Zimmerei - Herstellung von Holzhäusern

Emil Baciu über CADWORK, eine Planungssoftware, die speziell für Holzkonstruktionen entwickelt wurde

Emil Baciu, reprezentantul CADWORK în România, este unul din entuziaștii domeniului construcțiilor din lemn. Îl întâlnești la toate evenimentele de profil vorbind cu pasiune despre lemn și rolul lui în construcții. Este dezamăgit că lucrurile avansează prea încet în acest domeniu și își dorește să pună umărul la crearea unui nucleu care să producă schimbarea. Ca absolvent al Facultății de Construcții și Instalații din Iași, știe direct de la sursă cât de puțin sunt studiate construcțiile din lemn în România și de aceea, acolo unde este acceptat, ține cursuri gratuite pentru studenții interesați să studieze un program de proiectare dedicat construcțiilor din lemn.

Pasiunea lui Emil, dar și faptul că Vlad Liteanu (Litarh) menționează întotdeauna, ca pe un plus, folosirea programului CADWORK la proiectarea și execuția fiecărei case, ne-a determinat să vrem să știm mai multe despre soft și ce avantaje au beneficiarii caselor în urma folosirii lui de firmele de proiectare și de construcție.

Ce a dus la apariția CADWORK pe piața lemnului?

CADWORK este un software de proiectare BIM 3D-CAD/CAM. A fost creat în special pentru toate domeniile construcțiilor din lemn, dar poate fi extins și în alte domenii precum construcțiile din beton, metal, sticlă și altele. Poate fi utilizat și în alte sectoare unde se folosește lemnul, cum este cel al producerii de mobilier, industrializarea lemnului și altele.

Apariția lui pe piața lemnului a fost necesară din cauza lipsei unui program care să ofere o soluție de modelare globală, completă și flexibilă care să acopere fiecare etapă a unui proiect de casă din lemn, de la planificare la producție. CADWORK are libertatea și capacitatea de a proiecta ceea ce dorește fiecare cu un singur modul. Precizia, eficiența și flexibilitatea îl deosebesc de alte programe similare existente pe piață.

În CADWORK pot fi proiectate toate tipurile de construcții din lemn – structuri cu pereți din bârne sau bușteni (block house/log home), cu pereți din CLT (cross laminated timber), structuri din cadre, structuri mixte cu pereți și cadre ușoare din lemn (timber framing), structuri lamelare, reticulare, cutate, structuri cu pereți din panouri prefabricate SIP, etc.

Un software cu multiple avantaje pentru birourile de proiectare și firmele de construcții

Unul dintre principalele avantaje ale acestui program este că modelarea construcțiilor se realizează în 3D cu posibilitatea utilizării unor module de optimizare și automatizare completă. După realizarea modelului 3D, inginerul proiectant are posibilitatea să obțină în mod automat extrasele de materiale și planșele de execuție, proiectarea fiind astfel mult mai rapidă și eficientă. De asemenea, CADWORK prezintă interoperabilitate între toate componentele unui proiect BIM care permite importul informațiilor despre structură, schimbul de date cu alte programe tip CAD și trimiterea acestora la CNC-uri și liniile de asamblare controlate prin calculator.

În ceea ce privește constructorul, programul îi îmbunătățește activitatea printr-un control mult mai riguros al materialelor folosite pentru proiect și optimizează procesul de debitare a lemnului ceea ce duce la reducerea pierderilor. Este un mijloc foarte eficient de transmitere a detaliilor de execuție în fabrică, indiferent dacă execuția este realizată manual sau cu mașini cu comandă numerică (CNC) și oferă capacitatea de a furniza o serie de detalii pentru faza de montaj.

Birourile de proiectare și firmele de construcții care folosesc CADWORK beneficiază de suport tehnic și cursuri de perfecționare.

Beneficiile utilizării soft-ului CADWORK ajung și la beneficiarul casei

În faza preliminară a proiectului, beneficiarul obține o ofertă estimativă într-un timp mult mai redus. CADWORK oferă posibilitatea ca modelul 3D să fie exportat într-un vizualizator BIMteam. Acesta permite ca proiectul să fie prelucrat, partajat sau prezentat în mod convenabil. Beneficiarul poate fi astfel inclus în desfășurarea proiectului și poate vedea în timp real toate etapele. Proiectele 3D pot fi deschise în browser prin intermediul unui link de partajare generat, indiferent de dispozitiv (PC, Mac, Smartphone, tabletă) sau locație, și totul fără instalare sau înregistrare prealabilă ce poate dura sau descuraja utilizatorul.

Funcțiile integrate ale celui ce poate vedea proiectul permit generarea de secțiuni, măsurarea diverselor elemente, obținerea de seturi de proprietăți cum ar fi nume, grup, subgrup, număr de producție, etc. Se creează astfel legătură directă între beneficiar și proiectant sau constructor, iar transferul de date și informații se face mult mai rapid.

De ce este nevoie ca viitorii ingineri constructori să cunoască încă din facultate astfel de programe de proiectare

A studia programul încă din timpul facultății creează o legătură între formarea viitorilor ingineri și mediul de afaceri. Studenții de la facultățile de profil pot acumula cunoștințe de utilizare a programului de la un nivel mediu spre avansat, pot exersa competențele obținute în internshipuri sau în cadrul practicii de vară și pot rămâne chiar să lucreze în sistemul privat. Toate acestea sunt oferite sub umbrela softului de proiectare CADWORK. Prin asimilarea tuturor actualizărilor nu va exista diferență între implementarea din educație și cea din producție.

Ceea ce îmi doresc, ceea ce ne dorim toți cei implicați este pregătirea cât mai complexă și de actualitate a tinerilor studenți astfel încât aceștia să aibă oportunități, iar angajatorii, specialiști foarte bine pregătiți. Este motivul pentru care CADWORK România derulează un program prin care studenții de la facultățile care au aderat la el pot participa la cursuri gratuite CADWORK. Astfel de cursuri sunt planificate deja cu Facultatea de Construcții și Instalații Iași, Facultatea de Arhitectură ,,G.M. Cantacuzino’’ Iași, Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului Brașov, Facultatea de Sisteme Integrate de Armament, Geniu și Mecatronică București și Facultatea de Inginerie în Limbi Străine București. Suntem însă deschiși spre a ne extinde spre orice facultate de profil și nu numai, care dorește să adere la programul nostru de pregătire.

Iași – curs CADWORK 2023
Cum vede Emil Baciu piața de construcții de lemn din România și care sunt planurile de viitor

Piața construcțiilor din lemn din România este într-o continuă creștere. Acest lucru se datorează preocupărilor legate de eficiența energetică și de utilizarea materialelor ecologice astfel încât impactul construcției asupra mediului să fie unul pozitiv.

Am mereu în minte, ca pe o viziune, cuvintele Professor Emeritus JULIUS K. NATTERER, una dintre cele mai importante personalități din domeniul construcțiilor de lemn: “Numai construcțiile din lemn și utilizarea lemnului în construcții pot salva pădurile lumii” și „Bine proiectat, este deja calculat pe jumătate”. Consider că apropierea momentului când se vor împlini depinde de educația și seriozitatea factorului uman implicat. Softul dispune de unelte pentru eficientizarea cantității de lemn folosit, cu impact până la faza de tăiere și exploatare a părții brute.

Profesorul Netterer împreună cu Emil Baciu

Ca proiect de viitor aș îndrăzni să menționez masterul ,,Tehnologia lemnului pentru construcții’’, de la Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din Brașov, în curricula căruia va intra și programul nostru de proiectare.

În concluzie, îmi doresc cât mai mulți utilizatori ai programului care să genereze o îmbunătățire reală a calității mediului ce ne înconjoară și în care trăim.

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

Kommentar hinzufügen

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch