Cei care ați pus parchet acasă cu siguranță știți că sunt 3 variante dintre care se face alegerea: parchet laminat, parchet masiv și parchet stratificat. Dar care este diferența dintre ele, de ce alegem o varianta și nu pe cealaltă, ce condiții impun o anumită alegere? Fără a avea pretenția că dau soluția perfectă, îmi propun să prezint argumente pro și contra pentru fiecare alegere.
Dar mai întâi descrierea variantelor.
Laminatfußböden este un produs sintetic obținut din mai multe straturi suprapuse. Aspectul de lemn este dat de o imagine a lemnului, practic o fotografie sau un desen peste care este aplicat un strat de lac. Imaginea este foarte reală și pentru un necunoscător, foarte greu de deosebit de lemn. Ea reproduce desenul natural al lemnului, cu fibră, noduri, pori, dar și unele efecte create prin finisaje făcute pe lemn, cum ar fi semnele îmbătrânirii sau deteriorării lemnului în timp.
Această imagine este pusă peste un panou derivat de lemn, MDF sau HDS (panouri de înaltă densitate). Sandwich-ul este completat de straturi de rășină și adeziv. Panourile de parchet laminat sunt făcute să se monteze ușor, pe principiul nuss und feder (lambă și uluc).
Parchetul laminat poate fi cumpărat de la magazinele de bricolaj, gen Dedeman, Leroy Merlin, Praktiker, Hornbach sau Baumax. Parchetul laminat este cel mai ieftin tip de parchet.
Massives Parkett este obținut din lemn masiv, fiind practic o singură bucată de lemn.
Sunt folosite esențe mai dure din lemn, Eiche, Akazie,
esențe exotice, pentru că trebuie să reziste presiunii și agresiunii mecanice dată de traficul suportat. Bucățile de parchet masiv sunt construite și ele pentru a se îmbina, dar există și elemente drepte care sunt lipite sau bătute în cuie pe un suport.
Geschichtetes Parkett pare o combinație dintre cele 2 variante. Adică este un produs obținut din suprapunerea mai multor straturi dar, spre deosebire de parchetul laminar care este sintetic, aici este vorba de straturi de lemn.
Practic, ceea ce se vede, este un strat de lemn masiv obținut prin tăiere sau derulare din buștean, mai gros decât un furnir tehnic, pentru a rezista mai multor operațiuni de întreținere (rașchetare si revopsire). Acest strat este lipit peste straturi de furnire tehnice, așezate perpendicular unul peste celalalt, la fel ca la placaj. Acest compozit este apoi prelucrat și finisat exact ca un parchet din masiv.
Fiecare dintre aceste variante are avantajele si dezavantajele ei. Parchetul laminat are avantajul unui pret foarte bun, al versatilității și al faptului că se monteaza foarte ușor, putând fi chiar subiectul unui proiect DIY. Există mai multe clase de parchet laminat, în funcție de calitate. Specialistii nu recomandă să se monteze un parchet laminat ieftin în zonele cu umiditate crescută cum este baia sau bucătăria. Variantele ieftine de parchet laminat au rezistențe scăzute la umiditate si la zgâriere. Un parchet laminat ieftin poate fi montat de exemplu în dormitor sau alte astfel de zone mai protejate.
Dezavantajul principal al acestui parchet laminat este zgomotul nenatural și „spart” pe care-l face atunci când calci pe el. Este diferit de al parchetului din lemn și uneori destul de puternic. Poate fi atenuat folosind parchet laminat de calitate și materiale care izolează fonic și absorb zgomotele. Totuși, indiferent cât de bine ar fi montat, nu va suna niciodată ca lemnul.
Parchetul masiv și cel stratificat sunt destul de asemănătoare, chiar și ca preț, dar au și elemente care le diferențiază. Parchetul masiv este întotdeauna cel mai dorit, dar uneori greu accesibil din cauza prețului. Are frumusețe și „căldură” naturală, iar cu o întreținere corespunzătoare va rezista foarte mult în timp. Trebuie știut însă că, fiind vorba despre un lemn masiv, are și restricții, iar pentru unii dezavantaje. Are variații dimensionale în funcție de umiditate, de aceea nu este recomandat pentru parterul locuințelor sau pentru montare în beciuri, baie sau bucătărie. Tot din cauza umidității nu se montează niciodată direct pe planșeul de beton.
