Diverse

De la Sauterne la Glenmorangie

Nu, nu ne-am schimbat profilul, tot despre lemn este vorba. Despre acel lemn care poate lega două tipuri de băuturi, renumite și speciale, vinul Sauterne și whisky-ul Glenmorangie și anume butoiul.

Different_casks_used_at_Midelton_32bae26444

Sauterne este un vin dulce din regiunea Bordeaux, Franța. Nu este foarte clar când anume a apărut dar a devenit faimos datorită celui de-al treilea președinte american, Thomas Jefferson. Acesta, înainte de a fi președinte, a fost ambasador în Franța, perioadă în care a fost foarte implicat în afacerile cu vin.

Pentru a fi recunoscut de specialiști ca Sauterne, vinul trebuie să îndeplinească 3 cerințe: strugurii să fie din subregiunea Sauterne a regiunii Bordeaux, să aibă minimum 13% alcool și să fie dulce. Concentrația crescută de zahăr se datorează unui mucegai nobil prezent în struguri. Zona favorizează dezvoltarea acestui mucegai toamna, când dealurile sunt învăluite în ceață, aerul fiind foarte umed. Mucegaiul scade conținutul în apă al strugurilor, crescându-l pe cel de zahăr.

Sauternes_noble_rot_grapes

Industrial este dificil de reprodus procedeul natural. Pentru a mări concentrația de zahăr, sucul de struguri se extrage prin procedeul numit Cryoextracție. Strugurii sunt mai întâi înghețați după care sunt presați, rezultând un suc dulce foarte concentrat.

modern_warehouse_in_Ireland
whisky.com

Vinul este maturat în butoaie de stejar între 18 și 36 de luni. Cel mai folosit este stejarul francez și cel american, dar pot fi găsite și butoaie din stejar rusesc și unguresc. Uneori butoaiele sunt arse în interior pentru a adăuga arome de unt și vanilie. În perioada de maturare vinul interacționează cu butoiul rezultând un vin matur, dulce, cu aromă fructată de caise, piersici, nuci și miere. La rândul lui butoiul se impregnează cu dulceața vinului dar și cu aromele acestuia.

După perioada de maturare în butoaie, vinul este mutat în sticle unde stă până ajunge pe masa unor norocoși. Butoaiele folosite pentru Sauterne sunt de foarte bună calitate. Proprietarii podgoriilor din zonă investesc foarte mulți bani pentru a obține un vin deosebit și scump și nu-și permit să folosească butoaie proaste. Ele sunt foarte apreciate de producătorii de whisky din Scoția, unde sunt trimise la sfârșitul perioadei de maturare a vinului. Whiskyul stă în aceste butoaie între 3 si 40 de ani, uneori chiar mai mult, căpătând un „Sauterne Finish” cum spun producătorii. Cele mai cunoscute mărci maturate așa sunt Glenmorangie, Arran și Octomore.

life-of-a-wine-barrel
winefolly.com

Sauterne nu este singurul vin dulce care furnizează butoaie pentru whisky. Cele de Porto și Sherry sunt de asemenea foarte apreciate. Uneori, producătorii de whisky trimit butoaiele noi la podgorii pentru a fi „învechite” cu dulceața și aromele vinurilor de desert.

Considerați că aceste informații pot fi utile și altora? Distribuiți! Dacă aveți comentarii sau întrebări lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat.

Categorii

Abonează-te la newsletter