Cred ca pentru mulți dintre noi locul preferat din casa este Küche. Acolo ai senzația că nu deranjezi, ești destins, aproape de cafea și de frigiderul cu bere. Acum, cu noile bucătării în stil american, nici nu mai poți spune că stai în bucătărie chiar dacă, în cele din urmă, tot acolo ești. Și de aici dorința de a avea mobilier de bucătărie rezistent, cât mai frumos, cu design deosebit și finisaje speciale.
Bucătăria, chiar dacă nu lucrează la capacitate maximă, este totuși un mediu cu umiditate crescută și în care există riscul apariției Flecken oder eine zgârieturilor (din cauza materialelor abrazive folosite). În aceste condiții tehnologia și materialele de finisare folosite trebuie să asigure o rezistență cât mai crescută la acești factori.
Mai întâi trebuie spus că este foarte important ce material este folosit. De exemplu, lemnul masiv este mai puțin rezistent la lovituri decât panourile furniruite. Iar lacul nu poate face nimic în sensul ăsta. Dacă lemnul cedează pelicula de lac va ceda și ea. Și între esențele de lemn există diferențe. Una este lemnul de Eiche și alta lemnul de plop. Primul este dur, rezistent la șocuri mecanice, pe când cel de-al doilea este moale, iar șocurile mecanice lasă urme foarte vizibile.
Pentru a fi cât mai protejat lemnul se acoperă cu materiale peliculogene. Acestea trebuie să aibă rezistențe crescute la zgâriere, șocuri mecanice, pătări și umiditate. Având în vedere că există posibilitatea ca lemnul să vină în contact cu apa și să se modifice dimensional odată cu variațiile de umiditate, trebuie să fie cât mai bine izolat. Acoperirea lui trebuie făcută pe toate suprafețele, inclusiv canturi. Indiferent cât de rezistent ar fi finisajul, dacă nu este făcut peste tot, va ceda.
Povesteam într-un articol despre mobila de bucătărie pe care, din lipsă de fonduri, am făcut-o cu ani în urmă din MDF. Panourile au fost frezate, lacul a fost pigmentat, s-au folosit patine, lacul final a avut gradul de luciu scăzut și așa am reușit să fac mulți prieteni să creadă că am mobilă din lemn masiv. Spre deosebire de materialele folosite pentru finisarea acestui tip de materiale (MDF, furnierte Platten, anpacken.), cele pentru lemnul masiv trebuie sa fie mai elastice. Variațiile dimensionale legate de umiditate sunt mai mari la lemn, iar dacă materialele de finisare folosite sunt foarte dure și rigide, pot apărea crăpături iar protecția lemnului este compromisă.
Pentru finisarea MDF-ului se folosesc de multe ori grunduri albe cu mult umplutor, pentru că acoperă bine suprafața și sunt mai ieftine. Aceste materiale nu sunt însă recomandate pentru lemn. Conținutul crescut de umplutor (cretă) și scăzut de rășină face ca grundul să fie mai puțin elastic, iar când lemnul lucrează apar crăpăturile.
Spuneam că materialele folosite trebuie să aibă rezistențe foarte bune. Este cazul produselor cu catalizare și în special al celor poliuretanice. Rezistența acestor produse la diverse agresiuni din bucătărie este determinată prin metode standardizate. Unii producători dau nivelul de rezistență al produselor în fișele tehnice de produs. Aveți mai jos un exemplu din fișă tehnică a unui lac poliuretanic alb de la Polistuc.
BESCHREIBEN | METHODE | MASSEINHEIT | VALOARE |
Beständigkeit gegen kalte Flüssigkeiten | UNI EN 12720 | Klasse 2 UNI 10944 | B |
Härte gegen Kratzen | UNI EN 15186 | Newton | 0,6 |
Beständigkeit gegen feuchte Hitze | UNI EN 12721 | Testniveau | 4 |
Widerstand des Bleistifts | ASTM D 3363 | Britische Klasse | H |
Beständigkeit gegen trockene Hitze | UNI EN 12722 | Testniveau | 5 |
Exposition gegenüber Licht | UNI EN 15187 | Graustufen | 4,5 |
Când finisajul este făcut prin pulverizare, cu pistoale manuale sau cu pompe, cele mai bune materiale pentru mobila de bucătărie din lemn sunt cele poliuretanice. Mă refer la cele pe bază de solvent. Sunt produse cu duritate mare dar și elastice, cu rezistențe bune la pătări cu lichide reci (vin) sau fierbinți (cafea), rezistență la zgâriere, la abraziune, la șocuri mecanice.
Nu vă așteptați însă să tocați legumele cu cuțitul direct pe blatul acoperit cu lac poliuretanic și să nu rămână urme. Nici un lac folosit la finisarea normală a lemnului nu rezistă la astfel de agresiuni. Însă lacul poliuretanic nu va păți nimic dacă puneți oala fierbinte pe blat, dacă vărsați cafea sau vin, dacă se curăță blatul cu produse abrazive. Dar dacă veți scăpa un obiect greu va conta și ce fel de lemn este sub lac. Un Hartholz va rezista mai bine decât unul weich.
Pentru a avea un finisaj rezistent este bine să se aplice măcar 2 straturi de grund pe toată suprafața, atât la interior cât și la exterior, înaintea aplicării lacului final. Dacă nu este bine protejat, apa sau aburul poate pătrunde, lemnul se umflă și strică finisajul din interior. Pentru Gerbstoffholz este bine să se folosească mai întâi un strat de izolator. Taninurile sunt agresive și pot ataca finisajul din interior. Izolantul le blochează în interiorul lemnului. Uneori e bine de folosit izolator chiar dacă lemnul nu este taninos. Izolantul este un produs fluid catalizat, cu putere mare de a penetra lemnul. Reacția chimică are loc în interiorul lemnului, sigilându-l practic. Este o garanție în plus că umiditatea nu va ajunge în lemn.
Pentru finisare pot fi folosite și produse hidrodiluabile. Se recomandă cele cu catalizare pentru o rezistență corespunzatoare a suprafețelor.
Daca se dorește un natürliche Wirkung pot fi folosite lacuri cu grad de luciu scăzut, care dau senzația că lemnul nu a fost finisat, sau Himmel und Öle. Ceara este frumoasă dar puțin rezistentă și va fi foarte greu de întreținut o astfel de bucătărie. Cu uleiuri însă se obțin finisaje frumoase și rezistente, mai ales dacă lemnul este dur. Există și uleiuri foarte rezistente, cu catalizare, care dau suprafețe foarte dure. Se pot folosi și pentru finisarea parchetului.
Când faceți o mobilă pentru bucătărie nu uitați niciodată de mediul în care va trebui să stea și nu faceți rabat la calitate. Dacă vreți un mobilier de bucătărie rezistent și de calitate, din lemn, nu-l căutați pe cel mai ieftin. Diferența de preț trebuie să se regăsească undeva și de multe ori o găsiți în calitatea materialelor de finisare folosite.
Guten Morgen liebe Frau...eine E-maill Adresse...können Sie mir geben...????...Ich würde Ihnen gerne einige Fragen stellen...Danke...Einen wunderschönen Tag, Gesundheit und Glück
Von Iasi...mos Costica...
Hallo. Sie können mir schreiben an mihaela.radu@cesbrands.ro.
Alles Gute!
Ihr Artikel ist sehr interessant. Die Informationen sind sehr nützlich.
Dankeschön
Ich bin Ihnen gerne behilflich.
Alles Gute!
Herzlichen Glückwunsch zu den Artikeln. Wunderschön geschrieben und detailliert. Es wäre nützlich, schließlich ein Buch in diesem Genre http://www.twwstore.com/product/finishing-it-ain-t-over-till-it-s-over-digital-version-only auf Rumänisch. Eventul ist vielleicht nur die elektronische Version. Ich verstehe nicht, warum es uns an solchen Informationen mangelt. Selbst alte Handwerker arbeiten ein wenig nach Gehör (so haben sie es in ihrer Jugend gelernt, vom Hörensagen). Im Allgemeinen fehlt es an Büchern auf diesem Gebiet, abgesehen von schlecht geschriebenen, von denen man nicht viel versteht.
Vielen Dank für Ihre Wertschätzung. Auch ich bin der Meinung, dass ein Buch über solche Themen notwendig ist, und ich muss zugeben, dass ich schon seit langem darüber nachdenke, es zu schreiben. Ich bin sicher, dass diese Zeit kommen wird. 🙂
Alles Gute!
[...] für Küchen und Bäder, weshalb Greenery im Polistuc-Angebot auf Wasserbasis vertreten ist [...]