Castelul de lut Valea Zânelor de la Porumbacu de Sus, din județul Sibiu, este deja un loc cunoscut și asaltat de mulți vizitatori din țară și din afara ei. Aspectul său aparte, de tărâm al basmelor îi atrage atât pe cei mari, cât și pe cei mici, în egală măsură. Totul aici, în cel mai mic detaliu, este lucrat manual de meșteri pricepuți, cu drag de meserie și de frumos. Despre locul de joacă făcut cu ceva timp în urmă de Nicu Ivănescu din copaci scorburoși am povestit deja aici. Acum, Castelul de Lut a intrat în proces de renovare, dar fără a fi închis publicului. Șindrila s-a scorojit, pereții nu mai sunt la fel de albi ca la început, iar pandemia oferă condițiile necesare pentru ca proiectul inițial – un hotel boutique – să se definitiveze. Toate materialele cu care se renovează sunt naturale, iar pentru șindrilă a fost ales uleiul Kreidezeit colorat cu pigmenți naturali, furnizat de Naturalpaint. Despre aceste lucrări și despre planurile de viitor, am vorbit cu Răzvan Vasile, unul dintre cei care au gândit acest proiect. Găsiți discuția la finalul articolului.
Castelul de lut Valea Zânelor
Castelul de Lut Valea Zânelor este visul Gabrielei și al lui Răzvan, născuți și crescuți în București, dar îndrăgostiți iremediabil de natură. În urmă cu câțiva ani au hotărât să lase capitala și să se mute împreună cu fiul lor la Porumbacu, lângă Sibiu. Au pornit cu ideea de a construi o ”Casă naturală de poveste”, proiect care a devenit între timp Castelul de Lut Valea Zânelor.
Încă de la început au dorit ca totul să fie construit tradițional și manual de către meșteri pricepuți în astfel de lucrări, folosind doar materiale naturale. Formele au fost gândite să fie organice, fluide, în armonie cu natura. Pereții, groși de 60 cm, au fost construiți din cob, un amestec de lut, paie nisip și apă. Au fost acoperiți cu o tencuială de var specială, mai rezistentă și deschisă la vapori spre exterior. „Castelul” a fost acoperit cu șindrilă, iar turnurile au fost construite din piatră.
„Castelul” a fost gândit pentru a fi un hotel cu totul aparte. Are 2 nivele, 10 camere, 2 turnuri și 50 de ferestre. Pentru că a trezit interesul încă de la început, castelul a fost deschis vizitării. Inițial putea fi vizitat și la interior, proprietarii amenajaseră o cameră pentru a fi văzute detalii ale construcției pereților. Pandemia i-a obligat să oprească vizitarea la interior, rămânând posibilă doar vizitarea și fotografierea lui exterioară.
Gabriela și Răzvan își doresc ca anul viitor să poată fi inaugurat hotelul. Dar mai este de lucru și lucrurile nu merg atât de repede pe cât și-ar dori ei, pentru că totul este făcut manual, iar oameni pricepuți și muncitori nu sunt ușor de găsit.
Produsele naturale de la Naturalpaint se potrivesc perfect conceptului
Șindrila cu care este acoperit „castelul” a fost acoperită inițial cu lac natural pe bază de apă. Se pare că nu a fost cea mai bună soluție pentru că în scurt timp lacul a crăpat și a început să se exfolieze. Au lăsat o perioadă lucrurile așa, iar ploaia și vântul i-a ajutat la curățarea șindrilei. Pentru a se asigura că tot lacul a fost îndepărtat, șindrila a fost spălată cu o soluție naturală specială care a asigurat și protecția împotriva mușchilor, lichenilor și ciupercilor.
Cum șindrila trebuia protejată s-au gândit ce ar fi cel mai potrivit împreună cu materialele naturale folosite la construcția castelului. Și așa au ajuns la uleiurile naturale Kreidezeit, mult mai potrivite datorită elasticității mari. Pentru a ajunge la o culoare potrivită s-a folosit lazură larice, lazură transparentă și pigment natural portocaliu.
Lazurile Kreidezeit conțin ulei de in și ulei de tung, o combinație foarte bună pentru protecția lemnului. Uleiul de in are molecula mai subțire ceea ce îi permite să intre adânc în lemn, protejând-l din interior. Molecula uleiului de tung este mai mare, ceea ce îl ajută că protejeze suprafața lemnului pe care formează o peliculă foarte subțire, dar rezistentă și superelastică. Kreidezeit a găsit echilibrul perfect dintre cele două uleiuri astfel încât amestecul lor să protejeze lemnul atât în interior, cât și la suprafață.
Pigmenții Kreidezeit sunt amestecuri de coloranți din natură. Nu conțin substanțe chimice adăugate și nici alți auxiliari. Nu au în compoziție metale grele, fiind alese doar acele materiale naturale care nu prezintă pericol pentru sănătate. Pigmenții sunt sub formă de pulbere și se amestecă ușor cu uleiul. Gama cuprinde 26 de pigmenți în culori dintre cele mai deosebite. Pigmentul folosit este obținut din roci și minerale cu conținut de fier, originare din Franța. Substanţa colorantă este hidroxidul de fier.
Urmăriți în continuare discuția cu Răzvan Vasile purtată în decorul de basm oferit de Castelul de Lut.
Adaugă comentariul