Casa NZEB Casa pasivă Fabricare case din lemn Izolarea casei

Class Meister construiește case eficiente energetic pe planșeu din lemn suspendat

Cerințele legate de eficiența energetică a locuințelor devin tot mai stricte, iar constructorii sunt nevoiți să caute soluții novatoare care să răspundă standardelor înalte. Reglementările nZEB obligatorii în România începând cu 31 decembrie 2020 cer construirea unor case eficiente energetic, bine izolate termic astfel încât să fie redus consumul de energie și implicit costurile de întreținere, dar și pentru a proteja mediul înconjurător.

În acest context Class Meister, constructor de case pe structură de lemn, propune o soluție modernă prin utilizarea planșeului din lemn suspendat, înlocuind placa de beton armat. Această soluție constructivă, ajutată de materiale de izolare de înaltă performanță, asigură atât o eficiență energetică superioară, cât și un impact ecologic redus, răspunzând astfel provocărilor construcțiilor sustenabile.

Care sunt avantajele planșeului de lemn comparativ cu placa din beton armat

Folosirea unui planșeu izolat din lemn suspendat are numeroase avantaje comparativ cu placa din beton armat poziționată pe sol. Cele mai importante sunt sporirea eficienței energetice, a casei, reducerea timpului de montaj și precizia, reducând posibilitatea apariției erorilor și a impactului asupra solului. Instalarea acestui tip de fundație poate fi făcută pe micropiloți înșurubați tip Krinner /Tehnopieux sau cuzineți din beton armat. Indiferent care dintre metode este aleasă, trebuie făcută mai întâi proiectarea tehnică care ia în calcul studiului geotehnic, cel topografic și descărcările de sarcină pentru fiecare element de susținere.

Planșeul din lemn oferă o izolare termica intrinsecă mai bună comparativ cu betonul. De asemenea, este mai ușor decât placa de beton, ceea ce reduce sarcina pe fundații. Acesta poate fi un avantaj semnificativ în zonele în care terenul are capacitate portantă limitată.

Planșeul din lemn este cel mai bun mod de a izola casa de sol deoarece este eliminată marea majoritate a punților termice, greu și costisitor de evitat la un sistem cu placă din beton armat. Se elimină astfel acea senzație de rece la nivelul tălpilor atunci când mergem desculți prin casă.  Condiția este ca planșeul suspendat să fie bine izolat termic, cu materiale de calitate și corespunzător implementate, să conțină un strat suficient de gros și etanșeitatea lui să fie corect realizată.

Nu este o noutate faptul să o casă pe structură de lemn se construiește mai repede decât cele din beton sau cărămidă. Timpul poate fi redus și mai mult prin folosirea planșeului suspendat din lemn. Acesta se montează rapid, în 3-4 zile, contribuind astfel la ridicarea casei într-un timp mai scurt, cu o precizie mai mare deoarece se folosesc panouri din lemn realizate în fabrică, dar și cu un preț mai scăzut datorită eliminării costurilor asociate.

În cazul folosirii planșeelor de lemn este foarte important să se acorde atenție sporită schimburilor higrotermice dintre podea și mediu, de pe fiecare parte a ei. Trebuie să se asigure un bun control al transferurilor de vapori în pardoseală, iar orice risc de reținere a umezelii trebuie eliminat prin ventilație și izolare corespunzătoare care să mute punctul de rouă cât mai spre exterior. Acest lucru se realizează prin folosirea corectă a barierelor de vapori și a membranelor de difuzie, cu acest pe etanșeitate.

Fundația pe micropiloți înșurubați tip Krinner

Micropiloții Krinner sunt o soluție economică pentru fundațiile clădirilor rezidențiale, mult mai prietenoasă cu mediul decât sistemul clasic, betonul.

Stabilitatea și capacitatea portantă a acestei soluții de fundație este aceeași cu cea a uneia clasice din beton. Micropiloții Krinner au însă avantajul de a fi ecologici, mai ieftini, mai eficienți în soluri cu stratul portant aflat la adâncimi mari și pot fi instalați rapid ca parte a unui proces eficient. De exemplu, o fundație din beton poate fi făcută în 3-4 săptămâni, pe când o fundație cu micropiloți Krinner, la aceeași casă, în doar 3-4 zile.

Mai jos,  secțiune printr-o fundație suspendată pe micropiloți Krinner realizată de Class Meister:


1 – Finisaj pardoseală
2 – Folie suport/adeziv
3 – OSB nut și feder/Agepan
4 – Folie barieră de vapori inteligentă & bandă adezivă pentru etanșare
5 – Structură de lemn C24, 45x240mm/ 65x240mm
6 – Izolaţie interioară de vată bazaltică
7 – Folie difuzie & bandă adezivă pentru etanșare
8 – Placă fibrociment
9 – Grinzi principale din lemn lamelar
10 – Micropiloţi de fundare tip Krinner

Micropiloții Krinner pot fi utilizați pentru clădiri de locuințe colective (blocuri), clădiri rezidențiale din lemn, case din lemn, case prefabricate din lemn, carporturi, terase, foișoare, pergole și alte construcții care au nevoie de o fundație bine ancorată.

Class Meister poate livra și monta micropiloți Krinner, fiind una dintre puținele firme din țară care oferă acest serviciu și singura din regiunea Moldovei.

Izolarea termică a planșeelor

Izolarea termică este o componentă cheie în construcția planșeelor din lemn si are un rol major în performanța energetică a clădirii. Pentru a realiza o bună izolare termică trebuie folosite materiale de calitate, cu bune performanțe de izolare. Există diverse materiale pe piață, de la cele naturale din fibră de lemn sau celuloză, la cele din vată de sticlă sau vată bazaltică.

Pentru a evalua eficient un material izolator există coeficientului de transmisie termică (U).  Cu cât conductivitatea termină a unui material este mai mică, cu atât acesta este mai termoizolant, iar impactul asupra performanței energetice a casei va fi mai mare. Folosirea plăcilor din fibră de lemn STEICO sau GUTEX, a celor din celuloză sau vată bazaltică ajută la menținerea unei temperaturi interioare stabile, reducând astfel nevoia de încălzire sau răcire, ajutând astfel la reducerea costurilor de întreținere prin facturi reduse. Se creează un climat interior mai sănătos fluctuațiile de temperatură fiind mai mici, iar impactul asupra mediului este pozitiv.

Class Meister se remarcă prin utilizarea unor soluții novatoare și sustenabile pentru construcția de case eficiente energetic. Planșeul din lemn prefabricat suspendat, împreună cu fundația pe micropiloți metalici, oferă nu doar o alternativă ecologică la construcțiile clasice din beton, ci și avantaje semnificative în ceea ce privește eficiența termică, timpul de execuție, durabilitatea și un cost mai prietenos cu bugetul investiției.

Class Meister își propune să transforme modul în care sunt construite casele, având un impact pozitiv asupra mediului și oferind locuințe de înaltă performanță energetică. Astfel de case au fost construite deja de companie în România, dar și în Franța (imaginile de mai jos) sau alte țări din Europa.

Etichete

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână