Dämmung und Fassadenverputz - Innenputz und Ausbau

Haben Sie Probleme mit den Atemwegen oder Allergien? Wünschen Sie sich ein Haus mit gesundem Klima? Verputzen Sie die Wände mit Lehm!

Lutul era în trecut una dintre principalele opțiuni pentru tencuirea casei. Folosirea lui în construcții era ceva obișnuit, dovadă stau casele vechi din toate zonele țării. Cu toate că există o mulțime de materiale noi, lutul a revenit în forme moderne mai ușor de utilizat în oferta firmelor de construcții. Calitățile lui sunt recunoscute de arhitecți și constructori, care îl recomandă pentru ca atmosfera în casă să fie mereu plăcută și sănătoasă. Nu de mult spuneam despre Haus Gulia, construită de Litarh, unde arhitectul recomandase proprietarilor finisarea pereților cu tencuială pe bază de argilă mai ales pentru capacitatea lui izolatoare pe timp de vară. Ioana și Ciprian Radu au folosit tencuiala Conluto de la Naturalpaint. De ce lutul este o opțiune sănătoasă, aflați în cele ce urmează.

conluto naturalpaint Lehmputz

Cum se folosea în trecut lutul pentru tencuirea și construcția caselor

Lutul sau argila este o rocă sedimentară foarte fină formată din silicați, cuarț și mică. În compoziție apar și alte materiale și impurități, în funcție de zona în care se găsește. Balansul între componente determină calitatea argilei. Oamenii au descoperit acest material impermeabil pe malurile râurilor și au început să-l folosească în construcția caselor. Lucrându-l au văzut că poate fi folosit, atât la realizarea propriu-zisă a pereților, cât și la pardoseala, tavanul sau tencuirea ei. Pentru a-i crește rezistența erau folosite uneori în amestec excremente de animale și paie.

Mi-am petrecut copilăria și vacanțele la țară, pe malul Ialomiței, așa că am avut ocazia să o văd pe mamaia cum pregătea lutul pentru a lipi pe jos în camera de zi (odăiță, cum îi spuneam). Din când în când, cojea straturile vechi de var de pe pereți și îi lipea cu lut, apoi îi văruia din nou. Se întâmpla de obicei înaintea Paștelui, iar de sărbători în casă mirosea a curat și proaspăt. Când se pregătea de o astfel de acțiune făcea rost de pământ galben (argilă) adus cu căruța de la gârlă și mă trimitea să adun balegă de cal de pe drum sau de la cei ce aveau cal. O întrebam de ce nu puteam folosi de la vacă, era mai simplu de găsit. Îmi spunea că nu e bună, din cauză că nu are paie.

Când avea tot ce-i trebuie începea pregătirea lutului. Așeza argila exact cum se așază făina pentru frământat – o grămadă cu gaură în mijloc. Acolo punea balega de cal și apă și începea să amestece cu sapa. Când căpăta o consistență groasă începeam să-l frământam cu picioarele, până devenea un amestec consistent și omogen. Ani de zile m-am întrebat ce rost avea acea balegă. Chimia m-a ajuta mai târziu să înțeleg. Era vorba de cazeină, prezentă în acele excremente, care devine un foarte rezistent adeziv natural. Și acum, pentru lucrările de restaurare se folosește adeziv de cazeină.

Tot la țară am văzut și cum se face o casă de paiantă. Structura de lemn a pereților era întărită și umplută cu bulgări de lut. Apoi pereții erau îndreptați și tencuiți cu un lut mai moale decât cel folosit la bulgărit. Ultimul strat era și mai moale și astfel pereții deveneau foarte fini. În astfel de case era răcoare vara și cald iarna, nu se făcea condens și mucegai pe pereți și iarna aerul nu era niciodată uscat. Și toate acestea oamenii simplii de la țară le știau din instinct.

conluto naturalpaint Lehmputz

Care sunt avantajele tencuielilor pe bază de argilă  din vremurile moderne

Argila a revenit și tot ceea ce se știa din instinct și din experiența înaintașilor, este susținut acum de studii științifice serioase. Știm acum că argila împiedică proliferarea microbilor și a bacteriilor patogene și că acțiunea ei antiseptică este cunoscută încă pe de vremea Egiptului antic când era folosită la mumificări. Dar nu este singura proprietate care face argila un material sănătos pentru casă. Iată câteva dintre ele:

Tencuiala de lut creează un mediu sănătos în locuință. Este o tencuială deschisă care permite pereților să absoarbă umiditatea din aer când este prea mare și să o elibereze când este prea mică. Astfel, umiditatea relativă a aerului din interiorul locuințelor se păstrează în intervalul 45-55%, ceea ce este perfect pentru nevoile noastre. Mineralele din compoziția argilei au capacitatea de a fixa substanțele poluante din aer, reducând mirosurile, toxicitatea și praful. De asemenea, are capacitatea de a reduce bacteriile și a împiedica dezvoltarea lor ceea ce contribuie la un mediu de viață sănătos și confortabil. Aceste proprietăți fac ca finisarea pereților cu lut să fie recomandată celor cu boli respiratorii sau alergii.

Lehm ist ein sehr guter Isolator. Tencuiala de argilă contribuie la menținerea căldurii iarna și a aerului răcoros vara. Pereții astfel finisați au proprietăți bune de conducere capilară, ceea ce înseamnă că pot absorbi și dispersa în mod eficient umiditatea. Având masă naturală mare, tencuiala de lut poate absorbi și reține căldura, eliberând-o treptat pe măsură ce temperatura aerului din cameră scade. Aceeași masă naturală mare face ca lutul să fie și un izolator fonic natural foarte bun.

Se comportă ca o barieră de vapori permițând umidității să iasă și astfel împiedică formarea condensului. Eliminarea umidității din procedeele umede folosite la construcția casei este foarte importantă, mai ales pentru lemnul folosit la construcție. Lăsând umiditatea să iasă, ea nu se mai transformă în condens și astfel nu se va forma mucegai care va duce în final la putrezirea lemnului.

Nu conține adaosuri chimice, iar uscarea este naturală. Uscarea tencuielilor de argilă se întâmplă, ca și în trecut, prin simpla ieșire a apei din amestec. Nu au loc reacții chimice care pot duce la apariția unor compuși care să afecteze sănătatea. Totul este natural și sănătos. Este materialul perfect pentru camerele copiilor și ale bătrânilor.

Conluto Pflaster von Naturalpaint

Acum, pentru a tencui pereții nu mai este nevoie de atât de multă muncă ca pe vremea copilăriei mele. Nici nu mai este nevoie să adăugăm alte componente pentru a-i crește aderența sau rezistență. Este suficient să-l amestecăm cu apă și lutul este gata de aplicare, având toate caracteristicele și avantajelor de odinioară.

Naturalpaint furnizează astfel de tencuieli de lut, folosite deja de mulți beneficiari pentru proiectele lor. Am scris și noi despre a parte dintre ele. Das Haus von Miroslava, Casa lui Kurt din Vișagu oder Casa pe roți făcută la Ghelnița sunt povești frumoase, dar și exemple de oameni care au ales să locuiască în medii sănătoase și să folosească cât mai multe materiale naturale la construcția și finisarea caselor lor sau ale clienților.

Conluto-Gips este livrată în stare umedă. Pentru un aspect plăcut al peretelui trebuie aplicate două straturi: unul de bază, mai grosier și unul superior, mai fin. Se aplică diluată în proporție de 10-15% cu apă. Diluția depinde de metoda de aplicare folosită, de substrat și se grosimea stratului aplicat. Dacă peretele este drept (în general, la construcțiile noi), se aplică un singur strat de tencuială brută cu grosimea de 1 cm. La construcțiile vechi, unde stratul de cărămidă poate fi mâncat, se aplică 2 straturi, primul fiind necesar pentru nivelare. Tencuiala grosieră poate fi aplicată pe plăci din fibră de lemn, zidărie, agilă ușoară, trestie.

Tencuiala fină se aplică peste cea grosieră, într-un singur strat, nu mai gros de 4 mm. Poate fi aplicată și pe gips-carton cu condiția folosirii grundului Conluto care asigură aderența. Specialiștii Naturalpaint vă stau la dispoziție pentru informații legate de aplicarea pe alte tipuri de suporturi.

Argila este o alegere foarte bună pentru cei ce preferă un stil de viață natural și sănătos. Este alegerea perfectă pentru casele în care locuiesc persoane sensibile, cu boli respiratorii sau alergii și pentru camerele copiilor sau ale bătrânilor. Iar dacă vrem să știm cum o să ne simțim într-o astfel de casă nu trebuie decât să ne amintim de casa bunicilor, cu mirosul ei de busuioc, proaspăt și curat. Sau să ne imaginăm.

sursă fotografii: Jota Manufaktur

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

Kommentar hinzufügen

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch