Din când în când intru pe grupurile de profil pentru a vedea subiectele noi pe care membrii le postează, dar și problemele pe care le întâmpină și sfaturile pe care le primesc. Cu toate că îmi place tot ceea ce înseamnă lemn, urmăresc cu mai multă atenție postările legate de finisare. Este domeniul în care m-am specializat cu mulți ani în urmă și pentru care am și acum o mare pasiune. În grupuri sunt întotdeauna și începători care apelează la cunoștințele „veteranilor” întrebând ce lac pentru lemn să folosească, ce Lazuraholz este cea mai rezistentă sau care vopsea pentru lemn ar fi cea mai potrivită pentru micul lui proiect. Din recomandări îmi dau seama că sunt mulți atașați, pe bună dreptate, de branduri profesionale bune, pe care le recomandă cu căldură. Le înțeleg entuziasmul, însă, rezultatul final nu depinde numai de calitatea materialelor. Ani de zile am spus celor cu care lucram că materialele sunt foarte bune, dar nu pot face minuni. Și am să vă spun de ce.
Când se folosesc materiale de finisare profesionale și de ce uneori este mai bine să apelăm la magazinele de bricolaj
Pe piața de lacuri și vopsele pentru lemn există două grupe mari de produse, cele industriale și cele DIY. Primele sunt vândute de producători sau de distribuitori ai acestora, pe celelalte le găsiți în magazinele de bricolaj. Produsele industriale sunt vândute, de cele mai multe ori, în urma unei vizite făcute de agent la atelier sau fabrică, pe când pe celelalte le cumperi singur din magazin și încerci să afli cât mai multe despre produs și modul de utilizare de la reprezentanții magazinului sau de pe etichetă.
Professionelle Materialien
Lacurile și vopselele profesionale sunt făcute pentru a fi aplicate în anumite condiții și cu anumite dispozitive (pistol, mașină de turnat, valț). În fișele tehnice, pe care ar trebui sa le primiți împreună cu primul transport, este descris produsul, dar si conditiile ce trebuie îndeplinite pentru a obține cel mai bun rezultat.
Sunt menționate temperatura în zona de lucru, cu ce trebuie aplicat, cât trebuie diluat, cum se face șlefuirea, ce grosime trebuie să aibă stratul de lac si multe alte informații. Mereu veți gasi la final o notiță care spune că uneori rezultatul poate fi alterat de factori ce țin direct de locul unde se face finisarea.
Se poate întâmpla ca, același produs, aplicat la temperatură prea scăzută sau prea ridicatămit un pistol cu duza prea mare sau prea mică sau într-un spațiu cu viel Staub să nu mai arate la fel ca unul aplicat conform fișei. De la produsele industriale se așteaptă mai mult decât de la cele DIY și de aceea în compoziția lor intră uneori materiale care le cresc sensibilitatea. De asemenea, ele fac parte din sisteme, din tehnologii se recomandă aplicarea anumitor grunduri sub lac sau un anumit fel de hărtie de șlefuit. Nu pot fi folosite oricum și la final să se obțină rezultate perfecte. Sunt convinsă că cei care recomandă produsele le aplică conform indicațiilor primite de la un tehnician al firmei, ceea ce face ca rezultatele să fie foarte bune.
DIY-Produkte
Când faci pentru prima dată un scaun sau o masă din lemn și vrei să o lăcuiești mă îndoiesc că poți respecta condițiile din fișa tehnică a unui produs profesional. Nu vei primi nici asistența unui tehnician al firmei decât dacă acesta îți este prieten. Așa că cel mai bine este să te îndrepți spre produsele DIY.
Aceste produse sunt special formulate pentru a fi aplicate acasă, cu pensula, trafaletul sau chiar cu cârpa, în condiții mai puțin stricte decât cele din fabrică. Rezultatul nu va fi perfect, dar acceptabil pentru un proiect personal. Nu va fi nevoie de șlefuiri între straturi pentru a avea aderență, nici de atmosferă lipsită de praf pentru un luciu decent. Nu va trebui să cumperi 2-3 tipuri de produse pe care să le aplici succesiv, ci un singur produs vă va livra rezultatul dorit.
Și în gama DIY sunt multe branduri de valoare cu care se pot obține finisări de foarte bună calitatea. Mulți dintre producătorii de materiale industriale de finisare au și divizii speciale pentru produsele de bricolaj, tocmai pentru a oferi produse de calitate și celor care lucrează acasă proiecte personale.
Dacă după câteva astfel de proiecte vă gândiți să treceți la nivelul următor atunci apelați la produsele profesionale. Până atunci însă este bine să le evitați pentru că este posibil să nu obțineți rezultatul dorit și să pierdeți încrederea într-un brand bun numai pentru că nu aveți posibilitatea să-i urmați recomandările.
Lacul nitrocelulozic este cel mai vechi și mai versatil lac, dar nu poate fi recomandat pentru orice lucrare. Are și limite!
Un alt material pe care l-am văzut recomandat de multe ori, indiferent de utilizarea ulterioară a obiectului finisat, este lacul nitrocelulozic. Este considerat un fel de panaceu universal. L-am văzut recomandat și pentru garduri sau alte amenajări la exterior.
Lacul nitrocelulozic este unul dintre cele mai vechi și mai versatile lacuri, dar nu poate fi folosit întotdeauna și in niciun caz pentru finisările la exterior. Într-adevăr, în trecut exista numai acest fel de lac, dar la exterior nu se folosea lac, ci ulei.
Dacă se dorește o rezistență bună a mobilierului la umiditate, la zgâriere sau șocuri mecanice nu lacul nitro este cel cu care se obțin. Un mobilier de baie sau bucătărie finisat cu lac nitrocelulozic și pe care apa picură sau băltește chiar, în timp se scorojește.
Pentru astfel de condiții sunt recomandate lacurile cu întărire, catalizate – poliuretanice, acrilice, poliesterice. Sunt lacuri mult mai rezistente. Dar și în acest caz trebui respectate instrucțiunile de aplicare pentru a obține rezultatul dorit. Așa că, dacă ați făcut pentru prima dată o masă și vreți să o lăcuiți, nu vă gândi,i în primul rând la un lac poliuretanic. S-ar putea mai mult să vă creați probleme. Apelați la un produs de bricolaj care va proteja suficient masa. Cu timpul veți învăța și cum pot fi remediate problemele ce pot apărea.
Zusammengefasst:
- Apelați la produsele DIY dacă sunteți doar un pasionat de lemn care a făcut pentru prima dată un obiect ce trebuie protejat.
- Citiți întotdeauna eticheta pentru a vedea recomandările. Dacă aveți nevoie de un produs pentru exterior căutați această specificație. Dacă nu este trecută – nu-l luați.
- Nu vă așteptați să obțineți rezultate extraordinare doar pentru că folosiți un produs al unui brand renumit. La finisarea lemnului, la fel de importante sunt condițiile de lucru și tehnologia.
- Dacă sunteți un profesionist, dar nu ați mai lucrat niciodată cu un anumit produs, nu mizați pe experiență. Întrebați furnizorul despre condițiile și tehnologia de aplicare. Tipurile de lac pot fi foarte diferite si rezultatele la fel.
- Nu folosiți lacul nitrocelulozic pentru orice fel de finisare. Este un lac cu multe calități, dar în niciun caz universal.
Viel Glück!
Ich bin mit Abkürzungen nicht vertraut: Was bedeutet DIY?
DIY = Do it yourself
Der Begriff, der für Baumärkte verwendet wird.
Heimwerkerlacke sind die Lacke, die wir in solchen Geschäften für Projekte kaufen, die wir zu Hause durchführen: ein Möbelstück, einen Zaun, eine Terrasse usw. streichen.
Alles Gute!
Ich danke Ihnen!
Hallo.
Ich habe mehrere Artikel zum Thema Holzveredelung gelesen, aber ich habe noch einige Fragen und wäre Ihnen sehr dankbar, wenn Sie mir eine Antwort geben könnten.
1) Haben Sie für die Realisierung eines Pavillons aus Kiefernholz bereits einen Artikel geschrieben, in dem Sie alle notwendigen Schritte zur Fertigstellung vorstellen? Weiß schleifen, grundieren (falls zutreffend), wieder schleifen, Leinöl auftragen oder vielleicht ist Lack besser. Ich habe die bereits veröffentlichten Artikel durchsucht und Vorschläge für die Behandlung von Holz im Außenbereich gefunden, aber ich glaube, ich habe mehr für Hartholz gesehen.
1.1) Ebenfalls im Zusammenhang mit dem Furnier: Empfehlen Sie, das gebrauchte Holz zu schleifen, oder reicht es aus, es mit 80-120 zu schleifen? Ich weiß, dass die Ergebnisse unterschiedlich sind, da wir über verschiedene mechanische Verfahren sprechen, aber ich bin neugierig, welche Option empfohlen wird, um ein authentisches Aussehen zu erhalten.
2) Was empfehlen Sie für die Behandlung von OSB im Außenbereich? Es handelt sich um einen kleinen Geräteschuppen, so dass es nicht in Frage kommt, ihn mit Styropor zu verkleiden und zu verputzen wie eine normale Wand. Soweit ich weiß, würde die Farbe mit der Zeit abblättern. Verstehe ich das richtig, dass auch hier Leinöl oder Lack empfehlenswerter wäre?
Vielen Dank im Voraus!
Hallo.
1. Wir haben keine für eine Kieferterrasse, aber die Verarbeitung unterscheidet sich nicht wesentlich von Hartholz. Weichholz (Fichte, die in unserem Haus am häufigsten vorkommt) wird häufig für den Außenbereich verwendet und hat eine gute Festigkeit. Es muss sorgfältiger geschliffen werden, da es im Vergleich zu Harthölzern (Eiche, Akazie) eher "wildlederartig" ist. Es sollte mit mindestens 150 oder sogar 180 geschliffen werden, um glatte Oberflächen zu erhalten. Im Allgemeinen können Außenlacke auch Schicht für Schicht aufgetragen werden. In diesem Fall ist keine Grundierung erforderlich. Um eine glatte Oberfläche zu erhalten, schleifen Sie zwischen den Schichten mit 280er oder 320er Papier oder feinen Schleifschwämmen. Wenn das Etikett oder der Verkäufer eine vorherige Grundierung empfiehlt, tragen Sie 2 Schichten Grundierung und eine Schicht Lack auf.
Das Trockenöl schützt gut vor Feuchtigkeit, aber nicht vor UV-Strahlung. Für diesen Schutz muss es eine gewisse Menge an Pigmenten enthalten. Das Öl enthält Pigmente und ist daher widerstandsfähiger als normales Öl.
1.1 Ich empfehle das Schleifen, weil das Holz muss im Inneren zu absorbieren und es tut es besser, wenn das Holz "zerkratzt" ist, gibt es mehrere Faserköpfe, die Schutzstoffe (ilei, Imprägniermittel) zu absorbieren.
2. Sie können es schützen, indem Sie es mit einer außenbeständigen Farbe (Ölfarbe) streichen. Das Problem mit dem Abblättern ist, dass die Farbe stärker absorbiert und nicht am Holz "kleben" kann. Versuchen Sie es mit leichtem Abschleifen, bevor Sie die Farbe auftragen. Bei OSB liegt das Problem jedoch in den Schnittflächen an den Kanten. Dort fängt es an zu saugen und zu quellen. Diese Bereiche müssen so gut wie möglich vor Feuchtigkeit geschützt werden.
Ich hoffe, das war hilfreich.
Alles Gute!
Vergessen Sie nicht, das gedruckte Wood Magazine zu abonnieren! Für nur 58 Lei/Jahr können Sie sich über Neuigkeiten auf dem Gebiet informieren, Handwerksideen oder Geschäftsgeheimnisse entdecken. Wir erinnern Sie daran, dass sich der Inhalt des gedruckten Magazins von dem auf der Website unterscheidet. Einzelheiten finden Sie unter dem nachstehenden Link.
Ich danke Ihnen!
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/