Indiferent de dimensiunea lui, un atelier de tâmplărie are nevoie de o serie de scule și utilaje pentru a face prelucrările. Lemnul sau panourile derivate trebuie tăiate, îndreptate, șlefuite, frezate sau găurite. Fiecare operație are nevoie de un utilaj anume, dar există și mașini combinate pe care se pot face mai multe operații. Această varietate de utilaje îi pune uneori pe tâmplari în dificultate și apar întrebările. Ce este mai bine să aleg, o mașină combinată sau utilaje separate? Care sunt mai fiabile? Oare o mașină combinată nu înseamnă și acuratețe mai scăzută a prelucrărilor?
Ce trebuie să ai în vedere când alegi utilajul/utilajele pentru atelierul tău
Alegerea se face între mașini individuale, cele cu 2 operații sau cele cu 5 operații de tâmplărie. Mașinile cu 2 operații sunt cele care combină îndreptarea cu degroșarea panoului (abricht cu grosime) sau tăierea cu frezarea (circular cu mașină de frezat). Mașinile cu 5 operații se mai numesc și mașini universale de tâmplărie (MUT). Pe ele se poate face tăiere, îndreptare, degrosare, frezare-cepuire și gaurire-scobire. Pentru fiecare dintre aceste operații există utilaje separate, adică utilaje individuale.
Exemple:
1. Mașină combinată cu 2 operații HAMMER B3 Winner, pentru tăiere și frezare/cepuire
2. Mașină combinată cu 2 operații FELDER AD 741 pentru îndreptare și rindeluire la grosime
3. Mașină universală de tâmplărie cu 5 operații FELDER CF 741 Professional cu masă suport, pentru îndreptare, rindeluire, tăiere, frezare/cepuire + găurire și mortezare opțional (unitatea de mortezare se montează pe masa de îndreptare)
Înainte însă de a ne gândi la avantajele sau dezavantajele unui utilaj, trebuie să știm ce vrem să facem cu el, care este scopul achiziției, în ce buget ne încadrăm, unde o să fie poziționat(e) în atelier, care sunt costurile lunare de întreținere și exploatare. De exemplu, dacă este nevoie de productivitate, atelierul este spațios și există o echipă de muncitori, mașinile separate sunt o bună alegere. Vor putea fi făcute mai multe prelucrări simultan, timpul de producție fiind astfel mai scurt. Dacă însă există un singur operator pentru toate utilajele, mașina combinată poate fi alegerea potrivită, pentru că operatiile pe o astfel de mașină sunt executate pe rând.
Bugetul este foarte important și determină alegerea în majoritatea cazurilor. Poți dori o linie modernă de utilaje, dar dacă bugetul nu permite, va trebui să alegi cea mai bună variantă limitându-te la suma disponibilă. Iar o soluție bună în acest caz poate fi mașina universală, va costa mai puțin decât cele 5 utilaje pe care le înlocuiește. Bugetul poate fi mărit cu ajutorul finanțării. Se poate apela la bancă sau la fonduri guvernamentale sau europene. Posibilitățile trebuie analizate foarte bine pentru a ne asigura ca pot fi îndeplinite cerințele. Chiar dacă fondurile primite sunt nerambursabile, ele vin cu condiții care, daca nu sunt îndeplinite, pot duce la pierderea finanțării.
Spațiul din atelier este, de asemenea, un factor limitator. Într-un spațiu mic va fi greu de lucrat cu multe utilaje inghesuite. Pentru a lucra în siguranță este nevoie ca operatorul să se miște în voie în jurul utilajului și trebuie să existe spațiu de manevră pentru materiale. Un alt factor pe trebuie studiat cu atentie sunt dimensiunile utilajului. Cand sunt expuse în spații largi utilajele par mai mici decât sunt în realitate. Asigură-te că vor încăpea în atelier, măsurându-le.
Costurile de întreținere și exploatare pot duce la probleme dacă nu sunt luate în calcul. Când este stabilit bugetul trebuie gândite și sursele de venit pentru a putea susține consumul energetic din timpul funcționării, consumabilele și întreținerea utilajului respectiv. Întreținerea corespunzătoare crește timpul de viață al mașinii, fiind de fapt o economie pe termen lung.
Avantajele și dezavantajele unei mașini cambinate universale (MUT)
Mașina universală de tâmplărie pare a fi utilajul ideal. Poți face orice prelucrare, nu ocupă loc mult, costă mai puțin decât cele 5 mașini însumate, costurile de instalare și exploatare sunt mai mici, ai nevoie de o singură gură de aspirare pentru praf, de ce să vrei altceva? Pentru că este alegerea perfectă doar în anumite condiții. Sunt situații când o linie de fabricație care cuprinde fiecare utilaj de prelucrare este mai rentabilă decât o mașină universală.
Când este mai bine să ai utilaje individuale? Când există mai mulți operatori în atelier, iar timpul și productivitatea sunt foarte importante. Pe o mașină universală operațiile se fac pe rând și poate lucra un singur operator. În plus, pentru a fi pregătită pentru prelucrarea următoare se pierde timp – din ce în ce mai putin la utilajele moderne – dar se pierde, iar fluxul este fragmentat, nu mai are continuitate. Cu toate că a avea o singură mașină pentru toate operațiile pare un avantaj, uneori nu este. Dacă existența unui singur motor înseamnă costuri mai mici de instalare și exploatare, când acesta se strică, nu mai este posibilă nicio prelucrare.
Felder Gruppe Rumänien a făcut o analiză atentă a avantajelor și limitărilor fiecărei categorii de utilaje, bazată pe experiența acumulată în ani de colaborare cu ateliere și fabrici din întreaga țară. Articolul complet îl găsiți HIER. Tot în articol veți găsi și referiri la îmbunătățirile aduse în timp de Felder Gruppe mașinilor combinate, astfel încât timpul de trecere de la o operație la alta să fie cât mai scurt, fără concesii la capitolul siguranța în exploatare.
Kommentar hinzufügen