Anwendung des Klebstoffs

Lösung von Klebeproblemen, die durch Unachtsamkeit, Eile oder Nichtbeachtung von Arbeitsanweisungen verursacht werden

Întrebările din acest articol sunt primite de la voi. Cei care le-au postat în secțiunea de comentarii de la finalul articolelor din revistadinlemn.ro au primit răspunsurile la vremea respectivă. Sunt întrebări legate de mici greșeli făcute în producție, din grabă sau neatenție, de neclarități privind modul de lucru, de proprietăți speciale și chiar de utilizări mai deosebite ale adezivilor. Și pentru că nu toți parcurg și partea dedicată întrebărilor – știu asta pentru că mi se întâmplă să primesc aceeași întrebare de mai multe ori – le-am adunat pe câteva dintre ele aici. Nu sunt chiar toate întrebările legate de adezivi, le-am ales pe cele care cred că vă pot ajuta, mai ales pe cei din producție, dar și întrebări mai speciale. Sper ca acest demers să vă fie de ajutor.

Problemlösung incleiere

Cum va fi influențată rezistența lipirii cu aracet dacă am uitat să adaug întăritorul?

Adezivilor PVA din clasa D2 sau D3 de rezistență la umiditate li se poate adăuga întăritor în proporție de până în 5%, în funcție de indicațiile producătorului, devenind astfel mult mai rezistenți la umiditate. Fără acest catalizator, proprietățile de lipire nu dispar, adezivul fiind la fel de rezistent la acțiunile mecanice, dar fără rezistență la umiditate. Cu alte cuvinte, rezistența lipirii cu adezivi PVA nu va fi afectată atât timp cât obiectele încleiate vor fi folosite doar în medii interioare uscate. Reticularea superioară dată de întăritor dă rezistență adezivului în medii interioare cu umiditate – baie, bucătărie – sau la exterior.

Care este durata de viață a adezivului într-o grindă de lemn stratificat?

Adezivii folosiți pentru grinzile stratificate sunt poliuretanici, melaminici sau fenol-rezorcinici. În urma polimerizării se formează o linie de lipire foarte rezistentă. Practic, rezultă un material plastic foarte rezistent în timp, mai rezistent decât lemnul. Cu siguranță lemnul va putrezi înainte ca adezivul să se deterioreze. Dacă lipirea este corect făcută, adezivul s-a absorbit suficient în lemn, s-au respectat toate indicațiile privind încleierea, eventualele probleme nu vor apărea de la adeziv. Informații suplimentare despre adezivii poliuretanici găsiți hier.

Cât timp poate rămâne adezivul PVA în fază deschisă?

Cât timp recomandă producătorul. Dacă nu aveți această recomandare, aveți grijă ca filmul de adeziv să fie umed și continuu în momentul în care piesele sunt puse în contact. Acest timp de fază deschisă este influențat de condițiile de mediu din incinta în care se face lipirea și de umiditatea lemnului. Temperatura de lucru, umiditatea din atmosferă, curenții de aer, un lemn cu umiditatea foarte scăzută sau foarte mare pot influența timpul de fază deschisă. Mare atenție trebuie acordată condițiilor extreme. Vara, la temperaturi foarte mari și iarna, la temperaturi scăzute, poate fi nevoie de araceți cu proprietăți speciale. Un adeziv ce poate fi folosit și la 0°C este, de exemplu, TISZABOND D3 WINTER. Este greu de crezut, dar adezivul a fost făcut special pentru a se lucra cu el în hale unde iarna temperatura din interior ajunge și la 0°C (vezi filmul de la final).

Ce fac dacă aracetul s-a îngroșat?

Adezivul se îngroașă dacă scade temperatura în zona de lucru/ depozitare sau dacă reacția de întărire a început în recipient din diferite motive: ieșire din garanție, temperatură de depozitare foarte ridicata, desigilarea ambalajului și expunerea produsului la factori care declanșează reacția. Dacă scăderea de temperatură este in limitele recomandate de producător, adezivul nu este afectat și poate fi folosit. Dacă temperatura ajunge la limita de înghet, adezivul ingheața și proprietățile lui sunt afectate.

Cu toate că este o dispersie apoasă, există și adezivi tip aracet care pot fi folosiți după cicluri repetate îngheț-dezgheț. Este posibil ca după un astfel de ciclu viscozitatea adezivului să crească. Este suficient să fie bine amestecat si poate fi folosit fără probleme. Despre un astfel de adeziv rezistent la cicluri repetate îngheț-dezgheț am scris hier. Es handelt sich um einen TISZABOND-Klebstoff von der Firma Szolvegy din Târgu Mureș.

Cum este testată rezistența unei lipiri?

Calitățile unui adeziv sunt specificate în fișa tehnică de produs și trebuie să fie conforme cu anumite standarde. De aexemplu, adezivii PVA folosiți pentru mobilă și amenajări nestructurale trebuie să îndeplinească cerințele standardului european EN204. Testele de rezistență sunt și ele standardizate. Lipitura se testează la tracțiune, incovoiere sau răsucire. În toate aceste cazuri, lemnul trebuie să cedeze înaintea lipiturii pentru ca lipirea să fie declarată bună. Există și standarde specifice, cum sunt cele ale firmei IKEA, mai dure comparativ cu cele normale, unde este testat obiectul din lemn (pat, scaun, masă, etc) astfel încât acesta să demonstreze rezistență la diferite cicluri de funcționare.

Adezivii folosiți la obținerea elementelor structurale pentru case sau structuri din lemn (grinzi lamelate, CLT) au cerințe mult mai ridicate. Standardele și testele de rezistență sunt specifice fiecărui tip de adeziv folosit la obținerea acelor elemente (poliuretanic, melaminic, fenol-rezorcinic, etc)

Cât de importantă este umiditatea lemnului în cazul unor lipiri obișnuite?

In cazul adezivului pentru lemn (tip aracet), este foarte importantă deoarece adezivul este absorbit în lemn. Cu cât umiditatea lemnului este mai mare cu atât absorbția este mai mică. Acest lucru duce la scăderea rezistenței lipirii. Dacă lemnul este însă foarte uscat, absorbția în lemn poate fi foarte mare, scazând cantitatea ramasa la suprafata sau absorbind-o total în locurile în care stratul depus este mai subțire. Și în acest caz rezultatul este tot scăderea rezistenței lipiturii. Umiditatea lemnului folosit pentru proiecte de interior trebuie să fie în intervalul 8-12%, iar la cel pentru exterior, în jur de 14%.

Există însă adezivi, cum sunt cei poliuretanici sau epoxidici, care funcționează și în cazul unei umidități ridicate a lemnului.

Fehlerbehebung bei Klebstoffen

De ce este importantă elasticitatea unui adeziv dacă vreau o lipire rigidă?

Lemnul este un material elastic, iar un adeziv rigid îi poate limita mișcările. În plus, după încleiere, o parte din adezivul întărit rămâne la suprafață și trebuie îndepărtat prin mijloace mecanice. De exemplu, panourile obținute prin încleierea cherestelei, trebuie șlefuite, calibrate, îndreptate sau degroșate. Un adeziv elastic va fi mai puțin agresiv pentru rindele, pânze abrazive sau lame tăietoare, prelungindu-le astfel viața.

O peliculă de adeziv PVA, aplicată pe suprafața unui obiect din lemn amplasat permanent în exterior, poate constitui o barieră hidrofugă de protecție în mediu de climat de munte?

Pelicula nu va rezista în timp și se va albi. Adezivii PVA D3 și D4 sunt rezistenți la umiditate atunci când sunt puse împreună două bucăți de lemn. Adezivul are, în acest caz, un contact direct redus cu apa, soarele și intemperiile. Dacă adezivul se aplică pe lemn, suprafața care vine în contact cu exteriorul este foarte mare, iar adezivul nu are caracteristicile necesare care să-l facă rezistent la acțiunea factorilor de mediu.

Uneori, problemele de încleiere din producție apar din cauza vitezei cu care se lucrează. Alteori din cauza unor condiții specifice de lucru sau unor particularități ale produselor. Pentru a le reduce este indicat să se păstreze o relație continuă cu furnizorul de adezivi. O relație onestă de parteneriat va duce întotdeauna spre soluții viabile și rezolvarea problemelor. Vă recomand să urmăriți interviul de firmă de mai jos pentru a vedea cât de importantă este o asemenea colaborare. Doar un exemplu: simpla personificare a etichetelor a dus la eliminarea defectelor apărute în urma folosirii unui adeziv nepotrivit.

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

Kommentar hinzufügen

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch