DIY-Verarbeitung

Eine saubere, buchstäbliche Art, Holz zu veredeln - Seifenlackierung

Țările nordice nu încetează să mă impresioneze cu modul lor simplu de a aborda lucrurile, cu înclinația către natural. De data aceasta m-au surprins cu un mod tradițional de lăcuire a lemnului. Este vorba despre „lăcuirea” cu săpun. Cu toate că pare greu de crezut că există un astfel de mod de a proteja lemnul este unul destul de obișnuit în Danemarca, unde în anii ’70 întâlneai frecvent piese de mobilier și chiar pardoseli din lemn astfel lăcuite. Pare atât de neverosimil încât te gândești dacă nu este o glumă. Te uiți la săpunul cu care-ți speli mâinile zi de zi și te gândești că este imposibil ca el să-ți protejeze mobila. Cum adică, nu se duce la prima atingere, la prima ștergere cu cârpa de praf? Se pare ca nu și încerc să vă conving de asta în continuare.

mit Seife
Bildquelle: arhichoke-ltd.com

Cum spuneam, finisarea cu soluții de săpun este un lucru obișnuit în țările din nordul Europei. Se obține un finisaj cu luciu scăzut sau total lipsit de luciu ceea ce este perfect pentru acea parte de lume. Se folosește pentru acoperirea lemnului deschis la culoare – arțar, frasin, Eiche alb – pentru că nu schimbă culoarea lemnului și nu îngălbenește în timp. Finisajul obținut are un tușeu moale, plăcut. Ca rezistență este asemănător finisajului cu ceară, având nevoie de reîmprospătare periodică. Se recomandă aplicarea direct pe lemn sau peste același tip de finisaj (refacerea peliculei după un timp).

mit Seife
comodă sursa foto: meganblake.com

Nu vă gândiți acum să vă duceți în baie, să luați săpunul și să începeți să frecați cu el mobila din lemn, că nu este așa de simplu. Săpunul folosit trebuie să fie natural, fără adaosuri de odorizanți, detergenți sau alte chimicale. Practic este acel săpun care se găsește la magazinele de produse naturale sau bio, care se obține printr-o reacție simplă de saponificare. Nu știu câți își mai amintesc, dar era o vreme când mulți își făceau săpun în casă. Bunica mea strângea toată grăsimea care rămânea de la porc, untură care nu era folosită și odată cu venirea verii începea să se strice, uleiul sau untura rămase de la prăjit, adăuga soluție de sodă caustică și făcea săpun. Parcă o văd cum amesteca în vasul pus pe pirostrie în curte, la foc de lemne. Verifica după metode de ea știute să nu fie prea „sodos” sau prea gras, pentru ca nu era bine în niciunul din cazuri. Prea sodos însemna prea agresiv, prea gras nu spăla bine. Întotdeauna însă îi ieșea perfect, iar rufele ei străluceau de curățenie.

Dar să revenim la lăcuire. Deci vorbim de săpun natural, obținut din uleiuri vegetale (așa sunt obținute acum aceste săpunuri) și o soluție alcalină. Săpunul trebuie să fie alb, curat și sub formă de fulgi. Pot fi folosite și săpunuri sub forma clasică, de calup, dar numai după ce au fost date pe răzătoare, exact ca o bucată de brânză. Acești fulgi se dizolvă în apă fierbinte obținându-se ceva între o cremă mai densă și o ceară moale. Este practic lacul cu care se finisează lemnul.

mit Seife
Bildquelle: popularwoodworking.com

Modul cum se face amestecul dintre apă și fulgii de săpun poate duce la obținerea a 2 tipuri de soluții. Dacă se amestecă o cantitate mai mare de apă cu 2-3 linguri de fulgi de săpun se obține o soluție care aplicată pe lemn, dă un aspect fără luciu. De exemplu, se fierb 4 părți (în volum) de apă și se amestecă cu o parte de fulgi de săpun. Se agită amestecul energic până când fulgii sunt total dizolvați, apoi se lasă să se liniștească. În timp sapunul se adună în partea de sus, întărindu-se ca o ceară.

mit Seife
Bildquelle: popular woodworking.com

Se folosește dupa 24 de ore. Se aplică cu o cârpă iar excesul se șterge cu carpa curată. Se lasă să se întărească o oră dupa care se șlefuiește cu abraziv 320 și se aplică un alt strat. Se pot aplica cate straturi se dorește. Pentru protecție, fără a se vedea niciun fel de strat, sunt suficiente 2 straturi. Dupa al 4-lea strat începe să fie vizibil „lacul”.

mit Seife
Bildquelle: popularwoodworking.com

O altă metodă de a obține lacul este amestecarea unor cantități egale de fulgi de săpun și apă fiartă (tot volumetric). Se adaugă săpunul, inițial în jumătate din cantitatea de apă și se amestecă energic. Se adaugă treptat, ca la maioneză, și cealaltă cantitate de apă. Se va obține o soluție cremoasă care în câteva ore va avea aspectul unei maioneze albe.

mit Seife
Mayonnaise Fotoquelle: popularwoodworking.com

Se lasă într-un borcan până a doua zi să se liniștească. Aplicarea în acest caz este similară aplicării shellac-ului. Se ia o lingură de „maioneză” și se pune într-o cârpa care se strânge având lacul în interior.

mit Seife
pregătire pentru aplicare sursa foto: popularwoodworking.com

Cu acest tampon se freacă lemnul pentru a depune pe lemn o cantitate mică de lac. Fiecare strat se lasă la uscat o oră dupa care se șlefuiește. Cu creșterea numărului de straturi începe să se vadă și semiluciul lacului.

mit Seife
Anwendung mit Mayonnaise-Lösung Fotoquelle: popularwoodworking.com

Cum am spus, este o metodă care necesită o reîmprospătare la intervale de timp la fel ca finisarea cu ceară. Și tot la fel ca ceara, nu rezista la lichide fierbinți, substanțe abrazive, solvenți. Este însă un lac care protejează, nu schimbă culoarea lemnului și ce este cel mai important, este sigur și inofensiv. Plus că, după ce ați făcut o astfel de treabă, nu aveți nicio problemă cu curățarea mâinilor sau al celorlalte obiecte și materiale folosite. De fapt, s-ar putea să fie mai curate ca la început. 🙂

mit Seife
mobilă lăcuită cu săpun sursa foto: popularwoodworking.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

10 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

    • Das ist also die Geschichte des Küchenmöbelkorpus in diesem Artikel. Der Kunde wollte, dass das Holz so natürlich wie möglich aussieht und seine Farbe beibehält. Ursprünglich wollte er zwischen Wachs und Öl wählen, aber beides veränderte die Farbe des Holzes. Lack kam nicht in Frage, weil der Kunde eine natürliche Oberfläche wollte. Also schlugen sie die Seifenoption vor, und er akzeptierte. Das Möbelstück auf dem Foto kam heraus, und der Kunde war zufrieden. Das ist in England passiert. Man kann also nie wissen. 🙂

  • und Sie haben keine Frechheit, wenn Sie Artikel mit Bildern aus Blogs von Leuten plagiieren, die das, was Sie hier in Ihrem kleinen Blog sagen, tatsächlich ausprobiert haben?

  • Schöner und angenehm zu lesender Artikel, ob er nun von irgendwoher übersetzt ist oder nicht! Danke auch für die vielen anderen nützlichen und gut erklärten Artikel zu diesem Thema! Glückwunsch ! Seifenveredelung ist etwas, was ich noch nie gehört habe, ich habe heute etwas Neues und Interessantes gelernt 🙂 ! Vielen Dank Frau Mihaela Radu !

      • Hallo, bitte helfen Sie mir mit einem Rat .... Ich möchte eine Holztruhe (von meiner Großmutter) reinigen, können Sie mir sagen, wie und womit, danke!

        • Hallo.
          Wenn Sie die Kiste nur reinigen wollen, ohne sie zu entlacken (um die Lackschichten zu entfernen), finden Sie hier einige Tipps hier.
          Wenn Sie an das Holz herankommen wollen, müssen Sie die Lack-/Wachs-/Öl-/Farbschichten entfernen. Sie können Verdünner verwenden, aber das macht mehr Arbeit, oder Abbeizmittel. Es gibt Abbeizmittel in Baumärkten. Tragen Sie sie mit einem Pinsel auf, lassen Sie sie eine Weile einwirken (so lange, wie es in der Gebrauchsanweisung steht) und entfernen Sie die durchtränkte Schicht mit einem Rakel (eine Kerbe). Danach wird die Oberfläche mit Verdünnung abgewischt und mit einem Schleifschwamm geschliffen.
          Die Entfernung von alten Lackstartern kann auch erfolgen durch Sandstrahlenaber Sie müssen ein Unternehmen finden, das dies tut, weil es sich um ein Verfahren handelt, für das Sie spezielle Anlagen benötigen.
          Viel Glück!

  • Ich habe über Haushaltsseife nachgedacht - bei mir zu Hause wurden jedes Jahr am Ende des Winters ein oder zwei Chargen hergestellt, und so hatte ich genug Seife, um die ganze Straße in vierzehn Tagen zu versorgen. Wenn man allerdings alles Fett verwendet, das noch im Haus ist, besteht die Gefahr, dass sich die Seife verfärbt (gelblich, bräunlich, je nach Farbe des verwendeten Fetts), und ich denke, dass eine solche Seife auch das Holz färben würde. Bei einer Buche wäre das wahrscheinlich kein Problem, da es sich um ein helles Holz dieser Art handelt.

  • Die Methode stammt nicht nur aus den skandinavischen Ländern, sondern wurde auch im Ardeal und Banat angewandt.
    Ich habe so etwas schon einmal erlebt. Mein Großvater seifte in seiner Werkstatt regelmäßig alte Möbelstücke aus hellem Hartholz und vor allem hölzerne Schreinerwerkzeuge ein.
    Es gibt auch die Option des Seifenpeelings, die eine Alternative darstellt.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch