nZEB wird passiv - die von seinem Team in Cluj organisierte Veranstaltung Marius Șoflete – s-a încheiat, dar sunt încă sub impresia celor trăite acolo. Au fost trei zile pline, intense și dinamice care m-au încărcat cu energie pozitivă și mi-au adus multe bucurii. Am întâlnit oameni pe care doream să-i cunosc, am interacționat, am transmis informații, am făcut cunoștințe noi. Cu toate că mi-am dorit foarte mult, anul trecut nu am reușit să ajung. Dezamăgirea a fost mare, mai ales după ausführliches Feedback al lui Dan. Planetele s-au așezat însă mult mai bine anul acesta. Nu doar că am ajuns la eveniment, ci am fost și parte din el. Revista din Lemn nu a fost doar partener media ci a organizat workshop-uri și demonstrații practice în standul propriu și pe scena dedicată meșterilor. Evenimentul dedicat construcțiilor a fost, după părerea mea, un succes, cei peste 120 de expozanți, workshop-urile, prezentările teoretice și practice, conferințele, dezbaterile reușind să aducă peste 8.000 de vizitatori, după spusele organizatorului. Anul trecut au fost peste 4000, iar anul acesta se preconizau peste 5000, bornă atinsă încă de sâmbătă, a doua zi de târg.
Succes a fost și pentru noi, la standul Revista din Lemn fiind continuu vizitatori veniți special pentru a lucra, a interacționa sau a-i cunoaște pe membrii echipei. Dar să le luăm pe rând.
De ce un grup de tâmplari la un târg de construcții
O casă nu înseamnă doar structura din cărămidă, beton, metal sau lemn ci și uși, ferestre, scări, parchet, placări, riflaje sau alt gen de pereți despărțitori. Când sunt din lemn, bună parte din aceste lucrări sunt realizate și/sau montate de meșteri tâmplari.
Activitățile au avut scopul de a transmite cât mai multe informații și cunoștințe, precum și ideea de a construi corect, sustenabil și durabil. Meșterii prezenți la eveniment, tâmplari și dulgheri, au făcut un salt în timp și le-au arătat vizitatorilor cum se lucra în trecut, folosind scule manuale. Realizarea unor lucrări prin metode moderne și tradiționale – o șarpantă, de exemplu – au demonstrat că ambele metode sunt bune atât timp cât se lucrează corect, cu profesionalism și pasiune.
Team
Bazele echipei au fost puse încă din septembrie, la B2Bife-Veranstaltung din cadrul expoziției de la București. Radu Vădan und Radu Călian au avut discuții în cadrul evenimentului, iar Fane Pănăzan und Mihai Ursu au venit să ne cunoaștem, să întâlnească colegi pe care-i știau de pe grupurile de profil și să viziteze târgul. Discuțiile prietenești, glumele, berea ne-au legat, transformându-ne într-o echipă. La Cluj ni s-a alăturat și Costel Pop, dulgherul grupului.
Cu toții au fost generoși, nu doar cu timpul și cunoștințele lor, ci și cu tot ceea ce a fost în stand. Bancurile de lucru, sculele, caprele de lucru, lemnul, mobilierul au fost aduse de ei. Fane a venit cu toată colecția de rindele Stanley, expusă în dulapul său special. În plus, a oferit și rindeaua care a făcut obiectul tombolei desfășurată sâmbătă la stand. Radu Vădan a „decorat” standul cu câteva felii de lemn de dimensiuni impresionante, uscate în uscătorul făcut de el și cu creații marca Radu Vădan, o masă, un dulap-bar și un bol. Radu Călian a făcut, special pentru acest eveniment, un banc de lucru de dimensiuni mici. A adus și lampadarul Ghiocelul, făcut doar cu scule manuale, tradiționale și pe care actualul posesor a avut amabilitatea să-l împrumute pe perioada evenimentului. Mihai a adus diverse îmbinări demontabile pentru a fi prezentate curioșilor, iar Costel a venit cu toate sculele cu care merge la lucrări.
Wie es am Stand des Wood Magazine war
Agitație și bucurie maximă. Băieții au lucrat împreună și s-au ajutat de parcă se cunoșteau de-o viață. Și-au propus să facă pe toată durata evenimentului, în special cu scule manuale, o mână curentă de scară, o fereastră și o bucată de pridvor tradițional. Atât de multă lume a venit încât doar fereastra și pridvorul le-au putut duce până aproape de final. Noroc că Mihai a intuit că mare parte din timp va fi dedicat discuțiilor, așa că a adus o mână curentă făcută împreună cu Fane. A fost atracția târgului pentru că era un fel de joc cu bile. Puțini rezistau ispitei de a vedea cum alunecă bilele metalice pe canelurile spiralei perfect finisate de Fane.
Au fost foarte mulți vizitatori din grupurile de profil. Daniel Szekely (Ucenicul Dani) și Lucian Todor, fiind din Cluj, au fost zilnic în stand, lucrând alături de băieți. Daniel a fost de mare ajutor încă de la început, când Fane a avut o problemă cu mașina. Mi-e mi-a adus o bucată de Sorbenholz pentru care îi mulțumesc încă o dată. Pentru a-mi aduce o bucată de lemn, de data asta de liliac, a venit și domnul Miron Rancea. Am stat de vorbă cu mare plăcere, apoi a rămas la discuții și povești cu Fane și restul găștii.
Au fost mulți veniți special la târg pentru echipa Revista din Lemn. Și nu doar din Cluj ci și din Alba, Bistrița, Maramureș, Timiș, Arad, Sibiu, Bihor, Dolj, chiar și din Prahova (mulțumim lui Paul Cristian pentru că a trecut munții für uns).
Sâmbătă am avut tombolă. Participanții trebuiau să scoată o foiță foarte fină de lemn cu ajutorul unei rindele reglate de Fane. Foițele numerotate au fost trase la sorți din bolul adus de Radu Vădan. Am promovat evenimentul cu ajutorul băieților de la Epische Show care au și testat rindeaua lui Fane.
Evenimentele de la scena mică, dedicată workshop-urilor și prezentărilor practice
Am fost prezenți nu doar la stand ci și pe scena meșterilor aflată lângă noi. Radu Vădan a avut zilnic prezentări legate de selectarea lemnului, uscarea și debitarea lui, precum și de execuția elementelor multi-material prin stratificare, laminare și furniruire. Fane și Mihai au arătat cum se face un nod dulgheresc, iar Costel cum se face o îmbinare între grindă, stâlp și contravântuire la un pridvor tradițional (mulțumim Techniken für laminiertes Holz).
Eu am vorbit despre finisarea profesională a ferestrelor din lemn, materiale și moduri de protecția a lemnului aflat la exterior și despre tratamente pentru lemnul infestat de insecte și cari sau înnegrit. Mulțumesc Naturalpaint (Kreidezeit) și Deposib (Bochemit) pentru materialele care m-au ajutat în timpul prezentărilor. Duminică, la final, toată echipa a fost pe scenă pentru a prezenta obiectele făcute în timpul târgului, dar și pentru a vorbi despre experiența avută.
Revista din Lemn a gestionat toată activitatea de la scena meșterilor unde au avut loc și alte workshop-uri și prezentări. Cristina Tarțău (Inginerie Creativă) și Sergiu Borșa (Meesenburg) au arăta cum se montează corect ferestrele în casele nZEB sau Pasive. Gabi Căpușan (Breasla tinichigiilor) a vorbit despre problemele care pot apărea la acoperișurile din tablă fălțuită și a arătat care sunt soluțiile. Ion Chirilov (Kirman Hidroizolații) a prezentat diverse soluții și materiale pentru hidroizolarea acoperișului tip terasă.
Pierre Bortnowski (Team Built) a arătat cum se poate construi cu lut și paie, iar Ion Florența (Framingcom) e vorbit despre comportamentul structurilor cu pereți și cadre ușoare din lemn la acțiuni orizontale. Cristian Florea (Alternativen Fassaden) a avut un workshop despre fațade ventilate, iar Ion Costan (Doxar) a prezentat realizarea unei șarpante din elemente prefabricate. Emil Baciu a prezentat programului Cadwork BIM 3D CAD/CAM, de la planificare la producție, pentru toate construcțiile din lemn.
În zona meșterilor, chiar lângă standul nostru, Christian Rummel a avut un workshop care s-a întins pe toată durata târgului. Tema a fost realizarea unei șarpante din lemn folosind metodele dulgheriei tradiționale. Aici, oricine dorea putea să facă împreună cu Christian și calfele sale unul din elementele machetei. Christian a avut și o prezentare pe scenă despre proiectarea detaliată la clădirile existente realizată pe bază de scanare laser.
Târgul, per total
Cum spuneam, au fost peste 100 de expozanți care au prezentat materiale și soluții pentru a construi mai bine și mai eficient din punct de vedere energetic. Au fost mulți constructori de case pe structuri din lemn – Litarh, Dimmer, Dorna EcoHouse, Doxar, Wood Structure, dar și producători de lemn industrializat pentru construcții precum Tehnicas sau KLH (CLT). Ferestrele și instalațiile au avut zone dedicate astfel că a fost simplu de găsit ce te interesa și de aflat cât mai multe informații utile. LignaDumiTeh a prezentat soluții de prelucrare industrială a grinzilor și panourilor din CLT (Essetre). Au fost furnizori de materiale de izolare, de unelte (Festool sau dulghershop.ro), schele și alte echipamente.
O mențiune specială pentru vecinii de la Meriallo (schele pentru construcții și echipament de protecție) care ne-au ținut vioi cu ajutorul cafelelor oferite. E drept că aveau și un prosecco bun care te ducea exact în direcția opusă, dar încercam să-l evităm până spre finalul programului :).
Producătorii de case, instalațiile și ferestrele au fost la parter, practic pe terenul de sport al arenei, acolo unde era și scena principală a evenimentului. Aici au fost multe dezbateri legate de eficiența energetică, de modul cum trebuie construit pentru un viitor sustenabil și durabil, de implicarea dezvoltatorilor în acest proces. O prezență emoționantă a fost cea a lui Mihai Neșu care a povestit despre experiența sa în implementarea standardului de casă pasivă în ansamblul de clădiri pentru terapie Sfântul Nectarie din Cihei, Bihor.
Die Partei hat es auch nicht vermisst
De la un asemenea eveniment nu putea să lipsească buna dispoziție. Au contribuit la instalarea ei berea de la finalul fiecărei zilei – aceeași de anul trecut (nZEBerea), pentru că nu trebuie schimbat ceea ce este bun și confirmat – și petrecerea cu toți participanții, care a fost sâmbătă seara, la Zazen. În ciuda ploii urâte, am hotărât să mergem cu mijloacele de transport în comun așa că am ajuns foarte plouați, dar bine dispuși. Am dansat și am cântat pe muzica anilor 70, 80 și 90, am interacționat cu multă lume, am cimentat prietenii. A fost foarte bine.
Bis zum nächsten Jahr
Nu știu dacă am reușit să vă redau imaginea acestui eveniment, dar credeți-mă pe cuvânt, a fost unul foarte reușit, din toate punctele de vedere. Echipa Revista din Lemn a făcut față cu brio, s-a mobilizat pentru a contribui la succesul evenimentului, a muncit, a interacționat, a povestit, dar s-a și distrat. Și ceea ce este cel mai important din punctul meu de vedere, a arătat că în țara asta există oameni foarte pricepuți, meșteri care lucrează bine și sunt mândri de ceea ce știu și fac, oameni care aleg să găsească soluții pentru a merge mai departe. Băieți, mă bucur maxim că v-am întâlnit!
Să ne revedem cu bine în 2024!
Kommentar hinzufügen