Forestier Legislație

Comisia Europeană propune amânarea cu 12 luni a EUDR, Regulamentul UE privind defrișările

Într-o mișcare care vizează să sprijine implementarea la nivel global a EUDR, noul Regulament UE privind defrișările, Comisia Europeană a anunțat miercuri, 02 octombrie 2024, o serie de măsuri importante, inclusiv o propunere de extindere a perioadei de implementare cu 12 luni. Pentru a deveni operațională, propunerea trebuie aprobată de Parlamentul European și Consiliul UE.

Perioadă de tranziție extinsă

Principala noutate este propunerea de a amâna data aplicării regulamentului:

– Pentru companiile mari: 30 decembrie 2025
– Pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici: 30 iunie 2026

Această decizie vine ca răspuns la feedback-ul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul lor de pregătire. Comisia consideră că acest timp suplimentar va permite o implementare mai lină și va asigura succesul regulamentului în abordarea contribuției UE la problema presantă a defrișărilor la nivel global.

Ghiduri suplimentare pentru implementare

Pentru a facilita aplicarea uniformă a legii, Comisia a publicat documente de îndrumare care acoperă aspecte cheie precum:

– Funcționalitățile Sistemului Informatic
– Actualizări privind penalitățile
– Clarificări asupra definițiilor critice (de exemplu, „degradarea pădurilor”)
– Obligațiile de trasabilitate

De asemenea, a fost publicat un nou set de Întrebări Frecvente cu peste 40 de răspunsuri suplimentare la întrebările ridicate de diverse părți interesate din întreaga lume.

Sistem de clasificare a țărilor

Comisia a prezentat principiile metodologiei pe care o va aplica pentru clasificarea țărilor ca având risc scăzut, standard sau ridicat. Acest lucru va facilita procesele de due diligence ale operatorilor și va permite autorităților competente să monitorizeze și să asigure conformitatea în mod eficient.

Conform metodologiei aplicate, o mare majoritate a țărilor din întreaga lume vor fi clasificate ca având „risc scăzut”, permițând concentrarea eforturilor colective acolo unde provocările legate de defrișări sunt mai acute.

Sistem informatic operațional

Sistemul Informatic unde companiile își vor înregistra declarațiile de due diligence este gata să înceapă să accepte înregistrări la începutul lunii noiembrie și să fie complet operațional în decembrie. Operatorii și comercianții vor putea să se înregistreze și să depună declarații de due diligence chiar înainte de intrarea în aplicare a legii.

Perspective

Aceste măsuri anunțate de Comisia Europeană urmăresc să asigure o implementare cât mai lină și eficientă a EUDR. Industria lemnului și toți actorii implicați în lanțurile de aprovizionare vor beneficia de timp și resurse suplimentare pentru a se adapta noilor cerințe, conform comunicatului de presă primit.

Rămâne de văzut cum vor răspunde Parlamentul European și Consiliul la propunerea Comisiei de extindere a perioadei de implementare. Între timp, companiile sunt încurajate să continue pregătirile și să profite de instrumentele și ghidurile puse la dispoziție.

Etichete

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână