Târgurile internaționale sunt mai mult decât simple expoziții, reprezintă experiențe globale care îi conectează pe cei care crează, inovează, produc și cumpără. Sunt ocazii în care firmele care investesc constant în inovarea produselor și în tehnologii își pot dovedi vitalitatea și creativitatea. Am ales să scriu despre Nord Arin înainte de Targul internațional de mobila de la Milano – Die Mailänder Ausstellung - pentru că am avut ocazia să văd ce a însemnat pregătirea prezenței la acest targ. Și pentru că ceea ce am văzut mi-a plăcut.
Prezența la un târg trebuie să fie una de impact din toate punctele de vedere
Nu este suficient ca mobila să fie din lemn, bine realizată și adaptată la stilurile care se poartă acum. Trebuie ca prezența la un astfel de târg să arate profesionalism și adaptabilitate la evoluția pieței și a societății. Am auzit de multe ori ideea că este suficient ca mobila să fie de calitate. Ea va fi văzută și apreciată.
Nu cred într-o astfel de abordare. Prezența la orice targ, dar mai ales la unul de o asemenea anvergură, nu poate fi redusă la un showroom. Da, prezența în sine este foarte importantă, dar ea trebuie să fie și de impact. Mobila poate fi foarte frumoasă, dar modul cum este pusă în valoare, în stand sau în cataloage de prezentare, este foarte important. Și trebuie să fie cât mai inspirat.
Uneori catalogul de prezentare este neprofesionist realizat sau chiar nu există. În schimb sunt niște pliante prost facute, fără atenție la detalii, cu fotografii făcute în spații nepotrivite sau la vreo expoziție, fără lumină sau echipamente profesionale. Sunt detalii care, de multe ori, sunt mai importante decât mobila în sine.
Această atenție deosebită acordată prezenței la Milano am văzut-o la Nord Arin. Dar înainte să vă spun despre catalog și prezența la târg, numai câteva cuvinte despre locul și oamenii care fac mobila din lemn masiv la Pângărați, în Neamț.
La Nord Arin lucrul cu lemnul înseamnă în același timp familie și tradiție
Povestea a început cu mulți ani în urmă când tatăl actualului director, adolescent fiind, a învățat meserie de la un maestru artizan italian din orașul Bicaz. În anii cât a fost în armată a lucrat ca tâmplar și așa s-a instalat această dragoste pe viață pentru lemn. Prin anii ’70, a înființat o secție de mic mobilier și artizanat ce făcea parte din Cooperativa Meșteșugărească.
În 1992 fiul, căruia lemnul i-a marcat existența încă din tinerețe, înființează Nord Arin, transformând micul atelier într-o fabrică. Locul – „La Ariniș”, pe malul Bistriței – a împrumutat numele său firmei. Acum sunt 3 generații care lucrează împreună la Pângărați, mai sus de Piatra Neamț pe drumul spre Bicaz, iar bunicul, cel care a pornit tradiția, continuă să lucreze la cei 85 de ani de curând împliniți.
Spre deosebire de micul atelier de la început, acum fabrica este complexă și modern utilată, iar în producție lucrează peste 90 de persoane. Acum lucrul cu lemnul este complet, de la debitare și uscare, până la fabricarea mobilierului, ambalare și expediere. Se lucrează numai cu lemn masiv, iar stejarul este „alesul”. Sunt adoptate tehnologii moderne care stabilizează lemnul și alese soluțiile constructive cele mai potrivite.
La Nord Arin se produce mobilier în diverse stiluri – modern, vintage, industrial – și este vândut în țări cu tradiție în prelucrarea lemnului precum Italia, Franța, Germania, Elveția. Produc și pentru România și sunt printre puținii producători români de mobilă de acest tip care vând și online. Au participat la târguri importante precum cele de la Koln, Birmingham sau Moscova, iar anul acesta vor participa la Târgul de mobilă de la Milano.
De ce mi s-a parut abordarea prezenței la târg altfel
Am văzut suflul tânar și deschiderea la nou. Pe directorul de la Nord Arin îl cunosc de multă vreme, dar relația a fost legată de producția directă, de lacuri și vopsele, de finisaje. Anul acesta am avut ocazia să ne reîntâlnim și să discutăm despre mobila făcută la Nord Arin, despre prezentare și despre transmiterea mesajului. Am apreciat faptul că s-a înconjurat de oameni tineri, talentați și dornici să-și aducă aportul la construirea unui brand international puternic și apreciat.
Pentru catalogul de prezentare a ales să lucreze cu profesioniști și a acceptat propunerile, atipice pentru producătorii clasici de mobilier, făcute de aceștia. A înțeles că mobila poate fi prezentată și altfel nu numai în stilul obișnuit, cu camere complet echipate cu pat, dulap și noptiere – daca este dormitor – sau canapele, masuțe și fotolii pentru living. O piesă de mobilier este mult mai bine pusă în evidență într-un spațiu minimalist. Detaliile constructive se vor vedea mult mai bine, lemnul masiv va căpăta și mai multă personalitate. Iar catalogul de prezentare al firmei Nord Arin la Salonul Internațional de mobilă de la Milano așa este gândit.
Cred că atunci când te prezinti astfel la un târg care reunește cei mai importanți producători de mobilier și decorațiuni din Europa, îți asumi competitivitatea. Arăți că ești un producător serios, care produce mobilier inovativ la standarde ridicate de calitate și nu lucrează pe prețul minim. Transmiți că brandul pe care îl reprezinți are personalitate și își propune să fie un nume cu greutate pe piața internațională a mobilei.
Invitație la târg
Dacă veți ajunge anul acesta la Der Salon la Milano, în perioada 17-22 aprilie, nu uitați să vizitați și standul Nord Arin. Sunteți așteptați cu o colecție total nouă – un amestec de rustikal și modern – care va fi prezentată în premieră la acest târg. Producătorul a vrut ca noua colecție să fie o totală surpriză, dar ceva-ceva din idee tot puteți vedea în invitația de mai jos. Acel pachet de grinzi din stejar par a sugera ceva, nu-i așa?
Kommentar hinzufügen