O bună parte din mobila pe care o avem acasă este furniruită. Mobila furniruita este mai vulnerabilă decât cea de masiv atunci când vine vorba de rezistența la umiditate. Iar dacă mobila este și veche atunci este și mai puțin rezistentă pentru că adezivii folosiți în trecut nu aveau rezistența crescută la umiditate. Un mediu cu umiditate ridicată permanentă sau expunerea prelungită la apă poate duce la apariția defectelor. Uneori aceste defecte nu sunt radicale astfel încât remedierea poate fi făcută acasă. Cum se poate face o astfel de reconditionare mobila descoperiți în cele ce urmează.
Se poate furnirui atât mobila PAL sau MDF cât și cea din lemn masiv
Știu, pare de necrezut că lemnul se furniruiește cu lemn, dar așa este. Sunt situații când acest lucru se întâmplă. De exemplu, se dorește o mobilă de Eiche, dar care să nu fie grea. O mobila făcută din lemn de plop placată cu furnir tehnic de stejar rezolvă problema. Nu întotdeauna mobila din masiv este din esența pe care o vedeți la suprafață.
Cel mai des este furniruită însă Möbel aus Spanplatten oder MDF. Furniruirea se face în prese cu furnir estetic, adică sub 1 mm grosime. Furnirele tehnice (blind, cum se mai numesc) sunt mai groase (2-3 mm) și se folosesc mai ales la mobila din masiv. Din panourile furniruite sunt apoi croite părțile componente ale mobilierului.
Când apare defectul și care sunt principalele defecte ce pot apărea
Principala cauza a apariției defectelor este umiditatea prelungită, dar defecte pot apărea și din cauza loviturilor. Loviturile aplicate pe o mobilă veche pot distruge filmul de adeziv. Dacă lovitura este aproape de margine aerul împreună cu umezeala intră sub furnir și distruge lipitura din interior.
În funcție de cât de afectată este suprafața furniruită există mai multe tipuri de defecte. Cele mai importante sunt:
- Aufblähen der Verblendung
- Abblättern des Furniers an den Kanten
- crăparea și ruperea furnirului
- distrugerea totală a furnirului
Să le luăm pe rând și să vedem cum pot fi remediate.
1. Aufquellen der Verblendung
Apare acolo unde apa a băltit o perioadă mai lungă. Se observă mai ales pe blaturile de masă, dar poate apărea pe orice suprafață afectată de umiditate.
Dacă umflatura este foarte mică se poate încerca remedierea ei cu ajutorul căldurii și în majoritatea cazurilor problema se rezolvă. Adică suprafața se calcă cu fierul de călcat. Astfel adezivul se înmoaie și furnirul se lipește din nou.
Atenție, nu călcați niciodată direct pe mobilă. Puneți mai întâi hârtie cerată, apoi o bucată de carton, peste care puneți un material textil pe care îl folosiți în mod obișnuit când călcați. Fierul de călcat nu trebuie încălzit la maximum. După 2-3 minute ridicați materialele și verificați locul. Când umflatura a dispărut opriți călcatul, dar lăsați hârtia și cartonul pe poziție până a doua zi, punând și o greutate deasupra.
Dacă umflătura este mai mare și furnirul ondulat, tăiați cu un cuțit fin pe toată lungimea defectului, în lungul fibrei. Introduceți cu grijă adeziv prin crăpătură. Presați furnirul la loc având grijă să potriviți marginile tăiate. Ștergeți imediat foarte bine surplusul de adeziv. Puneti hârtie cerată deasupra, peste care puneți o greutate pe care o lăsați până a doua zi.
2. Ablösung des Furniers an den Kanten
Se întâmplă mai ales la colțuri, în partea de jos, pe muchii sau la sertare. Dacă furnirul este dezlipit, dar întreg, curățați cu grijă vechiul adeziv râcâind bine cu o racletă sau un șpaclu subțire, după care ștergeți cu cârpa, puneți adeziv și presați. Ștergeți surplusul de adeziv și procedați ca mai sus. Dacă este vorba despre o muchie ce poate fi prinsă cu cleme adoptați această variantă în locul greutății deoarece este mai eficientă.
Dacă atunci când curățați adezivul vedeți că desprinderea este avansată spre interior, rupeți bucata de furnir și curățați până la filmul de adeziv bun. Nu tăiați furnirul pentru că la lipire linia de contact va fi mai vizibilă. Ruperea va crea o linie de lipire aleatoare care va fi mai ușor de ascuns. După curățarea și îndepărtarea adezivului distrus puneți adeziv pe suprafața curată și presați furnirul punând și bucata sau bucățile rupte. Atenție cum le potriviți. Țineți strâns până când adezivul face priză pentru ca bucățile să nu se deplaseze. Prindeți apoi cu cleme, punând deasupra, peste hârtia cerată, o bucată de scândură care să preseze uniform pe toată suprafața lipită.
3. Crăparea și ruperea furnirului.
Dacă furnirul este crăpat și rupt pe margini atunci bucățile lipsă trebuie înlocuite. Căutați furnir de grosime cel puțin egală cu a celui existent. Va fi foarte greu să găsiți același desen, dar folosind aceeași esență diferențele vor fi mici. Îndepărtați adezivul vechi și verificați în adâncime unde începe adezivul neafectat. Tăiați cu atenție furnirul desprins cu un cutter subțire. Tăierea trebuie făcută unde începe zona fără defect. Cu ajutorul unei hârtii faceți un șablon al zonei afectate. Veți decupa furnirul adăugat astfel încât să se potrivească perfect locului afectat.
Atenție, tăierea trebuie făcută astfel încât fibra furnirului adăugat să fie în aceeași direcție cu a celui existent. Astfel, chiar dacă există diferențe de desen, vor fi mai puțin vizibile.
Lipiți furnirul adăugat ținându-l strâns până când adezivul face priză, astfel încât să nu se mai poată deplasa. Prindeți-l cu cleme ca mai sus și lăsați-l până a doua zi. După îndepărtarea șlefuiți urmele de adeziv întărit și rindeluiți pentru a aduce la nivel dacă furnirul adăugat a fost mai gros. Apoi șlefuiți si finisați (cu lac sau ceară).
4. Distrugerea totală a furnirului
Există însă situații când furnirul este total compromis. Mobila furniruita are crăpături pe toată suprafața, sunt desprinderi și rupturi de furnir peste tot. În acest caz furnirul trebuie înlocuit total. Dacă suprafața este mare, desprinderea este pe lateralele mobilei sau în locuri greu accesibile, este bine să apelați la un specialist. Dacă însă este un blat de masă de mici dimensiuni sau o față de sertar, puteți încerca singuri. Însă nu este simplu.
a. Îndepărtarea totală a furnirului deteriorat
În primul rând trebuie îndepărtat total furnirul distrus. Folosiți un șpaclu subțire și încercați să desprindeți bucățile ramase. Pentru a fi mai ușor, calcați 2-3 min cu fierul de călcat sau folosiți un uscător de păr pentru a înmuia adezivul.
După ce ați îndepărtat mare parte din furnir, urmele de adeziv și furnir rămase pot fi îndepărtate dacă puneți un prosop ud pe toată suprafața și lăsați câteva ore. Când veți îndepărta prosopul veți constata că resturile s-au înmuiat și se îndepărtează mult mai ușor. La final ștergeți bine suprafața cu solvent.
b. Pregătirea furnirului și aplicarea lui pe suprafața curățată
Măsurați cu atenție suprafața și cumpărați o bucată de furnir mai mare, astfel încât să depășească marginile. Dacă suprafața este mai mare decât o foaie de furnir, lipiți foile cu bucați de hârtie adezivă. Foaia de furnir rezultată va fi lipită de suprafața curățată cu partea cu hârtie în sus.
Aplicați adeziv atât pe blat cât și pe furnir și puneți cu atenție furnirul pe blat. Cu un trafalet cu suprafața lisă treceți peste furnir pentru a îndepărta aerul și a-l așeza perfect. Folosiți un adeziv tip aracet. Protejați furnirul ca la punctul 1 și călcați cu fierul încălzit (nu foarte fierbinte) pentru a grăbi lipirea. Puneți o bucată de lemn pe toată suprafața pentru ca presiunea să fie distribuită uniform și prindeți în cleme până a doua zi.
După indepărtarea clemelor tăiați cu atenție furnirul care depășește marginea, șlefuiți cu hârtie grosieră urmele de adeziv întărit și hârtia cu care s-a lipit furnirul, apoi șlefuiți cu hârtie 150-180 pentru a pregăti suprafața pentru finisare. Băițuiți și apoi lăcuiți, uleiați sau ceruiți.
Dacă aveți mobila furniruita sau dacă sunteți pasionat de reconditionare mobila și vreți să vă faceți mâna cu un furnir stricat de vreme, sper ca aceste sfaturi să vă fie de folos. Succes!
Ich danke Ihnen. Ein klarer und vollständiger Artikel.
Hallo,
Ich komme mit einer Frage und zu diesem Artikel zurück. Der Eichenschreibtisch hat ein gebrochenes Stück Furnier. Ich habe die Furnierschale in einem Bastelladen gefunden, aber sie ist aus Buche und Mahagoni. Die Buche ist vom Farbton her näher. Ich habe auch einen speziellen Holzleim bekommen. Kann ich den Schreibtisch in diesem Fall trotzdem nur mit Wachs und Lack behandeln oder muss er unbedingt gestrichen werden, weil man den Unterschied in Design und Farbe zu sehr sehen würde? Ich mag die Farbe und das natürliche Aussehen des Eichenholzes sehr, vor allem, weil der Schreibtisch alt ist und ein authentisches Gefühl vermittelt.
Ich danke Ihnen!
Hallo.
Er ist vor allem deshalb sichtbar, weil die Buche ein anderes Design und eine andere Struktur hat, die Poren sind klein und anders angeordnet. Wenn es sich nicht um ein großes Stück handelt, wird nur der Farbunterschied sichtbar sein. Versuchen Sie, die Farbe mit Tee ein wenig abzudunkeln. Tupfen Sie die Stelle mit einem in Tee getränkten Tuch ab und lassen Sie sie trocknen. Wiederholen Sie den Vorgang, wenn nötig. Nach dem vollständigen Trocknen können Sie Wachs auftragen. Wachs haftet besser auf Holz mit einer Lackschicht, aber Sie können es auch so machen. Für einen besseren Schutz können Sie vor dem Wachs Öl (Leinöl, dänisches Öl, Tungöl) auftragen. Es schützt besser vor Feuchtigkeit. Lassen Sie es 10-15 Minuten einwirken und wischen Sie dann den Überschuss ab. Lassen Sie es bis zum nächsten Tag trocknen und tragen Sie dann Wachs auf.
Viel Glück!
Hallo bitte helfen Sie mir mit einigen Ratschlägen Ich habe eine sehr alte Kommode mit Palisander furniert und es ist in der Notwendigkeit der Aufarbeitung wie kann ich es zu Hause tun? Ich danke Ihnen.
Guten Abend.
Sie haben mir zu wenig Informationen gegeben, aber ich werde versuchen, damit zurechtzukommen.
Es gibt 3 Varianten:
1. Die Möbel sind in gutem Zustand, aber der Glanz des Lacks ist verloren gegangen. In diesem Fall sollte das Möbelstück mit Wasser und Spülmittel gewaschen, gründlich getrocknet und gerostet werden. Wenn die Lackschicht dick genug ist, können Sie sie anschließend polieren. Wenn nicht, müssen Sie den Lack mit feinen Schleifschwämmen oder 320-400er Glanzpapier leicht anschleifen und eine Lackschicht mit dem gewünschten Glanz auftragen. Ich empfehle Lacke auf Wasserbasis, da sie mit fast allen Lacken kompatibel sind.
2. Der See ist zerkratzt. Schleifen Sie den Lack mit gröberem Papier (180-220) kräftiger an, um die zerkratzte Lackschicht zu entfernen. Dann 2-3 Lackschichten auftragen, trocknen lassen und zwischen den Schichten mit feinem Papier (320-400) schleifen.
3. Verfärbung, Ablösung des Furniers, Abblättern. In diesem Fall muss der See bis auf das Furnier gereinigt und das Furnier abgeschliffen werden, um die Farbe vollständig zu entfernen. Die Reparaturen werden zuerst durchgeführt: die Elemente werden geklebt, das Furnier wird geklebt. Entfernen Sie alle Klebstoffreste und schleifen Sie die Oberfläche glatt. Tragen Sie die gewünschte Farbe des Furniers auf. Trocknen lassen und die erste Lackschicht auftragen. Lassen Sie diese trocknen und schleifen Sie sie ab, um eine schöne Oberfläche zu erhalten. Tragen Sie dann weitere 2-3 Lackschichten auf, je nachdem, wie deckend das Furnier sein soll.
Ich habe Ihnen die Möglichkeiten genannt, um zu sehen, wie hoch der Arbeitsaufwand ist. Es ist nicht einfach, ein Möbelstück aufzuarbeiten, vor allem wenn es von hoher Qualität ist und diese Qualität erhalten werden soll.
Alles Gute!
Vergessen Sie nicht, das gedruckte Wood Magazine zu abonnieren! Für nur 58 Lei/Jahr können Sie sich über Neuigkeiten auf dem Gebiet informieren, Handwerksideen oder Geschäftsgeheimnisse entdecken. Wir erinnern Sie daran, dass sich der Inhalt des gedruckten Magazins von dem auf der Website unterscheidet. Einzelheiten finden Sie unter dem nachstehenden Link.
Ich danke Ihnen!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Hallo,
Ich möchte ein Möbelstück lackieren, das furniert ist.
Was raten Sie mir, wie ich vorgehen soll, damit die Farbe hält?
Ich danke Ihnen!
Hallo!
Wenn das Furnier nicht lackiert ist (Lack, Grundierung, Farbe, Köder), sollten Sie die Oberfläche mit einem mittelschweren Schleifschwamm oder Schleifpapier der Körnung 180 oder 220 abschleifen. Das Schleifen sorgt für eine gleichmäßige Absorption und gute Haftung der Farbe auf dem Holz. Nach dem Schleifen schleifen Sie die Oberfläche ab und tragen dann 2 Anstriche auf, die Sie trocknen und dazwischen abschleifen. Das Schleifen zwischen den Anstrichen erfolgt mit einem feinen Schleifschwamm oder mit Schleifpapier der Körnung 280 oder 320. Durch das Schleifen zwischen den Anstrichen wird die Haftung erhöht und die Oberfläche fühlt sich angenehm an. Ich empfehle Ihnen, eine Farbe auf Lösungsmittelbasis zu verwenden. Produkte auf Wasserbasis dringen tiefer in das Holz ein und können den Leim, mit dem das Furnier verklebt ist, beschädigen.
Wenn die Oberfläche des Furniers älter ist, waschen Sie die Oberfläche des Möbels mit Wasser und Seife oder Geschirrspülmittel (mit einem feuchten Tuch, ohne überschüssiges Wasser zu verwenden), wischen Sie es gut ab und lassen Sie es abspülen. Dann mit einem feinen Schleifschwamm leicht anschleifen, entstauben und lackieren. Verwenden Sie Farbe auf Wasserbasis, da sie mit den meisten Lacken verträglich ist. Prüfen Sie jedoch vorher an einer verdeckten Stelle die Verträglichkeit des alten Lacks mit der Farbe. Wenn sie sich nicht ablösen, nicht aufeinander gleiten, nicht reißen oder brechen, sind sie verträglich.
Alles Gute!
Sie können sich auch in gedruckten Magazinen über Ihre Lieblingsthemen informieren. Sie können die im Jahr 2019 erscheinenden Zeitschriften immer noch abonnieren, indem Sie auf den unten stehenden Link klicken.
Ich danke Ihnen!
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-2019/
Hallo, ich habe ein altes Möbelstück, das mit Serlac lackiert ist. Kann ein moderner Lack über den Serlack aufgetragen werden oder muss der alte Lack vorher entfernt werden? Danke
Guten Abend!
Nitrocelluloselack kann aufgetragen werden. Zuvor müssen jedoch der angesammelte Schmutz und die Spuren von Wachs aus den im Laufe der Zeit verwendeten Reinigungsmitteln entfernt werden. Sie können es mit einem in Wasser mit Spülmittel getränkten und gründlich ausgewrungenen Tuch und anschließend mit klarem Wasser reinigen. Verwenden Sie weiche Baumwolltücher. Wischen Sie abschließend alles mit dem Tuch ab und lassen Sie es 24 Stunden lang einwirken, bevor Sie Nitrozelluloselack auftragen.
Unten finden Sie einen Artikel über das Überstreichen, in dem ausführlich beschrieben wird, wie man Möbel reinigt. Ich habe auch Artikel über Schellack und dessen Anwendung (Schellackpolitur) zusammengestellt, vielleicht sind sie hilfreich.
Alles Gute!
https://revistadinlemn.ro/2020/10/29/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-revopsesti-mobila-sau-usile-de-lemn/
https://revistadinlemn.ro/2017/08/17/shellac-vechiul-lac-natural-folosit-pentru-protejarea-lemnului/
https://revistadinlemn.ro/2017/08/18/french-polish-metoda-clasica-de-aplicare-a-shellac-ului/
Vielen Dank, ich werde den Mut aufbringen und mit einer Nachttür (auf der Rückseite) beginnen.
Guten Abend, haben Sie die Telefonnummer eines Fachmanns für die Aufarbeitung von Tischen?
Ich danke Ihnen!