Dulgherie Evenimente România

Secretele din spatele materialelor stratificate în construcții

La nZEB Expo Cluj 2024, într-o prezentare foarte interesantă (video la finalul articolului), Radu Vădan ne-a dezvăluit secretele din spatele unui aspect adesea trecut cu vederea în construcții: adezivii folosiți în materialele stratificate din lemn. Deși pare un subiect tehnic la prima vedere, prezentarea sa a scos la iveală cât de crucial este acest element pentru siguranța și durabilitatea construcțiilor moderne.

„Când ne gândim la un adeziv pentru lemn, care e primul care ne vine în minte?” a întrebat Radu audiența. „Aracetul!” Zâmbind, a explicat de ce acest adeziv, deși omniprezent în atelierele de tâmplărie, nu își găsește niciodată locul în construcții. Imaginați-vă o grindă stratificată cu aracet susținând un acoperiș – în doar un an sau doi, sub greutatea constantă, straturile ar începe să alunece unul peste altul, ducând la tasarea acoperișului.

Prezentarea a continuat cu o incursiune în lumea fascinantă a materialelor stratificate moderne. De la CLT-ul impresionantelor clădiri din Canada, de peste 20 de etaje exclusiv pe structură din lemn, până la OSB-ul din magazii, fiecare material își are propriile cerințe și provocări când vine vorba de lipire.

Unul dintre cele mai interesante momente a fost legat de „respirația” caselor din lemn. „O casă din lemn respiră, nu?” – această credință populară a fost elegant deconstruită de Radu. „O casă din bârne de lemn tăiate direct din copac, respiră. Dar o casă care are peretele exterior din OSB sau din placaj, nu respiră.” Explicația? Nu lemnul este problema, ci stratul de adeziv care creează o barieră împotriva vaporilor.

Trecând prin diferitele tipuri de adezivi – de la toxicele dar eficientele rășini formaldehidice, până la modernele rășini poliuretanice cu zero emisii – Radu a evidențiat tendința actuală în construcții: căutarea echilibrului perfect între performanță și impact asupra mediului și sănătății.

Poate cea mai importantă lecție a prezentării a fost legată de siguranța la incendiu. În cazul unui foc, minutele contează. O grindă lipită cu adezivul potrivit poate face diferența între a avea timp să evacuezi clădirea și o prăbușire catastrofală. „În caz de incendiu, o grindă trebuie să reziste, să țină structura în picioare până când avem timp să evacuăm pe toată lumea,” a subliniat Radu.

Pentru constructorii și proprietarii de case, mesajul a fost clar: materialele stratificate moderne oferă posibilități extraordinare în construcții, dar succesul lor depinde în mare măsură de alegerea corectă a adezivilor și de calitatea execuției. „Trebuie să căutați producătorii care știu să facă elementele astea structurale ca lumea, nu le fac improvizat,” a concluzionat Radu, subliniind importanța colaborării cu specialiști verificați în domeniu.

Prezentarea lui Radu Vădan a demonstrat încă o dată că în construcții, ca și în viață, detaliile aparent mărunte pot face diferența între succes și eșec. Niciun detaliu nu este prea mic pentru a fi ignorat. Mai jos prezentarea lui Radu Vădan pe scena de la nZEB Expo Cluj 2024.

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână