Sonstiges

Von Sauterne bis Glenmorangie

Nu, nu ne-am schimbat profilul, tot despre lemn este vorba. Despre acel lemn care poate lega două tipuri de băuturi, renumite și speciale, vinul Sauterne și whisky-ul Glenmorangie. Adică, butoiul.

Sauterne, vinul dulce din regiunea Bordeaux

Sauterne este un vin dulce din regiunea Bordeaux, Franța. Nu este foarte clar când anume a apărut dar a devenit faimos datorită celui de-al treilea președinte american, Thomas Jefferson. Acesta, înainte de a fi președinte, a fost ambasador în Franța, perioadă în care a fost foarte implicat în afacerile cu vin.

Pentru a fi recunoscut de specialiști ca Sauterne, vinul trebuie să îndeplinească 3 cerințe: strugurii să fie din subregiunea Sauterne a regiunii Bordeaux, să aibă minimum 13% alcool și să fie dulce. Concentrația crescută de zahăr se datorează unui mucegai nobil prezent în struguri. Zona favorizează dezvoltarea acestui mucegai toamna, când dealurile sunt învăluite în ceață, aerul fiind foarte umed. Mucegaiul scade conținutul în apă al strugurilor, crescându-l pe cel de zahăr.

Sauternes_noble_rot_grapes

Industrial este dificil de reprodus procedeul natural. Pentru a mări concentrația de zahăr, sucul de struguri se extrage prin procedeul numit Cryoextracție. Strugurii sunt mai întâi înghețați după care sunt presați, rezultând un suc dulce foarte concentrat.

Vinul este maturat în butoaie de stejar între 18 și 36 de luni. Cel mai folosit este stejarul francez și cel american, dar pot fi găsite și butoaie din stejar rusesc și unguresc. Uneori butoaiele sunt arse în interior pentru a adăuga arome de unt și vanilie. În perioada de maturare vinul interacționează cu butoiul rezultând un vin matur, dulce, cu aromă fructată de caise, piersici, nuci și miere. La rândul lui butoiul se impregnează cu dulceața vinului dar și cu aromele acestuia.

Butoaiele îmbibate cu aroma dulce înnobilează whisky-ul scoțian

După perioada de maturare în butoaie, vinul este mutat în sticle unde stă până ajunge pe masa pasionaților. Butoaiele folosite pentru Sauterne sunt de foarte bună calitate. Proprietarii podgoriilor din zonă investesc foarte mulți bani pentru a obține un vin deosebit și scump și nu-și permit să folosească butoaie proaste. Ele sunt foarte apreciate de producătorii de whisky din Scoția, unde sunt trimise la sfârșitul perioadei de maturare a vinului.

Whisky-ul stă în aceste butoaie între 3 si 40 de ani, uneori chiar mai mult, căpătând un „Sauterne Finish” cum spun producătorii. Cele mai cunoscute mărci astfel maturate sunt Glenmorangie, Arran și Octomore.

life-of-a-wine-barrel
winefolly.com

Considerați că aceste informații pot fi utile și altora? Distribuiți! Dacă aveți comentarii sau întrebări lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat.

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

1 Kommentar

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

de_DEDeutsch