Este mai puțin rezistent la șocuri mecanice, așa că trebuie luat în calcul acest aspect înainte de a fi montat în zone unde se circulă cu pantofi cu toc cui sau unde există riscul să cadă obiecte grele pe jos. În urma unor astfel de agresiuni mecanice pot apărea găuri sau teșituri pe suprafața parchetului. Nici animalele de companie de dimensiuni mai mari nu sunt „prietenele” parchetului masiv.
Spre deosebire de parchetul masiv, cel stratificat este mult mai stabil dimensional datorită modului de realizare (dispunerea perpendiculară a straturilor). Poate fi montat fără probleme la parter și în celelalte zone unde cel masiv nu este recomandat. Poate fi montat direct pe planșeul de beton dacă acesta are umiditatea de maximum 4%. Este mai rezistent din punct de vedere mecanic, dar nu trebuie uitat totuși că primul strat este tot un strat de lemn masiv.
În ceea ce privește montajul este bine ca, în cazul parchetului masiv, să fie făcut de profesioniști. Din cauza variației dimensionale trebuie lăsată distanță lângă perete care să permită dilatarea. Dacă nu sunt lăsate astfel de zone parchetul se umflă. De altfel se spune că a fost montat de o echipă bună de profesioniști dacă, timp de 4 sezoane de la momentul montaj, parchetul nu a avut modificări vizibile (umflări sau contrageri).
Parchetul startificat poate fi montat și ca proiect DIY, dar nu este la fel de simplu ca la cel laminat. Trebuie să aveți ceva cunoștinte și e bine sa vă documentați foarte bine înainte de a începe. Sau, mai bine, apelați tot la echipe de profesioniști.
Parchetul laminat este gata finisat, singurul lucru pe care trebuie să-l faceți este să-l montați. Parchetul masiv sau stratificat poate fi finisat din fabrică sau după montaj. Finisarea în producție se face cu uleiuri sau lacuri foarte rezistente la zgâriere sau șocuri mecanice. Finisarea după montaj poate fi făcută cu ceară, ulei sau cu lacuri speciale pentru trafic, cu duritate mare.
Beendigung mit Wachs wenn Öl este foarte frumoasa, dar mai puțin rezistentă comparativ cu cea realizată cu lacuri. Cum însă sunt multe de spus despre materialele de finisare pentru parchet este bine să las subiectul pentru altă dată.
Ihre Kommentare sind unten willkommen. Teilen Sie den Artikel, wenn Sie ihn nützlich finden. Vielen Dank!
Der Begriff "Laminatfußboden" wird in Rumänien missbraucht, um eine Qualität vorzutäuschen, die der "MDF-Fußboden mit dem Bild oben drauf" nicht hat, und um den Eindruck einer höheren Qualität zu einem günstigeren Preis zu erwecken - auf Rumänisch eine Täuschung für uninformierte Kunden. Der verwendete Begriff sollte "Laminatboden" lauten. "Laminatfußboden" auf Englisch.
Im Falle von Laminatfußböden (die aus einer Sperrholzunterlage und einer dünnen Schicht Hartholz bestehen, die heute sehr gefragt sind und preislich über echtem Hartholz liegen) ist die Bezeichnung Laminatfußboden falsch. Die richtige Bezeichnung wäre "Laminatfußboden".
In dieser Kategorie von Laminaten gibt es auch Laminatfußböden - gemusterte Paneele -, für die der Begriff Laminatfußboden verwendet werden kann.
Bei Massivholzböden schließlich handelt es sich um ein Stück Holz (das von oben bis unten aus Holz besteht), das profiliert oder nicht profiliert ist (siehe die italienischen Lamparche, bei denen es keine Profile an den Seiten gibt) und aus dem man Muster herstellen kann - Tanne oder Schachbrett zum Beispiel, aber auch andere.
Zu den Massivholzdielen gehören auch Massivholzdielen in Form von gemusterten Paneelen - zum Beispiel das berühmte Versailles-Dekor und Hunderte von anderen Designs.
Was soll man wählen? Halten Sie sich an ein bestimmtes Budget und konsultieren Sie vor allem einen möglichst ehrlichen Fachmann. Sie können im Internet recherchieren, das kann nicht schaden.
1. Wenn Sie ein knappes Budget haben = Laminatboden.
2. Wenn Sie über ein mittleres Budget verfügen, können Sie sich für Laminat entscheiden (das bereits vorgestrichen geliefert wird und nur noch verlegt werden muss, was weniger Arbeit und Schmutz bedeutet). Es sollte bekannt sein, dass es während seiner Lebensdauer 1-2 Mal erneuert werden kann (je nach den Bedingungen vor Ort). Nach diesen Umbauten (Abkratzen und Neulackieren) muss er entfernt werden, da die Tragfähigkeit erreicht ist. Es kann ein Lagerfeuer oder Grillen gemacht werden.
Diese Startseiten haben den Vorteil, dass sie in Bezug auf die Bewegung stabil sind (wegen der Trägerplatte). Für Liebhaber von "unbeweglichem" Holz sind sie also eine gute Wahl. Aber Holz ist Holz, es ist ein lebendiges Material, das sein Volumen je nach Feuchtigkeit vergrößert oder verkleinert.
Wenn Sie über ein geringes Budget verfügen, können Sie sich für Massivparkett (mit einer Nutzschicht von 8-11 mm) entscheiden. Es erfordert mehr Arbeit beim Verlegen, mehr Material und mehr Zeit, aber es ist das echte "Massivparkett". Es kann im Laufe seines Lebens 4-5 Mal nachbearbeitet werden, es kann mit gleichmäßigen Farben (Bädern) versehen werden, es kann durch Klopfen leicht antikisiert werden, so dass es bei jeder Nachbearbeitung anders aussehen kann. Bei guter Pflege kann es 2-3 Generationen überdauern.
3. Wenn Sie über ein größeres Budget verfügen, können Sie Designer-Paneele in Erwägung ziehen - zum Beispiel Versailles.
Sie können aber auch Kombinationen von Massivholzböden in einem bestimmten Muster und mit Intarsien verwenden.
Guter Artikel und Kommentar
Bei der Wahl des Bodenbelags sollten Sie bedenken, dass Laminatböden kühler sind als Massivholz- oder Laminatböden.
Bei der Wahl des Bodenbelags sollten Sie die langfristigen Kosten berücksichtigen. Wenn Sie sich für einen billigen Boden entscheiden, der sich schnell verschlechtert, und dann einen Qualitätsboden wählen, der teurer ist, geben Sie am Ende vielleicht insgesamt mehr Geld aus, als wenn Sie von vornherein einen Qualitätsboden gekauft hätten. Ganz zu schweigen von den Unannehmlichkeiten, die durch die Arbeiten im Haus entstehen.
Sowohl Massiv- als auch Laminatböden können direkt auf dem Estrich verlegt werden, aber die Feuchtigkeit im Estrich darf 2 % CM nicht überschreiten. Wenn die Feuchtigkeit im Estrich höher ist, wird sich jede Art von Bodenbelag ohne Dampfsperre verziehen.
Kann jemand einen Laminatboden für eine formaldehydfreie Fußbodenheizung empfehlen (E 0 Haus). Ich danke Ihnen.
Hallo Costel , auch ich interessiere mich für einen Laminatboden für Fußbodenheizung wie Sie. Bitte lassen Sie mich wissen, ob Sie ihn gefunden haben? Herzlichen Dank. Ich warte auf eine Antwort
Hallo, ich habe einen Laminatboden für Fußbodenheizung im E-Parkett-Laden gefunden, Sie können ihn hier ausprobieren: http://www.e-parchet.ro/ro/blog/parchet-pentru-incalzire-in-pardoseala/ .
Ich hoffe, ich war hilfreich, einen schönen Tag noch!
Vielleicht habe ich es nicht gefunden, aber auf der Website sind nicht einmal die Preise aufgeführt, und das deutet auf ein schlechtes Angebot hin.
Ein schöner Tag,
Cristi
Hallo,
Wir verstehen nicht genau, auf welches Angebot und welche Preise Sie sich beziehen. Wir verkaufen kein Parkett. Wir sind eine Zeitschrift. Wenn Sie sich auf das Zeitschriftenabonnement beziehen, können Sie es über den folgenden Link erwerben https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/.
Ich danke Ihnen.