DIY - Veredelungstechniken

Wie vermeidet man die Filmbildung beim Spritzen von Lacken?

Spre deosebire de aplicarea cu pensula sau cu trafaletul, pulverizarea permite depunerea pe suprafața lemnului a unei cantități de material mai mari și mai uniforme. În ciuda acestor avantaje, există un dezavantaj care-i oprește pe mulți să folosească această metodă de aplicare. Este vorba de formarea acelui nor din particule fine de lac – overspray – care înseamnă pe lângă pierdere de material și sursa unor alte probleme. Una dintre ele este gazarea peliculei formate.

O parte din aceste particule de lac se usucă în aer și cade sub formă de praf peste pelicula de lac încă lichidă și este prinsă în ea. La final lacul va avea un aspect neplăcut, albicios și un tușeu zgrunțuros. Dacă pelicula formată este de grund și nu de lac, defectul este îndepărtat prin Schleifen zwischen den Schichten. În cazul stratului final de lac această remediere nu se mai poate face iar efectul este cu atât mai dramatic cu cât gradul de luciu al lacului este mai mare (lacul este mai lucios).

Bildquelle: woodweb.com

Viteza cu care particulele de lac se transformă în praf depinde de mai mulți factori. În primul rând de dünner folosit. Dacă este un diluant repede volatil praful de lac se va forma mai repede. De aceea alegerea diluantului se face și în funcție de temperatura mediului ambiant iar folosirea solvenților foarte rapizi (cum este acetona) nu este recomandată la pulverizarea lacurilor.

Un alt factor care influențează este presiunea aerului de la compresor. Când aplicarea se face cu pistol manual reglarea presiunii aerului se face tot manual. De multe ori, din dorința de a avea o productivitate mai buna (de fapt, o iluzie), există tendința de a mări presiunea. Aceasta are ca rezultat în primul rând creșterea overspray-ului. Este bine ca presiunea să fie în jurul valorii de 3 atm, maximum 4.

gazarea peliculei
Bildquelle: kitchencabstl.com

Dacă există un volum mare de aer cu care este amestecat lacul, combinat cu un diluant mai repede volatil, pe langă pulberea de lac mai apare un alt fenomen, foarte asemănător ca aspect. Uscarea superficială are loc înainte ca tot aerul din peliculă să iasă. Cum tendința este de a ieși, împinge în pojghița de lac formată iar aspectul este foarte asemănător cu cel al prafului căzut pe filmul de lac. În acest caz, dacă se șlefuiește ușor suprafața, se îndepărtează stratul superficial și apar găurile mici lăsate în lac de aer. Pentru a evita acest lucru presiunea aerului nu trebuie să fie mare, iar în cazul pompelor, trebuie respectat raportul de amestecare recomandat de producător.

gazarea peliculei
Bildquelle: thefinishingstore.com

Când pulverizarea are loc în fața unei cabine de pulverizare care funcționează foarte bine iar aplicarea este făcută începând cu zona cea mai apropiată de pulverizator si cea mai îndepărtată de cabină, avansând către partea dinspre cabină, overspray-ul va fi preluat de aspirația cabinei de pulverizare. În cazul cabinelor cu filtru uscat, pentru ca aspirația să fie bună, filtrele trebuie scuturate foarte des, iar când se colmatează trebuie schimbate.

gazarea peliculei
Bildquelle: youtube.com

Aplicarea lacului în zone închise ale mobilierului (interiorul dulapurilor, lăcașurile sertarelor) poate duce la apariția gazării. Overspray-ul rezultat nu poate ieși și este prins în peliculă. Rezultă o peliculă albicioasă care te zgârie când treci cu mâna peste ea. Se evită apariția fenomenului dacă piesele se lăcuiesc fără ca spatele mobilierului să fie montat.

gazarea peliculei
Bildquelle: woodworkingabc.com

Temperatura ridicată, lipsa exhaustării, influențează și ele apariția gazării. Să nu credeți că se gazează numai peliculele pe solvent. Și cele hidrodiluabile se gazează în egală măsură. O temperatură ridicată în hala de lucru, presiunea mare a aerului, fac ca și particulele fine de lac hidrodiluabil să se usuce în aer și să gazeze pelicula. De aceea este bine să se dea importanța cuvenită eliminării overspray-ului și păstrării unei temperaturi constante de 18-20 grd.C în hala de lucru.

gazarea peliculei
Bildquelle: imfinishing.co.uk

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

5 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

  • Können Sie mir bitte sagen, welche Art von Farbe für ein Massivholzhaus aus Tanne am besten geeignet ist?
    - Lack, Grundierung, Sandolin
    - Pinsel, Spachtel oder Spray?
    Dankeschön
    Mihai

    • Ich würde mich für das farbige Imprägnier- und Lackiersystem entscheiden. Die Lackschicht ist nicht zu dick und auf keinen Fall glänzend. Sie ist weniger widerstandsfähig und nimmt die natürliche Schönheit des Holzes weg. Dieses System ist mit der Zeit widerstandsfähiger (ich wiederhole, wenn die Lackschicht nicht sehr dick ist). Es ist auch mit gewachsten Imprägnierungen möglich. Sie hat ein natürlicheres Aussehen, ist aber weniger haltbar. Weitere Informationen finden Sie hier:
      https://revistadinlemn.ro/2017/04/11/impregnanti-lacuri-lazuri-pentru-lemn/
      Sie können jede der 3 Anwendungsmethoden verwenden:
      - mit der Pistole ist schneller und gleichmäßiger, aber die Verluste sind höher;
      - Mit der Bürste besteht die Gefahr, dass Spuren vom Bürsten zurückbleiben, und sie hält länger;
      - Mit dem Trafalet wird die Anwendung gut gemacht und man hat keine Verluste. Es kommt auf das Holz an. Wenn es gerundet ist oder Fugen hat, ist es schwieriger, es ganz aufzutragen.
      Viel Glück und alles Gute!

  • Danke für diesen Artikel... So schwierig es auch sein mag, ich werde trotzdem versuchen, eine Holzoberfläche mit einer Farbpistole zu streichen. Ich kann den Druck und den Farbstrahl einstellen, so dass ich hoffe, einen guten Anstrich zu bekommen.

    • Das ist gar nicht so schwer. Das Wichtigste ist, dass man anfängt. Versuchen Sie es vor einem Holz, nicht direkt an den Möbeln. Bis Sie den Dreh raus haben und verstehen, wie die Waffe funktioniert.
      Viel Glück!

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch