lemnului împotriva focului prin tratare cu substanțe ignifuge. Și totuși, cum am ajuns de la protecția împotriva focului la protecție și colorare cu ajutorul lui? De ce afirm ca îi faci bine lemnului dacă-l arzi? Este ceea ce intentionez să vă spun în continuare.

Protejarea lemnului cu ajutorul focului a fost descoperită de japonezi în anii 1700 (după unele documente chiar înainte). Metoda se numește Shou Sugi Ban (în traducere, scândură de cedru arsă) sau Yakisugi. Ei au văzut că arzând suprafața scândurii de cedru (sugi) până la carbonizare lemnul devine foarte rezistent la intemperii, putrezire și atacul insectelor, devenind astfel foarte potrivit pentru folosirea la exterior. Metoda a fost intens folosită până în urmă cu 100 de ani când, apariția materialelor moderne de construcție (cimentul și mai târziu, plasticele), combinată cu o lipsă a lemnului autohton în acea perioadă, a dus aproape la dispariția ei.

arderea lemnului
sursa foto: blog.alexanderlamont.com

În anii 2000 tehnica a fost redescoperită și a intrat rapid în atenția designerilor și arhitecților din Europa și America de Nord. Entuziasmul a fost atât de mare încât lemnul ars a depășit faza de garduri și placarea caselor și a ajuns să fie folosit foarte mult în interior, la pardoseli, decorarea pereților, dar și la obținerea mobilei. Au aparut producători care obțin industrial lemn ars, prelucrându-l apoi pentru a-i spori frumusețea.

arderea lemnului
sursa foto: homeklondike.site

Practic metoda constă în arderea lemnului folosind diverse procedee (arzător cu gaz, ardere cu flacără directă dând practic foc lemnului, etc), stingerea focului și răcirea suprafeței folosind apa și curățarea suprafeței arse. Acest ciclu poate fi reluat de mai multe ori până se ajunge la rezultatul dorit. Curățarea suprafeței se face cu perii de sârmă și poate fi făcută numai superficial sau în profunzime.

arderea lemnului
sursa foto: deltamillworks.com

Lemnul astfel ars poate fi folosit la construcția caselor, a gardurilor sau pentru alte întrebuințări la exterior. Stratul de carbune are o bună protecție împotriva radiațiilor UV, considerându-se că un astfel de lemn poate rezista fără nici un fel de întreținere între 80 și 100 de ani. Lemnul poate fi folosit ca atare sau, după periere, poate fi tratat cu ulei.

arderea lemnului
sursa foto: deltamillworks.com

Plecând de la etapele de bază ale metodei s-au dezvoltat tot felul de tehnici care permit obținerea de suprafețe cu diverse texturi și culori. Arderea poate fi făcută cu diferite grade de profunzime. Răcirea cu apă poate fi făcută și ea în diverse feluri: turnând direct o cantitate mare de apă pe scândură sau picurând încet apa. Se obțin astfel structuri diferite ale lemnului ars, controlând spargerea stratului de „cărbune” de deasupra.

arderea lemnului
sursa foto: regex.info

Și curățarea lemnului poate duce la apariția diverselor efecte. El poate fi curățat numai pentru a îndepărta stratul de funingine de deasupra și a ajunge la partea arsă stabilă, sau poate fi îndepărtată și acea parte, mai mult sau mai puțin, în funcție de desenul dorit. Se poate obține așa lemn structurat.

arderea lemnului
sursa foto: blog.alexanderlemont.com

Cum rezultă structurarea? Lemnul timpuriu, fiind mai moale și mai afânat, arde mai repede spre deosebire de cel târziu. Când este îndepărtată arsura prin periere cu peria de sârmă, în zona de lemn timpuriu va fi îndepărtat mai mult material și astfel lemnul târziu va ieși în evidență.

Tot prin felul în care este curățat lemnul ars se poate face și colorarea lemnului. Periind lemnul, partea care se curăță prima este cea de lemn târziu, unde apare culoarea naturală a lemnului, iar în rest rămâne culoarea neagră a cărbunelui. Lemnul va avea astfel un aspect patinat.

arderea lemnului
sursa foto: resowntimberco.com

Dar cel mai spectaculos este atunci când se combină arsura cu baițul. Lemnul se periază pentru a îndepărta parțial partea arsa și se aplică pe suprafață un baiț. Zona arsă nu absoarbe culoare, rămânând neagră, spre deosebire de zona unde s-a ajuns la lemn și unde baițul este absorbit normal, colorând lemnul. Combinația dintre culoarea aplicată și negrul de cărbune este cu adevarat spectaculoasă.

arderea lemnului

arderea lemnului
sursa foto: remodelista.com

Dacă la început metoda a fost aplicată pe cedru japonez, ea a fost extinsă treptat și pe alte esențe. Cel mai bine însă arată pe lemn de rășinoase (brad, pin, molid, douglas) și mai ales când acesta este tăiat astfel încât să aibă fladere.

Colorarea prin ardere se poate face și fără  ca lemnul să fie carbonizat. Prin ardere superficială, lemnul timpuriu va fi primul care își va schimba culoarea, scoțând astfel în evidență desenul natural al lemnului. Arderea se face cu o torță simplă cu gaz, nefiind necesare instalații complicate cu multă putere și mult mai periculoase.

arderea lemnului
lemn de douglas

După ce a fost astfel colorat, lemnul poate fi protejat prin aplicare de lacuri sau, mult mai bine, prin aplicarea uleiurilor.

Metoda a depășit acum cu mult utilizarea ca protecție la exterior intrând în domeniul designului interior, dar și în cel al mobilei sau al obiectelor de decor. Efectele speciale ce se pot obține controlând cu atenție arderea, perierea sau colorarea au permis folosirea ei la decorarea unor obiecte mai speciale, cum sunt cutiile de bijuterii sau chiar chitarele electrice.

arderea lemnului
sursa foto: tdpri.com

Aceasta este o metodă de colorare pe care o puteți folosi și voi în proiectele diy. Este bine să nu uitați însă că lemnul arde cu ușurință și să fiți foarte atenți când faceți acest lucru. Iar dacă nu aveți condițiile sau îndemânarea necesară este mai bine să lăsați colorarea prin ardere pe mâna profesioniștilor.

 

O altă metodă interesantă cu rezultate spectaculoase, dar și extrem de periculoasă, este arderea electrică a lemnului. Nu o recomand, dar cred că orice informație este bine-venită chiar dacă nu o punem în practică.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

10 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • frumos detaliat cu imagini , felicitari pentru articol . Chiar daca aveam cunostinta despre asta tot mi a fost drag sa ascult si parerea dvs .

 • Ar fi recomandat acest procedeu pentru un gard din rasinoase? Curatat superficial si dat cu ulei de in.
  Dupa cat timp ar trebui reinoit stratul de ulei?

  • Este un foarte bun sistem de protectie la exterior si poate fi aplicat si pe lemnul de rasinoase. Cu cat arderea este mai pronuntata cu atat rezistenta este mai mare. Carbunele de la suprafata protejeaza foarte bine.
   Daca curatati foarte mult si apoi aplicati ulei de in, in functie de cat de abundente sunt intemperiile, va trebui sa reimprospatati finisajul la 1-3 ani. Daca lasati mai multa arsura la suprafata rezista mai mult.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 

   Va multumim!

   https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Aveți idee in România in ce secol a apărut aceasta metodă? Si acum exista case cu lemnul din pod/acoperiș afumat sau șindrile arse. Superb articol. Mulțumim

 • In Franta réalisez acoperisuri,placari exterioare si mobila din lemn ars in profunzime la o temperatura foarte ridicata.Protectia o fac cu o rezina de culoare neagra. Articol interesant.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian