DIY - Finishing Techniques

Lacquers you are sure to succeed with

Îmi plac antiqued finishes, cu tot felul de patine, culori și efecte interesante, lucru pe care l-am recunoscut de câte ori am avut ocazia. Când văd o mobilă cu un astfel de finisaj, uneori chiar și o fotografie, imediat încep să mă gândesc cum a fost făcută și cum l-aș face eu, ce materiale aș folosi. Am pasiunea asta de multă vreme și la început, una din problemele cele mai dificile era cu ce protejez acel finisaj, ce material să folosesc deasupra astfel încât să nu schimbe culoarea sau efectul, iar protecția să fie cât mai bună. Asta până când am descoperit lacurile acrilice pe solvent.

Sunt produse pe care le-am recomandat de multe ori în producție, dar și celor care au obiceiul să mai meșterească câte ceva pe acasă sau să picteze pe lemn. Au multe calități și pot fi folosite în situații în care este greu să găsești un alt produs care să te „salveze”. Să vă spun mai multe despre ele.

lacurile acrilice
photo source: thekerzers.com

În primul rând sunt produse (de interior) care își schimbă culoarea foarte puțin în timp, nu îngălbenesc sub acțiunea luminii. În general, lacurile „îmbătrânesc” în timp, culoarea lor virând spre galben. Acest lucru devine deranjant dacă îngălbenirea are loc diferit (partea de langă fereastră a mobilei îngălbenește mai mult, o parte mai ascunsă, mai protejată, își schimbă culoarea mai putin) sau daca mobila este albă. Protejată cu un strat de lac acrilic, mobila are o rezistență mult mai bună la îngălbenire, va îmbătrani mai greu.

lacurile acrilice
photo source: blog.ladiff.com

Sunt produsele recomandate întotdeauna când lemnul este albit chimic. Celelalte materiale, mai ales cele poliuretanice, își schimbă culoarea foarte mult în contact cu produsele chimice folosite la albire.

lacurile acrilice
photo source: fccp.org.bo

Este sistemul folosit pentru finisarea lemnului deschis la culoare (frasin, de exemplu) sau când vrem să se păstreze neschimbată culoarea naturală a lemnului.

lacurile acrilice
photo source: finefurnituremaker.com

Lacurile acrilice pot fi folosite, cum spuneam, pentru protecția finisajelor antichizate sau al efectelor speciale. Cu toate că sunt lacuri cu întărire, poate fi aplicat și peste finisajele făcute cu lacuri nitrocelulozice. Procentul mai mic de catalizare (10-20%) le face mai puțin rigide decât lacurile poliuretanice. Totuși, fiind lacuri cu întărire, au o rezistență superioară lacurilor nitrocelulozice, putând fi folosite, de exemplu, pentru finisarea meselor fără riscul ca pelicula să se albească la umezeală sau căldură.

lacurile acrilice
photo source: galeria98.ro

Poate fi folosit cu succes și peste produse hidrodiluabile, fiind chiar un mod de a trece de la un sistem pe solvent la unul combinat. Folosirea grundurilor hidrodiluabile și lacurilor acrilice este un mod de a reduce emisia de compuși organici volatili (COV) și a cantității de materiale pe bază de solvent folosite, fără ca aspectul final al peliculei să aibă de suferit.

Este cel mai bun sistem pentru a obține lemn cu natural look, având totuși rezistență superficială și tușeu plăcut. Blaturile de masă din lemn de stejar astfel finisate, cele foarte la modă în ultima vreme, par pur și simplu „felii” de lemn care tocmai ce au fost tăiate din buștean

lacurile acrilice
photo source: by-quadra.ro

Lacul acrilic lucios transparent poate fi folosit cu succes peste finisaje colorate. Poate fi polișat, dând finisajului un luciu înalt și rezistență în timp. Protecția cu un strat incolor este bună pentru că, în cazul în care mobila este zgâriată, culoarea nu se ia și zgârietura este mult mai puțin vizibilă. Plus că, prin polișare, poate fi remediată zgârietura iar mobila își recapătă aspectul inițial.

lacurile acrilice
photo source: expandfurniture.com

Toate aceste calități fac din lacurile acrilice produse de top ce pot fi alese pentru finisaje dintre cele mai diferite. Sunt lacuri frumoase și de calitate cu care nu numai veți rezolva problemele acolo unde alte lacuri nu vă ajută, dar veți obține și produse de calitate, pe care clienții le vor iubi.

lacurile acrilice
photo source: by-quadra.ro

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

5 comments

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Thank you for your articles.I read them with pleasure and attention.
    I dare to ask a question in the field: there are several materials on the net using epoxy resins.
    For example: covering a table with coins over which resin is poured; filling material gaps in tables made of solid wood - ........
    Do such resins exist in our country?How to work with them?

    Thank you!

    • Thank you too for reading them. 🙂
      Epoxy resins are widely used for flooring. You can find the materials at the floor manufacturers. The resin is hardening, transparent and coloured pastes are used for staining. The mixture (resin + hardener + dye, if necessary) is poured and left to harden. The mixing ratio and drying time can be obtained from the resin supplier.
      All the best.

    • The resins are hard and durable. They are used, as mentioned above, to obtain traffic floors (hospitals, factories, slaughterhouses, etc.).
      All the best.

  • Thank you for the information provided in your articles , they are very useful , keep it up !!!

Categories

Subscribe to newsletter

Newsletter Friday morning
Information and advice from the experts

en_USEnglish