Herstellung von Holzhäusern

Häuser auf Holzkonstruktion

Se mai numesc  și case pe schelet sau osatură de lemn sau Wood Frame House (Timber Frame, Wood Framing). Nu pot fi numite case din lemn pentru că este vorba despre structura casei, finisajele putând fi făcute în orice mod se dorește. Spre deosebire de Häuser aus vorgefertigten Strukturen, care se fac în fabrică și se monteaza apoi pe fundație, aceste case pe structura de lemn se fac în modul clasic, la locul ales pentru viitoarea locuință și ține de acea artă a construcției care se cheamă dulgherie. Este vorba despre constructii case, despre cunoștințe legate de rezistența lemnului și mai puțin despre partea estetică.

Avantajele unei case pe structură de lemn

Nu este obligatoriu să nu se vadă lemnul sau să nu arate ca o casă din lemn. Poate arăta chiar și ca eine aus Rundholz, daca se folosesc materialele de placare potrivite. Ideea este că, în loc să se sprijine pe stâlpi și grinzi din beton, devenind mult mai greoaie, întreaga casă se sprijină pe un schelet din stâlpi, grinzi și scânduri de lemn. Finisajele ulterioare se fac în funcție de alegerea și dorința fiecăruia.

Construcție simplă și rapidă

Die Verwendung einer Holzstruktur ermöglicht construirea casei mult mai simplu și mai rapid, eliminând timpii de construire a cofrajelor, de așteptare pentru ca betonul să se întărească și deranjul implicat de turnarea betonului și desfacerea cofrajelor.

Eficientă energetic

Modul în care este făcută structura permite o izolare foarte bună a pereților încă de la faza de construcție, rezultând o casă mult mai eficientă energetic.

Vielseitigkeit

Sie ist un mod versatil și adaptabil de construire, putând fi combinat și cu alte materiale sau moduri de construcție. Poate fi construit, de exemplu, un etaj pe structură de lemn pe o casa din caramidă.

Ușoară în greutate

Es ist ein construcție mai ușoară decât cea pe structură de beton. În acest mod au fost mansardate multe blocuri, adăugându-se practic încă un etaj locuibil, fără a afecta structura de rezistență a clădirii. Fiind ușoară, asta o ajută să fie și….

Rezistentă la cutremure

Construcția este mai flexibilă, având o rezistență mult mai bună la cutremur. Lemnul este flexibil,  poate absorbi și disipa energia seismică mai bine decât materialele rigide, precum betonul sau cărămida. Această flexibilitate permite structurii să se miște și să se deformeze fără a se prăbuși sub acțiunea forțelor generate de un cutremur.

Geringere Implementierungskosten

Nu am un calcul al costului unei astfel de case, dar dacă luăm în considerare timpul necesar pentru construcție inclusiv manopera aferentă, la dimensiuni identice, este evident mai ieftină decât una clasică pe structură de beton.

Este un tip de construcție prietenos cu mediul

Nu în ultimul rând, este construită din material care nu influențează negativ mediul înconjurător. Lemnul este un material regenerabil care contribuie la scăderea emisiilor de carbon, spre deosebire de materialele clasice.

Häuser auf Holzkonstruktion
Bildquelle: scandia-hus.co.uk

Un vechi stil de construcție

Construcția pe structură de lemn a fost mult folosită în trecut, când materialele moderne de construcție încă nu apăruseră. Atunci se obișnuia ca grinzile și stâlpii să fie lăsate la vedere. Și acum pot fi văzute astfel case în Germania, Franța, Cehia, Austria sau Anglia. Au fost refăcute menținându-se aspectul exterior și sunt foarte apreciate de turiști.

Pe la 1900, dezvoltarea industrială și nevoia de spații de locuit mai multe și mai ieftine a dus la apariția materialelor de construcție cu rezistență mai mare și a caselor cu mai multe etaje. Construcția pe structură de lemn a fost abandonată apărând cea pe structuri metalice sau de beton.

În ultima perioadă se observă în toată lumea o revenire la acest mod de construcție. Argumentul este impactul pozitiv asupra mediului al folosirii lemnului. Se construiește din nou așa în SUA, Canada și Japonia, în Danemarca, Germania sau Franța. În Franța și Germania sunt școli renumite de dulgherie și mulți pasionați își fac acolo ucenicia.

Holzrahmenhaus
Bildquelle: fitnessarena.club

Cum se construiau în România casele pe structură de lemn

Și în România se construia în  trecut pe structură din lemn. Acolo unde lemnul nu era în cantitate suficientă pentru a construi o casă de lemn, se făceau astfel de structuri din lemn iar pereții se umpleau cu lut amestecat cu paie.

Vă spuneam la un moment dat că meșterii aveau un sistem special de a întări peretele astfel încât sa poată susține greutatea lutului. Erau bătute mai multe rânduri pe șipci, înclinate la 45º, pe legăturile dintre stâlpi. Pentru a mări rezistența rândurile alternau, unul fiind îndreptat într-o direcție iar următorul în direcția opusă.

Din fericire sau din nefericire, nici nu știu să spun exact, am dat zilele aceastea peste o fotografie a unei astfel de case. Din nefericire, pentru că arată foarte rău și nu cred că mai poate fi salvată chiar și dacă s-ar dori. Din fericire, pentru că această degradare îmi dă posibilitatea să exemplific cele spuse mai sus. Sunt vizibile șipcile (leațurile) bătute pentru a susține lutul ce umplea peretele și avea rol izolator.

Fotografia a fost făcută de Ciprian Muntele. Este o casă cu o arhitectură specifică zonei de deal din Argeș și Oltenia. Un element de recunoaștere este fundația pe care este construită casa, mai înaltă în față și mai joasă în spate (din cauza diferenței de nivel în zonele de deal). Era construită din piatră și funcționa ca beci sau ca adăpost pentru animale (grajd). Căldura degajată de animale ajuta la încălzirea casei.

Holzrahmenhaus

Cum se construiesc acum casele pe structură de lemn

Acum lucrurile sunt mai simple pentru că există materiale pentru a prinde, rigidiza și fixa structura. Se poate lucra cu lemn tratat, rezistent la atacul insectelor, al ciuperciulor și al focului.

De obicei scheletul fiecărui perete este construit separat din stâlpi, grinzi și scânduri orizontale și verticale pentru rigidizare. Tot din lemn se face conturul în care vor fi fixate ferestrele și cel al ușilor. Aceste structuri sunt apoi ridicate și fixate pe fundație. Daca este vorba de o casă obișnuită ridicarea poate fi făcută si de câțiva baieți mai vânjoși. Pentru structuri mai mari se apelează la macara.

Fiecare perete in parte este făcut, ridicat și acorat de un altul. Așa se fac toți pereții casei, inclusiv cei interiori. Apoi întreg peretele este rigidizat, atât la interior cât și la exterior, cu plăci de OSB, placaj sau PFL. OSB-ul este preferat pentru că este un material special gândit pentru a fi folosit în construcții, având rezistență foarte bună pe verticală.

Holzrahmenhaus
Bildquelle: kafgv.com

Izolarea casei pe structură din lemn

În golurile care se formează in interiorul peretelui, între stâlpi, scânduri de întărire și OSB, se pot monta foarte ușor materialele de izolare. Se pot folosi materiale naturale, din ce în ce mai apreciate în ultima perioadă – cânepă, lână, iută, fibră de lemn – sau materiale clasice – vată bazaltică, vată de sticlă, spumă poliuretanică, polistiren expandat.

Dupa fixarea izolației și montarea foliei anticondens (bariera de vapori), peretele se „închide” la interior cu OSB sau rigips. Un astfel de perete asigură o foarte bună izolare termică a casei, iar dacă se montează corect ferestre termopan bine făcute, se poate obține o casă foarte eficientă energetic.

Holzrahmenhaus
Bildquelle: homebuilding.co.uk

Finisarea caselor pe structură din lemn

După montarea panourilor pe structură, pereții pot fi finisați după dorința fiecăruia. La exterior pot fi tencuiți, vopsiți,  se poate aplica cărămidă subțire sau panouri de caramidă aparentă, pot fi placați cu lemn orizontal sau vertical sau cu panouri ce imită lemnul rotund.

Acoperișul poate fi ales și el după dorință, fără să existe vreo restricție. Casa va arăta la final așa cum vă doriți, fără ca structura de lemn să vă influențeze în vreun fel alegerile.

Holzrahmenhaus
Bildquelle: kbcabinetmaking.com.au

Dezavantajele unei case pe structură din lemn

Nu poate fi totul perfect, așa că există si dezavantaje:

  • absorbția apei în lemn care poate apărea dacă nu este foarte bine făcută izolarea și protecția capetelor stâlpilor de susținere
  • slaba izolare acustică, mai ales între nivele. Izolarea acustică între încăperi poate fi îmbunătățită folosind materiale speciale cu capatitate mare de absorbție a sunetelor. Am scris despre aceste materiale în acest articol.
  • dacă trebuie fixate în pereți rafturi mari, piese grele de mobilier sau aparatură grea, locul acestora trebuie stabilit încă din faza de proiect pentru a întări peretele respectiv
  • posibilitatea ca lemnul să fie atacat de cari dacă nu este tratat cu substanțe speciale
  • rezistență redusă în timp a lemnului comparativ cu alte materiale de construcție. Totuși, privind casele pe structură de lemn din țările europene, cred că au trecut destul de bine proba timpului.

Dacă vă gândiți să vă faceți o casă, puteți vedea varianta construirii pe structură din lemn ca o alternativă.

Holzrahmenhaus
Bildquelle: bhateja.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

4 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch