Construirea unui bazin de înot pe structură din lemn și izolarea pereților și a tavanului cu panouri din fibră de lemn poate părea, în viziunea unora, un proiect care n-are cum să existe. Cum adică apă și lemn împreună! Și totuși acest proiect este în plină desfășurare la Târgu Mureș, iar alegerea materialelor este chiar foarte potrivită pentru un complex de înot cu bazin olimpic cu o suprafață de 3500 m². Posibilitatea de a folosi grinzi lamelate încleiate (Brettschichtholz) este un vis pentru un arhitect pentru că permit realizarea unor structuri cu deschideri mari, iar panourile din fibră de lemn Gutex sunt naturale, prietenoase cu mediul, rezistente la umezeală și asigură o foarte bună izolare termică și fonică incintei. Proiectul este acum în plină desfășurare urmând a fi finalizat la sfârșitul anului 2020. Fiind în Târgu Mureș la sfârșitul lui iulie, am vrut să vedem cum arată construcția în acest stadiu. Puteți vedea filmul la finalul articolului.
Complex de înot cu bazin olimpic
Ideea realizării unui complex cu bazin olimpic de înot a apărut în Târgu Mureș încă din 2008, dar se poate spune că proiectul a demarat cu adevărat în 2016. Până în 2019 au fost îndeplinite formalitățile care să permită demararea lui, iar în iulie 2019 au început lucrările efective pe locul fostului ștrand 1 Mai, demolat între timp. Proiectul ar fi trebuit să se încheie în august 2020, dar pandemia a întârziat lucrurile. În aprilie, proiectul fusese realizat în proporție de 50%, urmând a fi încheiat la sfârșitul lui octombrie. Autoritățile locale au în plan deschiderea complexului la începutul anului 2021. Complexul este realizat la standarde internaționale urmând să găzduiască competiții de înot și polo. Va avea două bazine de înot: unul de încălzire de 25×12,5 m cu 5 culoare de înot și un al doilea de dimensiuni olimpice 50×25 m cu 10 culoare de înot. Acest complex are cea mai mare înălțime din țară pentru un proiect de acest fel și va avea 800 de locuri.
Construcții ample și rezistente cu structuri din lemn lamelat încleiat
Structura de rezistență a complexului este realizată din Leimholzbalken. Capacitatea portantă a grinzilor permit realizarea unor construții cu deschideri foarte mari. Au greutatea mai mică decât a grinzilor de oțel sau de beton armat și sunt folosite peste tot în lume pentru realizarea arenelor sportive, a bazinelor olimpice, serelor sau a unor construcții cu arhitectură specială. O altă proprietate importantă este rezistența chimică ridicată. Grinzile din lemn lamelat încleiat rezistă la acțiunea acizilor, la oxidare, la acțiunea amoniacului sau a derivaților de clor (proprietate obligatorie în cazul unui bazin de înot). Structura complexului este realizată din 12 stâlpi. Pe fiecare stâlp se sprijină o grindă de 1,9 m înălțime, 43 m lungime și 20 t greutate. Constructorul spune ca interesant la proiect este realizarea contrafișelor, care sunt curbe. Curbura permite câștigarea a 1,5 m zonă de plajă la piscină.
Izolarea termică și fonică este realizată cu panouri Thermoroom de la Gutex
Un astfel de complex, care presupune funcționarea pe tot parcursul anului, necesită o foarte bună izolare termică. Calitățile foarte bune de izolare și faptul că sunt fabricate dintr-un material natural, prietenos cu mediul, sigur din punct de vedere biologic a determinat alegerea izolației Gutex Thermoraum. Gutex Thermoroom este o izolație sub formă de panou fabricat din fibră de lemn cu un singur strat și secțiune omogenă ideală pentru izolarea interioară a pereților exteriori. Panourile Thermoroom, au capacitate bună de stocare termică și asigură o izolare deosebită împotriva căldurii vara și a frigului pe timpul iernii, sunt permeabile la trecerea vaporilor și au o foarte bună rezistență la putrezire. Panourile Thermoroom se vor monta pe partea din interior a pereților exteriori și pe tavan. Alegerea plăcilor Thermoroom a acoperit și o altă necesitate – izolarea fonică. Într-un astfel de spațiu, unde se creează ecou și zgomot de fond care poate fi foarte deranjant pentru cei din interior, este nevoie de izolare fonică. Plăcile Thermoroom au o capacitate foarte mare de absorbție a zgomotului – între 90 și 110 dB – ceea ce le face foarte potrivite pentru un bazin olimpic de înot. Reprezentant Gutex în România este Naturalpaint, care la workshop-ul Gutex organizat la Cisnădioara în 2019 a prezentat un concludent test comparativ de rezistență la foc a izolațiilor din polistiren, vată bazaltică și fibră de lemn.
Până când veți putea participa la competițiile care se vor ține în bazinele complexulului de la Târgu Mureș, puteți să vă faceți o idee despre amploarea proiectului urmărind filmul de mai jos.
Abonează-te la canalul nostru YouTube pentru alte noutăți.
Kommentar hinzufügen