Idei de meșterit

Sugestii pentru un mobilier de bucătărie rezistent

Cred ca pentru mulți dintre noi locul preferat din casa este bucătăria. Acolo ai senzația că nu deranjezi, ești destins, aproape de cafea și de frigiderul cu bere. Acum, cu noile bucătării în stil american, nici nu mai poți spune că stai în bucătărie chiar dacă, în cele din urmă, tot acolo ești. Și de aici dorința de a avea mobilier de bucătărie rezistent, cât mai frumos, cu design deosebit și finisaje speciale.

Bucătăria, chiar dacă nu lucrează la capacitate maximă, este totuși un mediu cu umiditate crescută și în care există riscul apariției petelor sau a zgârieturilor (din cauza materialelor abrazive folosite). În aceste condiții tehnologia și materialele de finisare folosite trebuie să asigure o rezistență cât mai crescută la acești factori.

mobila de bucatarie
sursa foto: crown-point.com

Mai întâi trebuie spus că este foarte important ce material este folosit. De exemplu, lemnul masiv este mai puțin rezistent la lovituri decât panourile furniruite. Iar lacul nu poate face nimic în sensul ăsta. Dacă lemnul cedează pelicula de lac va ceda și ea. Și între esențele de lemn există diferențe. Una este lemnul de stejar și alta lemnul de plop. Primul este dur, rezistent la șocuri mecanice, pe când cel de-al doilea este moale, iar șocurile mecanice lasă urme foarte vizibile.

mobila de bucătărie
sursa foto: remodelaholic.com

Pentru a fi cât mai protejat lemnul se acoperă cu materiale peliculogene. Acestea trebuie să aibă rezistențe crescute la zgâriere, șocuri mecanice, pătări și umiditate. Având în vedere că există posibilitatea ca lemnul să vină în contact cu apa și să se modifice dimensional odată cu variațiile de umiditate, trebuie să fie cât mai bine izolat. Acoperirea lui trebuie făcută pe toate suprafețele, inclusiv canturi. Indiferent cât de rezistent ar fi finisajul, dacă nu este făcut peste tot, va ceda.

mobila de bucătărie
sursa foto: blog.buldllc.com

Povesteam într-un articol despre mobila de bucătărie pe care, din lipsă de fonduri, am făcut-o cu ani în urmă din MDF. Panourile au fost frezate, lacul a fost pigmentat, s-au folosit patine, lacul final a avut gradul de luciu scăzut și așa am reușit să fac mulți prieteni să creadă că am mobilă din lemn masiv. Spre deosebire de materialele folosite pentru finisarea acestui tip de materiale (MDF, panouri furniruite, placaj), cele pentru lemnul masiv trebuie sa fie mai elastice. Variațiile dimensionale legate de umiditate sunt mai mari la lemn, iar dacă materialele de finisare folosite sunt foarte dure și rigide, pot apărea crăpături iar protecția lemnului este compromisă.

mobila de bucătărie
sursa foto: homebunch.com

Pentru finisarea MDF-ului se folosesc de multe ori grunduri albe cu mult umplutor, pentru că acoperă bine suprafața și sunt mai ieftine. Aceste materiale nu sunt însă recomandate pentru lemn. Conținutul crescut de umplutor (cretă) și scăzut de rășină face ca grundul să fie mai puțin elastic, iar când lemnul lucrează apar crăpăturile.

Spuneam că materialele folosite trebuie să aibă rezistențe foarte bune. Este cazul produselor cu catalizare și în special al celor poliuretanice. Rezistența acestor produse la diverse agresiuni din bucătărie este determinată prin metode standardizate. Unii producători dau nivelul de rezistență al produselor în fișele tehnice de produs. Aveți mai jos un exemplu din fișă tehnică a unui lac poliuretanic alb de la Polistuc.

DESCRIERE METODA UNITATE DE MASURA VALOARE
Rezistenta la lichide reci UNI EN 12720 Clasa 2 UNI 10944 B
Duritate la zgariere UNI EN 15186 Newton 0,6
Rezistenta la caldura umeda UNI EN 12721 Nivel de testare 4
Rezistenta la creion ASTM D 3363 Clasa Britanica H
Rezistenta la caldura uscata UNI EN 12722 Nivel de testare 5
Expunere la lumina UNI EN 15187 Scara de gri 4,5

Când finisajul este făcut prin pulverizare, cu pistoale manuale sau cu pompe, cele mai bune materiale pentru mobila de bucătărie din lemn sunt cele poliuretanice. Mă refer la cele pe bază de solvent. Sunt produse cu duritate mare dar și elastice, cu rezistențe bune la pătări cu lichide reci (vin) sau fierbinți (cafea), rezistență la zgâriere, la abraziune, la șocuri mecanice.

mobila de bucătărie
sursa foto: myho.morsitimer.com

Nu vă așteptați însă să tocați legumele cu cuțitul direct pe blatul acoperit cu lac poliuretanic și să nu rămână urme. Nici un lac folosit la finisarea normală a lemnului nu rezistă la astfel de agresiuni. Însă lacul poliuretanic nu va păți nimic dacă puneți oala fierbinte pe blat, dacă vărsați cafea sau vin, dacă se curăță blatul cu produse abrazive. Dar dacă veți scăpa un obiect greu va conta și ce fel de lemn este sub lac. Un lemn dur va rezista mai bine decât unul moale.

mobilier de bucătărie rezistent
sursa foto: homebunch.com

Pentru a avea un finisaj rezistent este bine să se aplice măcar 2 straturi de grund pe toată suprafața, atât la interior cât și la exterior, înaintea aplicării lacului final. Dacă nu este bine protejat, apa sau aburul poate pătrunde, lemnul se umflă și strică finisajul din interior. Pentru lemnul taninos este bine să se folosească mai întâi un strat de izolator. Taninurile sunt agresive și pot ataca finisajul din interior. Izolantul le blochează în interiorul lemnului. Uneori e bine de folosit izolator chiar dacă lemnul nu este taninos. Izolantul este un produs fluid catalizat, cu putere mare de a penetra lemnul. Reacția chimică are loc în interiorul lemnului, sigilându-l practic. Este o garanție în plus că umiditatea nu va ajunge în lemn.

Pentru finisare pot fi folosite și produse hidrodiluabile. Se recomandă cele cu catalizare pentru o rezistență corespunzatoare a suprafețelor.

mobilier de bucătărie rezistent
sursa foto: countryliving.com

Daca se dorește un efect natural pot fi folosite lacuri cu grad de luciu scăzut, care dau senzația că lemnul nu a fost finisat, sau ceruri și uleiuri. Ceara este frumoasă dar puțin rezistentă și va fi foarte greu de întreținut o astfel de bucătărie. Cu uleiuri însă se obțin finisaje frumoase și rezistente, mai ales dacă lemnul este dur. Există și uleiuri foarte rezistente, cu catalizare, care dau suprafețe foarte dure. Se pot folosi și pentru finisarea parchetului.

mobilier de bucătărie rezistent
sursa foto: marylandwoodcountertops.com

Când faceți o mobilă pentru bucătărie nu uitați niciodată de mediul în care va trebui să stea și nu faceți rabat la calitate. Dacă vreți un mobilier de bucătărie rezistent și de calitate, din lemn, nu-l căutați pe cel mai ieftin. Diferența de preț trebuie să se regăsească undeva și de multe ori o găsiți în calitatea materialelor de finisare folosite.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

7 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomână