Este o perioadă în care curățenia este abordată un pic altfel. Curățenie în casă se face permanent, dar de două ori pe an această operațiune devine aproape un eveniment. În perioadele premergătoare Paștelui și Crăciunului curățenia generală devine un „must”. Și tot în aceste perioade se observă parcă mai bine ca oricând că mobila și pardoseala din lemn nu mai au același luciu ca la început. Ce se poate face pentru împrospătarea finisajului, pentru ca mobila să-și recapete frumusețea de la început? Găsiți în continuare o metodă simplă și la îndemâna oricui.
Prin magazine sunt multe materiale recomandate pentru întreținerea mobilierului și majoritatea lor au ceară în compoziție. Acest lucru nu este rău, mobila arată chiar bine la început după un astfel de tratament. În timp însă, pe ceara depusă se adună praful și se strânge un strat de murdărie care nu se mai îndepărtează ușor. Următoarea aplicare nu va avea puterea să îndepărteze stratul depus ci numai va depune un nou strat fin de ceară peste cel existent deja.
Și atunci ce se poate face? Nimic mai simplu. Mobila sau pardoseala se spală pur și simplu cu apă și detergent sau apă și săpun. Nu trebuie să vă speriați de apă când vine vorba de mobilă din lemn. Într-adevăr există situații când finisajul este atacat de apă. De exemplu, pe mesele finisate cu lac nitrocelulozic pot apărea pete albe de la un pahar ud sau o ceașcă fierbinte, dar numai dacă stau o perioadă mai lungă. Dar dacă veți șterge suprafața cu cârpa îmbibată cu apă și detergent, astfel încât să luați toată murdăria acumulată în timp și veți șterge din nou suprafața cu cârpa uscată, nu se va întâmpla nimic în afara faptului că veți avea o mobilă curată.
Puteți curăța astfel orice fel de mobilier cu condiția să nu folosiți detergenți sau alte produse de curățare foarte agresive. Și mai ales, nu folosiți produse abrazive în ideea de a îndepărta mai ușor stratul de murdărie. Veți zgâria astfel și lacul. Cel mai simplu este să folosiți o soluție de săpun. Adunați resturile de săpun care vă rămân, puneți-le într-un borcan de 300 de ml în care ați pus 100 ml apă și după un timp veți obține un gel de săpun pe care-l puteți dilua cu apă și folosi ca detergent. Curăță foarte bine și este mult mai sănătos comparativ cu alți detergenți. Pentru a avea un miros plăcut puteți adăuga câteva picături de ulei de lavandă sau o linguriță de zeamă de lămâie.
După ce ați spălat și ați șters foarte bine mobila lăsați să se usuce bine suprafața și aplicați un strat fin de Wachs transparentă pentru lemn. Puteți cumpăra ceara pentru întreținerea pardoselilor sau orice fel de altă ceară transparentă pe care o găsiți în magazinele de bricolaj. Nu trebuie să fie ceva sofisticat și nici o cantitate mare. O cutie mică de ceară poate să vă ajungă luni bune. Puneți o cantitate mică pe o cârpă curată și ștergeți cu ea suprafața mobilei.
Dacă este prea tare, încălziți-o puțin să devină mai moale (nu lichidă). Va fi mult mai ușor de întins. Pentru a controla mai bine cantitatea aplicată (în cazul în care este mai moale) puneți ceara în interiorul unei bucați de cârpă și strângeți bine (ca la Auftragen von Schellack), obligând ceara să iasă prin cârpă.
După ce ați trecut cu cârpa cu ceară peste toate suprafețele luați o cârpă moale și curată de bumbac sau o bucată de pâslă și lustruiți. Veți obține o mobilă care va avea un luciu mătăsos la fel ca atunci când ați cumpărat-o. Dacă nu vreți să lucească, nu lustruiți ci numai ștergeți surplusul de ceară.
Pentru a proteja mobilierul și a-i reda frumusețea inițială, după ce l-ați curățat cu apă și detergent puteți folosi în loc de ceară o soluție pe care să o faceți singuri. Amestecați 3/4 ceașcă de ulei de măsline cu 1/4 ceașcă de oțet din vin alb și o linguriță de zeamă de lămâie. Puneți totul într-un borcan cu capac și agitați bine. Aplicați soluția pe mobilă cu ajutorul unei cârpe de bumbac, lustruind ușor. Soluția are avantajul că estompează urmele albe sau zgârieturile.
Ceea ce aș vrea să rețineți este că apa nu face rău mobilei atât timp cât nu rămâne o perioadă lungă pe ea. Dacă doar spălați suprafața cu cârpa și o ștergeți bine cu o cârpă uscată, cu siguranță lacul nu se va albi. Pentru a avea însă luciul de la început trebuie să aplicați un strat fin de ceară. Altfel, suprafața va ramâne curată, dar fără viață, ternă.
Ich habe irgendwo gelesen, dass Wachs chemisch mit ölbasierten Lacken reagiert und diese beschädigt. Was können Sie uns dazu sagen?
Gewöhnliche Wachse und Öle reagieren nicht miteinander. Wachs wird sogar als Deckschicht über Öl empfohlen, um die Oberfläche zu schützen.
Vielleicht waren es spezielle synthetische Produkte mit besonderen Gebrauchsanweisungen.
Für gewöhnliche Holzprodukte gilt diese Unverträglichkeit nicht.
Alles Gute!
Hallo! Ich habe einen neuen Holztisch bekommen und habe versehentlich eine Acetonscheibe auf einen Lappen gelegt, der auf dem Tisch lag. Das Aceton ist auf den Lack des Holzes gelangt, hat ihn geschmolzen und es ist etwas Material vom Lappen übrig geblieben, das am Lack und am Tisch klebt. Was raten Sie mir zu tun? Jetzt habe ich einen Fleck auf dem Tisch, an dem einige Fäden des Materials kleben.
Hallo!
Versuchen Sie, den Heißluftsee mit dem Haartrockner zu erwärmen und die Stofffäden aus der Folie zu ziehen. Verwenden Sie eine Pinzette.
Der Fleck auf der Oberfläche sollte ebenfalls verblassen. Nachdem Sie die Fäden entfernt haben, legen Sie eine dünne Decke oder ein Laken in 8er-Faltung (so dick wie möglich) auf die Oberfläche und bügeln Sie mit einem heißen Bügeleisen. Gehen Sie 2-3 Mal über die Oberfläche und heben Sie die Decke an, damit der Dampf entweichen kann. Wischen Sie dann das Kondenswasser mit einem weichen Baumwolltuch ab. Der Fleck sollte verschwinden oder kleiner werden. Wenn er schrumpft, wiederholen Sie den Vorgang, bis er verschwunden ist.
Wenn das nicht klappt, kaufen Sie Nitro-Möbelpolitur aus dem Baumarkt. Das ist der Lack, der auf den Tisch aufgetragen wurde. Dieser Lack ist nicht beständig gegen Lösungsmittel. Kaufen Sie auch einen Liter Nitroverdünnung. Mischen Sie in einem Gefäß (ein aufgeschnittenes PET mit Wasser, im Grunde der Boden der "Flasche") 2 Teile Lack mit 1 Teil Verdünner. Tragen Sie diese Mischung mit einem Pinsel auf die gesamte Oberfläche des Tisches auf, wobei Sie darauf achten müssen, dass der Lack nicht an den Kanten verläuft. Der neue Lack wird den alten aufweichen und die Oberfläche wird sich glätten, das "Loch" im Lackfilm und der Fleck werden verschwinden. Bevor Sie den Lack auftragen, müssen Sie die Oberfläche entfetten. Verwenden Sie dazu ein mit Wasser und Spülmittel getränktes und gut ausgewrungenes Tuch. Reinigen Sie den Tisch gründlich und wischen Sie ihn dann sofort mit einem sauberen, weichen Baumwolltuch (einem alten T-Shirt) ab. Tragen Sie den Lack erst auf, nachdem er gut eingezogen ist. Versuchen Sie, den Vorgang draußen, auf der Terrasse oder dem Balkon, durchzuführen, damit kein starker Lösungsmittelgeruch in der Wohnung zurückbleibt. Wenn Sie es finden können, können Sie auch Nitrolackspray verwenden. Sie müssen damit draußen arbeiten, um zu vermeiden, dass Sie den Lack in der Wohnung versprühen.
Nachstehend finden Sie einen Link, der für Sie nützlich sein könnte.
Viel Glück!
https://revistadinlemn.ro/2017/04/05/cum-se-pot-scoate-petele-albe-de-pe-mobila/