Maschinen und Werkzeuge - Maschinen für die Möbelproduktion

Wenn man nicht einen Monat auf Möbelfronten warten will, kauft man CNC

Găsirea de soluții ce implică utilaje mai performante este modul cel mai corect și sigur de a rezolva problemele din producție. Este concluzia la care a ajuns și firma de producție mobilier Neagu-Mafia din Moinești după ce a așteptat și mai mult de o lună fronturile de mobilier comandate la partenerii cu care lucra. Cererea mare creștea timpul de livrare cu mult peste răbdarea clienților săi. Așa că a decis să le facă singur. Soluția a venit de la Dan Pruteanu – Wood IQ sub forma unui CNC în 3 axe și a unei prese de înfoliat. Dar să o luăm pe firul evenimentelor, pentru că este și aici o poveste.

3-Achsen cnc

De la transport de cherestea la magazine de mobilă și apoi la producție de mobilier

Lucian Neagu și-a început activitatea prin anii 2000 livrând cherestea către fabricile de mobilă, colaborând, în special, cu o fabrică din Focșani. La un moment dat patronul fabricii i-a spus că ar fi bine, dacă tot vine cu lemn, să se întoarcă cu mobilă. Așa a deschis primul magazin de mobilă la Comănești, în 2004.

Deschiderea magazinului s-a dovedit a fi o idee bună. Cererea era mare și nu după mult timp a mai deschis unul în Moinești, apoi câte unul în Bacău și Onești. Acum, în 2019, a rămas doar cu primele două. Pentu celelalte zone are colaboratori cu magazine proprii.

În tot acest timp, colaborarea cu producătorul de mobilă din Focșani a continuat. De la el a venit și ideea de a începe să producă mobilier din PAL. Cererea era tot mai mare, iar timpii de așteptare creșteau tot mai mult. Partenerul i-a spus ca nu poate face mai mult și mai repede și i-a sugerat să producă și el. I-a dat curaj propunerea, mai ales că între timp deveniseră prieteni, așa că a închiriat un spațiu, a cumpărat un circular și o mașină de căntuit, a angajat câțiva oameni cu experiență și a început producția.

O mutare în pripă i-a dat șansa să aibă propriul loc

Lucra de ceva vreme, avea comenzi, când spațiul unde era a fost vândut și a trebuit să se mute în timp scurt. A fost nevoit să găsească rapid o soluție si așa a ajuns să cumpere niște depozite vechi și dărăpănate pe o coastă de deal. A mutat rapid utilajele și materiale și a luat-o de la început. A curățat locul cât să-și poată termina comenzile dupa care a renovat. Azi a mai ramas doar o mică parte din vechile hale, ca o mărturie.

Producea din nou când a mai trecut printr-un necaz. Un incendiu în fabrică a făcut să ia incă o dată totul de la început. Era asigurat, dar doar pe partea de producție, nu pe toată clădirea, așa că a primit foarte puțini bani. A avut însă șansa să beneficieze de o formă de împrumut pentru cei ce angajează șomeri. Așa a putut reface vechea hală și cu timpul, a construit una nouă alături. În hala nouă e tapițerie, se fac canapele. Are atât atelier mecanic, unde se fac cadrele din metal, cât si atelier de croitorie, pentru fețele și pernele canapelelor.

CNC 2030 Pro ATC WoodIQ

Timpul lung de așteptare a ușilor înfoliate a dus la achiziționarea unui CNC în 3 axe și a unei prese de înfoliat

Mobila făcută la Neagu Mob este cu cadru din PAL și fronturi din MDF înfoliat. În trecut fronturile veneau  de la producătorii recunoscuți de pe piață. Erau însă întârzieri la livrare și clienții erau din ce în ce mai puțin dispuși să aștepte. Așa a hotărât că are nevoie de utilaje pentru a-și face singur fronturile.

A cerut oferte de la mai multe firme. Avea pretentii, banii mai puțini, așa că cercul celor ce puteau să se încadreze s-a tot restrâns. Chiar reprezentanții unor firme mari din domeniu l-au îndrumat către Wood IQ. Îl cunoaștea pe Dan Pruteanu de mai multă vreme așa că a luat legătura cu el.

Wood IQ hat ihm eine CNC în 3 axe 2030Pro ATC și o presă pentru înfoliat. CNC-ul este robust, solid, astfel încât poate fi încărcată pe el și prelucrată o placă de MDF de 2800×2080 mm. CNC-ul este dotat cu computer industrial pentru selectarea parametrilor și programare, pe care se poate face simularea prelucrărilor viitoare si care poate fi conectat la rețea. Este intuitiv și ușor de folosit, după spusele lui Lucian Neagu. Operatorul care lucreaza acum pe CNC este inginer, dar il ajută mai mult pasiunea pentru jocurile pe calculator.

CNC-ul în 3 axe 2030 Pro ATC are magazie de scule cu selectarea automată a sculelor iar prelucrările se fac cu acuratețe datorita celor 4 servomotoare Delta. Turația ajunge la 24000 rpm, cu o precizie a prelucrării de 0,05 mm/300 mm. Poate tăia cei 18 mm grosime ai plăcii de MDF dintr-o singură trecere. Funcția de nesting permite optimizarea tăierilor, reducându-se astfel pierderile de material.

Presa de înfoliat aplică foliile divers colorate pe panourile profilate obtinute de CNC. Înainte de presare pe panouri este aplicat un adeziv special care, după uscare, este șlefuit. După înfoliere, panourile sunt montate pe cadrul din PAL. Capacitatea CNC-ului de a produce panouri profilate este mai mare decât necesarul de acum așa că pot produce și pentru alții. Deja au începot să aibă clienți și pentru fronturi.

Grija față de oameni l-a ferit de fluctuațiile de personal

În ciuda tuturor problemelor avute de-a lungul timpului, Lucian Neagu este un om ce degajă liniște, pace. Nu este supărat pe nimeni și privește mereu înainte. Poate și datorită acestui fel de a fi a putut transforma într-o oportunitate fiecare moment neplăcut din trecut. Este mereu printre oameni, în fabrică și are o relație foarte bună cu ei.

Aici a fost primul loc din țară unde nu am auzit patronul plângându-se de lipsă de personal. Lucrează cu același nucleu de oameni de la început și spune că nu a plecat nimeni până acum. Are 30 de angajați dintre care 20 sunt în producție. Pentru ei a construit în hala noua vestiare și toalete moderne. Avea de gând să facă și o cantină, dar oamenii au spus că le este mai bine cu bonuri de masă.

Fabrica și casa împreună, pe o coastă de deal

La final am mai stat puțin de vorbă în foișorul amenajat afară, între cele două hale. Una dintre cele 3 fete ale lui Lucian învăța acolo pentru examen. Așa am aflat ca și casa este tot aici, pe coasta asta de deal pe care tot el a consolidat-o. Vederea este foarte frumoasă și chiar ne-am gândit că era un loc foarte bun pentru o pensiune sau un restaurant. A plantat si pomi pe margine ca pământul să se fixeze să nu plece la vale.

Stând de vorbă ne-a spus că nu este foarte simplu, noile utilaje vin cu costuri suplimentare, dar își dă seama că altfel nu se poate. Dacă vrei să ai calitate și să livrezi marfa la termenul stabilit îți trebuie utilaje moderne si performante.

Viel Glück, Lucian Neagu!

Tags

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

Kommentar hinzufügen

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch