Hausisolierung - Präsentation von Holzhäusern

Die Windbeständigkeit von 150 km/h wurde von den Eigentümern in ihrem Haus auf einer Holzkonstruktion getestet.

Casele din lemn au devenit un subiect obișnuit în revistă. Interesul pentru construcțiile din lemn este mare și apar multe întrebări despre modul de construcție, durabilitate, eficiență energetică sau comportamentul în condiții dificile sau chiar extreme. Există temerea că o casă pe structură din lemn este mai puțin rezistentă decât una din cărămidă sau beton. Este o percepție greșită si pentru a vă convinge, am ales o casă construită de Dimmer în Corsica. Fiind o insulă, curenții de aer sunt prezenți continuu, vântul ajungând la viteze foarte mari. Casa a fost construită în 2016 și  proprietarii au avut suficient timp să-și dea seama de calitățile casei. Sunt mulțumiți că la viteza vântului de peste 150 km/h, în casă nu se aude nimic și nici nu se simt răbufnirile vântului. Au fost atât de mulțumiți încât au recomandat constructorul și altor beneficiari din zonă. După cum se vede, povestea celor trei purceluși nu mai este de actualitate. 😉

case pe structura de lemn

O casă cu terasă, ideală pentru vacanțele cu familia și prietenii

Construcția reprezintă casa de vacanță a familiei. Proiectul respectă arhitectura zonei, casa având un singur nivel construit pe o fundație înaltă. Pe aceeași fundație este și terasa, foarte asemănătoare prispelor caselor românești de la sat. S-a folosit mult lemn natur, în culoarea naturală, ceea ce-i dă casei un aspect plăcut și discret.

Casa nu este mare, dar are tot necesarul unei case de vacanță. Din cei 123 m² ai interiorului, o mare parte este zona de living care are acces la terasa de 23 m² din două părți, prin două uși glisante vitrate. Restul spațiului este împărțit între cele două dormitoare, bucătărie și baie.

Fiind un parter înalt, accesul se face pe oricare dintre cele două scări din lemn care dau pe terasă. Scările sunt simple, ca și terasa, cu vang central și balustrade tot din lemn. Stâlpii, balustradele, sageacul și tavanul terasei sunt din lemn de solide und der Holzboden von Lärche. O parte a terasei nu este acoperită, lăsând lumina să pătrundă în voie în casă.

case pe structura de lemn
Terrasse
OSB-ul – rol important în rezistența casei la vânt și cutremur

Punctul forte al casei este rezistența foarte mare la vânt și stabilitatea ei în condițiile unei clime cu rafale de vant ce ajung frecvent la 150 km/h. Properietarii spun că, indiferent cât de tare bate vântul, în interior nu se simte nimic. Această rezistență se datorează structurii de lemn foarte robuste, realizată din stâlpi și grinzi de 60×200 mm și a panourilor de OSB ce închid pereții și „țin” casa la încărcările laterale date de vânt și cutremur.

Cred că este un bun moment să ne oprim asupra acestor panouri de OSB și să vorbim despre rolul lor în construcția caselor pe structură de lemn. Apar frecvent păreri că sunt plăci din așchii de lemn fără rezistență și că este frig în casele construite cu OSB. Sunt păreri total greșite. Panoul de OSB este un material de construcții foarte rezistent și stabil, cu rol în structura de rezistență a casei. Spre deosebire de alte materiale de construcții, este mult mai ușor, asigurând aceeași stabilitate și rezistență a casei la o încărcare mult mai mică a fundației. De aici consumuri mai mici de material și implicit, un cost mai mic al fundației.

Plăcile de OSB se montează pe cel puțin o parte a structurii din lemn a peretelui (în funcție de calculul de rezistență), creând spații în interiorul peretelui pentru straturi generoase de izolație. Astfel casa este izolată termic foarte bine, dar și fonic, stratul gros fiind greu de străbătut de undele sonore, atât din exterior spre interior, cât și invers. Casele pe structură de lemn bine construite sunt eficiente energetic, sigure și bine izolate fonic.

case pe structura de lemn

Un șantier care a durat puțin peste o lună

Dar să revenim la casa din Corsica. Proiectul și calculele de rezistență au fost făcute de echipa de proiectare a beneficiarului, construcția fiind realizată de Dimmer în două etape, în fabrică și pe șantier. În fabrica din Comănești au fost asamblați pereții din structură de lemn și panouri OSB. În interior s-a pus izolație de vată bazaltică de 200 mm grosime. De asemenea, au fost obținute prin încleiere grinzile și celelalte elemente pentru acoperiș. Tot lemnul a fost tratat 4funcții, adică împotriva ciupercilor, mucegaiului, insectelor și a focului.

Toate aceste operațiuni din fabrică au durat aproximativ 2 săptămâni. Trebuie mentionat, însă, că acest timp este valabil pentru construcții de dimensiuni mai mici, adică 100-150 mp. Pentru case mai mari, timpul de lucru în fabrică poate ajunge până la o lună.

Elementele de construcție obținute în fabrică au fost ambalate, urcate în TIR și transportate în Corsica, unde a început a doua etapă a construcției. Aici, pe fundația deja ridicată de client, s-au montat pereții, foliile anticondens, profilele metalice și elementele acoperișului. Pentru izolarea acoperisului s-a folosit vată bazaltică de 300 mm grosime.

După „asamblarea” casei, s-a montat la exterior un alt strat de izolație de vată bazaltică de 60 mm, care a fost ulterior tencuită. La interior, placarea s-a făcut cu plăci de gips-carton. Toate aceste operații pe șantier au durat în total 30 de zile. Timpul scurt de lucru pe șantier este unul dintre marile beneficii ale unei case pe structură de lemn. Cum bună parte dintre operații se fac în fabrică, se elimină timpii de așteptare obligatorii în cazul construcției cu alte materiale, iar șantierul este mult mai curat, cantitatea de deșeuri fiind foarte mică.

case pe structura din lemn
Montarea pereților pe șantier
case pe structura de lemn
Acoperișul: grinzi lamelare, folie, izolație de 300mm
case pe structura de lemn
Montage des Films
case pe structura de lemn
Traseele de utilități
O casă bine construită este cea mai bună reclamă

Proprietarul acestei case a fost primul client din Corsica. De atunci Dimmer a mai construit acolo încă patru case, două dintre contracte venind în urma recomandărilor primului client. Beneficiarul este atât de încântat de izolarea termică și fonică a casei și de rezistența ei încât povestește mereu despre faptul că nu simte niciodată în casă rafalele puternice de vânt de care alți locuitori ai insulei se plâng.

Să faci lucrurile bine astfel încât clientul să aibă doar cuvinte de laudă despre tine este cea mai bună și mai sigură reclamă. Succes, Dimmer!

case pe structura de lemn

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

4 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch