CASArbor a organizat pe 20 septembrie, la sediul firmei din Sfântu Gheorghe, Seara porților deschise. Evenimentul a avut ca scop prezentarea noilor produse ale firmei – case de vacanță din lemn – cu care va participa la 3 târguri internaționale de profil. Târgurile se vor desfășura la Montpellier și La Rochelle, Franța, în octombrie și Padova, Italia, în noiembrie. Evenimentul a fost elegant și placut, Dana Neagu, directorul general al firmei, fiind o gazdă perfectă. Atracția serii au fost însă casele de vacanță cu nume exotice – Bora Bora, Solaro, Saint Amand, Cabane du Campeur – pe care le-am putut vedea pe îndelete, atât la exterior, cât și la interior, casele fiind complet utilate și decorate. Pentru a vă face o idee despre ele, uitați-vă la filmul de la final.
O seară plăcută care ne-a dat ocazia să-i cunoaștem pe artizanii caselor
Dana Neagu este o doamnă plină de viață, de spirit. După 30 de ani trăiți în Belgia se exprimă într-un mod șarmant, alternând cuvintele în franceză cu cele în română, atunci când vorbește cu pasiune despre case și echipa care le-a construit. Fabrica, un fost mare combinat de prelucrarea lemnului din Sfântu-Gheorghe, a ajuns în proprietatea cuplului româno-belgian de doar câțiva ani. De atunci însă locul a început să se schimbe și să se dezvolte, fiind foarte curat și îngrijit. Aici se produc acum case de vacanță, dar și mobilier sau tâmplărie. La un moment dat chiar am scris despre un utilaj pe care fabrica îl are în dotare, o autoclavă pentru impregnarea lemnului im Freien verwendet werden.
Echipa a crescut în ultima vreme și lucrează deja case pentru camping-urile din Franța. La târgurile de profil de la Montpellier și La Rochelle au participat și anul trecut, iar casele făcute în fabrica lor din Sfantu Gheorghe au fost remarcate de reprezentanți din turism. Pe baza contractelor semnate, anul acesta s-au livrat până acum peste 20 de case de vacanță. Probabil ar fi putut să livreze și mai mult, dar mâna de lucru este o problemă, ca peste tot în țară. Pe lângă cei care lucrează în fabrică și produc casele, CASArbor are și echipe de montaj la client, în pretul caselor fiind inclus și montajul.
Despre toate acestea am vorbit cu directoarea de producție și alte persoane implicate în proiectarea și realizarea caselor. Spațiul în care a avut loc eventimentul ne-a permis atât socializarea, cât și previzualizarea unor produse și moduri de izolare a caselor.
Case de vacanță potrivite și camping-urilor de la noi
Au fost prezentate 4 case de diferite tipuri și dimensiuni. Sunt case de vacanță specifice turismului francez, belgian, italian, însă mai puțin întâlnite la noi. Surprinzător, pentru ca s-ar preta de așezat chiar și pe un teren la țară sau la munte, fiind ușor de realizat și fără investiții mari în fundații sau alte lucrări speciale. În această idee, Dana Neagu a trimis invitații către toți reprezentanții din turism care au champing-uri sau proprietăți amenajate care se pretează unor astfel de căsuțe, dar nu a primit niciun răspuns. La felul cum arată aceste căsuțe și dotările incluse sunt convinsă ca mulți și-ar dori să petreacă în ele câteva zile de vacanță pe malul mării sau la munte.
Prețul caselor conține inclusiv mobilierul, dotările și montajul. Există pentru fiecare diverse opțiuni care pot fi adăugate contra cost. Prezentarea a fost total transparentă, gazdele afișând inclusiv prețurile pentru fiecare variantă și îmbunătățirile pentru care se poate opta și prețul lor.
Cea mai mică dintre case este Camper-Hütte și aduce „spiritul campingului într-o cabană”. Are o singură cameră de 10 m² și o terasă de 6,5 m². Casa seamănă foarte bine cu cele ale vechilor căutători de aur din America. Poate gazdui până la 4 persoane și costă 5,350 euro.
Următoarea ca mărime este Solaro, cu o cameră de 15,8 m² și terasă de 10 m². Casa se sprijină pe stâlpi de susținere de 0,7 m înălțime. Este gândită pentru 2 persoane și costă 14.750 euro.
Celelalte 2 case au fiecare interior de 35 m², diferența fiind făcută de aspect, dimensiunea teraselor și modul de împărțire. Bora Bora este construită pe stâlpi de susținere de 1 m înălțime, are bucătărie complet utilată, living, 2 camere, baie și toaletă separată. Terasa este spațioasă având 13,5 m². Casa poate găzdui până la 6-7 persoane și costă 27.950 euro. St. Amand este o casă „elegantă, rafinată și luminoasă”. Are 2 dormitoare, fiecare cu baie proprie și intrare separată si un living mare comun. Terasele sunt de diferite lățimi și însumează alți 35 m². Poate fi locuită de 4 – 6 persoane și costă 43.500 euro.
Bine izolate și îmbinate, pot fi folosite all season
Casele au lemn la exterior și la interior, cel folosit la exterior fiind tratat în autoclavă astfel încât rezistența să fie foarte bună. Cu excepția cabanei, celelalte case au pereți, acoperiș și pardoseală bine izolate, astfel încât, cu o sursă de încălzire, pot fi folosite și iarna. Kit-ul de încălzire este disponibil ca dotare opțională.
Lemnul și mobilierul de la interior este foarte bine finisat și tratat cu lac incolor pentru a fi protejat. Tâmplăria este din lemn pe care, opțional, se poate monta strat dublu de sticlă (termopan). Pardoseala este din OSB, acoperită cu linoleum care imită parchetul.
Dotările bucătăriei înseamnă plită cu 4 ochiuri, frigider, chiuvetă, blat de lucru din inox, spații de depozitare. Canapelele din living sunt, în majoritate, extensibile, astfel încât pot crea un spațiu suplimentar de dormit în afara celor din dormitoare. Dotările opționale includ kit de încălzire, strat suplimentar de izolație, mobilier de terasă, vitraj dublu, perdele de in pentru terasă și multe altele.
CASArbor are și ambiții ecologice
Dana Neagu vorbește cu dragoste despre lemn. Chiar ăsta este cuvântul – dragoste. „Lemnul iti spune tot ce trebuie sa stii despre el, dacă îl asculți.” Isi doreste să scrie la un moment dat despre lemn, despre cât de mult ne oferă copacii. Respectă copacii și pentru asta la CASArbor lemnul nu este irosit.
Mai mult decât atât, au evenimente în care întreaga zi este dedicată împăduririi. Este o acțiune organizată de firmă, la care sunt invitați colaboratorii, angajații, familiile acestora, să vină în zona de pădure de lângă Sfântu Gheorghe, la Ojdula, pentru a planta copaci. În fiecare an se plantează mai mult de 5000 de copaci, iar pentru 2020 invitația a fost deja lansată.
Seara petrecută la Sfântu Gheorghe a fost un câștig. Am stat cu oameni pasionați de ceea ce fac, dornici să facă lucruri frumoase și să împărtășească și altora realizările lor. Am văzut case de vacanță făcute în România, care vor ajunge în camping-uri din Europa. Le doresc succes la cele 3 târguri la care urmează să participe și aștept să ne reîntâlnim pentru a afla cum au fost primite casele.
Kommentar hinzufügen