Veredelungstechniken - Türen Fenster

Was sind doppelt verglaste Fenster und was sind die Anforderungen an eine dauerhafte Oberfläche?

Sunt motive serioase care ne obligă să schimbăm ferestrele. Nu cred să existe cineva care schimbă ferestrele de la casă sau apartament doar datorită modei sau pentru că s-a plictisit de ele. De obicei există un motiv foarte serios care determină această acțiune: izolația termică și fonică sau deteriorarea iremediabilă a vechilor ferestre. Dacă tot trebuie să le schimbăm, cel puțin să fim cât mai bine informați și să alegem varianta cea mai bună pentru noi.

sursa foto: finewoodworking.com
Bildquelle: finewoodworking.com
Arten von Fenstern

Există patru posibilități de alegere: PVC, lemn, aluminiu și combinație aluminiu-lemn. Cele mai rezistente sunt cele de aluminiu, iar cele mai puțin rezistente, cele din PVC. Atât cele din PVC cât și cele din aluminiu pot avea aplicate folii care să imite lemnul.

Nu intru în detalii referitor la ferestrele din PVC și aluminiu, pentru că nu sunt un specialist în astfel de materiale și nu vreau să greșesc. În ceea ce privește lemnul pot să vă dau informații suplimentare.

Doppelt verglaste Holzfenster

Ferestrele din lemn se pot face din diverse esențe – rășinoase, stejar, mahon. Lemnul folosit poate fi masiv sau stratificat. Cele dintr-o singură bucată de lemn masiv sunt din ce în ce mai puțin folosite din cauza instabilității lemnului. Ferestrele din lemn stratificat sunt mult mai stabile, variația lemnului în funcție de umiditate fiind foarte mică.

Problema la ferestre este lungimea elementelor. Variația dimensională poate duce la curbarea sau torsionarea acestor elemente. Lemnul stratificat elimina defectele din lemnul masiv, iar prin stratificare se obține un derivat din lemn rezistent și mult mai stabil. Stratificarea contribuie și la izolarea termică și fonică, straturile de lemn cu fibra așezată pe lung, dar diferit îngreunând traversarea lemnului.

Termenul termopan se referă la sticla ferestrei, nu la timpul de material folosit pentru construcția ramei sau la soluția constructivă. Termopanul este acel sandwich din 2 sau 3 straturi de sticlă, cu spații fără aer între ele sau umplute cu gaze ce împiedică traversarea, astfel încât să fie asigurată izolarea fonică și termică. Fereastra termopan este doar cea care are o astfel de sticlă prinsă în ramă.

Fereastra trebuie construită în așa fel încât apa să nu băltească. Lăcrimarele trebuie să fie inclinate sub un anumit unghi. Condiția ca fereastra să reziste cât mai mult în timp este tocmai această soluție constructivă care îndepărtează apa.

sursa foto: ecohabitar.org
Bildquelle: ecohabitar.org
Finisarea ferestrelor pentru a rezista cât mai bine în timp

Pentru a finisa ramele ferestrelor se folosesc materiale speciale rezistente la condițiile atmosferice și radiația UV. Cu cât radiația solară străbate mai ușor finisajul, ca atât acesta va fi mai puțin rezistent în timp. Pornind de aici, cele mai rezistente rame sunt cele vopsite, unde fibra lemnului este complet acoperită, iar cel mai puțin rezistente sunt cele acoperite cu finisaj transparent. În cazul finisajului transparent, cele mai puțin rezistente sunt ferestrele lucioase complet transparente, iar cel mai rezistente sunt cele mate, semitransparente.

Rezistenta materialelor de finisare pentru ferestrele din lemn variază între 3-4 ani și 10 ani, uneori chiar 12-15 ani. Asta nu înseamnă că după 10 ani trebuie să le schimbați. Acesta este timpul după care este posibil să apară primele fisuri. Pentru a prelungi viața ferestrelor este bine ca o dată la 2 ani să se facă o întreținere a lor. Adică să se spele și să se aplice, cu cârpa sau prin pulverizare (spray), un ulei de întreținere (se găsește aproape în toate magazinele de profil). Intemperiile vor mânca von dieser Schicht und die Oberfläche wird geschützt.

Rezistența în timp a finisajului depinde foarte mult de condițiile atmosferice. Astfel, la aceeași casă, ferestrele din partea mai bătută de ploi și vânt vor rezista mai puțin decât cele din zona mai protejată. De aceea, foarte greu se obține un act de garanție de la producătorii de lacuri și vopsele. Și dacă se obține până la urmă, este o adevărată carte, cu instrucțiuni privind soluțiilor constructive ale ferestrelor și tehnologia de finisare.

Dacă nu pot fi recuperate și ferestrele caselor vechi pot fi schimbate cu ferestre termopan cu rame din lemn. Sunt firme care reproduc întocmai ferestrele originale, chiar dacă există arce, ferestre duble sau alte detalii constructive. Așa că nu există nici o scuză pentru ca vechile clădiri să fie mutilate.

sursa foto: hendslidingdoors.com
Bildquelle: hendslidingdoors.com

Sper că aceste câteva indicații să vă ajute atunci când veți dori sau veți fi nevoiți să schimbați ferestrele. Cel puțin, nu porniți de la zero în această acțiune.

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

2 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

  • Der Artikel enthielt einige schwerwiegende Fehler, aber die eklatantesten sind im folgenden Absatz zu finden:

    "Wir wissen, dass Massivholz in Abhängigkeit von den Witterungsbedingungen (Temperatur und Feuchtigkeit) Maßschwankungen unterliegt und sich bei großen Abmessungen verbiegen kann. Bei Brettschichtholz gibt es diese Probleme nicht. Es wird aus rechtwinklig zueinander angeordneten und miteinander verleimten Holzschichten hergestellt. Das Ergebnis ist ein Holzderivat, das sehr stark und dauerhaft stabil ist.

    Die Größe von Holz ändert sich nur durch die Feuchtigkeit. Die Temperatur hat keinen Einfluss darauf, wenn die Luftfeuchtigkeit konstant bleibt. Größenschwankungen werden zu einem Problem bei Verbindungen, die nicht unter diesem Gesichtspunkt hergestellt wurden. Biegungen treten auf, wenn die Tischlerarbeiten nicht richtig geplant wurden, wenn es große Unterschiede zwischen der Luftfeuchtigkeit innerhalb und außerhalb des Hauses gibt und wenn das verwendete Holz nicht richtig ausgewählt, abgelagert, geschnitten oder für die Tischlerarbeiten bearbeitet wurde.

    Laminierte Holzprofile lösen die oben genannten Probleme nicht vollständig, aber sie tragen zur Dimensionsstabilität bei. Wie Sie auf den Bildern in diesem Artikel sehen können, sind bei Schichtholzprofilen für Tischlerarbeiten im Gegensatz zu Sperrholz alle Holzschichten in der gleichen Richtung gemasert. Es ist nicht korrekt zu sagen, dass "es aus senkrecht zueinander angeordneten und miteinander verleimten Holzschichten besteht". .

    • Ich danke Ihnen für die Klarstellung. Hinsichtlich der Dimensionsschwankungen des Holzes bezog ich mich auf die atmosphärischen Bedingungen, d. h. auf Temperatur und Luftfeuchtigkeit". Sie sagen selbst, dass die Temperatur keinen Einfluss hat, wenn die Luftfeuchtigkeit konstant bleibt. Temperatur und Luftfeuchtigkeit zusammen können also zu Maßabweichungen des Holzes führen.
      Sie haben Recht, und ich werde die notwendigen Änderungen an den Laminatholzprofilen vornehmen.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch