Deco&Design

Do we convert or recondition the old sewing machine?

Am moștenit de la mama o mașină de cusut veche pe care o folosesc drept măsuță într-un colț de dormitor. Există și acum pentru că iubesc lucrurile vechi, altfel cu siguranță s-ar fi pierdut pe undeva. Și mi se pare cumva nedrept. Mașina asta a fost prezentă în viața mea de când m-am născut.  Nu este celebra marcă de mașini de cusut Singer, ci Casnica, una dintre primele mașini de cusut românești, de altfel foarte bună. Mama a cusut cu ea tot ce se putea coase, iar eu tot cu ea am învățat să lucrez. Acum, chiar dacă nu mai folosește scopului inițial, mașina de cusut poate fi păstrată cu tot cu amintiri și poate fi din nou utilă, dar într-un mod diferit.

sewing machine

Ceea ce nu se mai folosește de la o veche mașină de cusut este chiar dispozitivul de coasere. Așa că, îndepărtându-l ea devine o masă în sine. Suportul metalic poate fi folosit așa cum este, iar în locul blatului inițial de deasupra se poate pune un blat gros de lemn, făcut din scândură netivită pentru un aspect rustic. Masa obținută din adăugarea elementelor noi la cele care mai pot fi păstrate, va continua să fie utilă și trainică.

sewing machine
photo source: sewmuchcraftiness.com

Dar de ce să aruncăm niște sertare bune? Mai ales dacă este vorba despre o mașină de cusut Singer, model mai vechi cu sertare sculptate. Din sertare și picioarele de metal se poate obține un „dulăpior” vintage, pe cât de util pe atât de frumos. Blatul mașinii poate fi tăiat și folosit pentru a obține două blaturi mai mici, unul pus deasupra sertarelor, iar celălalt în locul pedalei de metal.

sewing machine
photo source: sewclever.eu

Tot din vechea mașină de cusut se poate face un suport pentru chiuveta de la baie. Poate fi folosită înlăturând doar dispozitivul de cusut sau numai piciorul, partea de sprijin. Avantajul în primul caz este că pot fi folosite sertarele pentru depozitare, dar instalarea va fi mai dificilă. În al doilea caz instalarea este mult mai simplă, putând fi folosit orice fel de blat – lemn, sticlă, blat special rezistent la umiditate. Dacă vă hotărâți să faceți o astfel de transformare nu uitați că lacul folosit pentru finisarea lemnului trebuie să fie rezistent la umiditate.

sewing machine
photo source: shelterrific.com

Transformările nu sunt dificil de făcut și pot fi adaptate pentru tot felul de întrebuințări, totul depinde de imaginație. Vechea mașină de cusut ar putea deveni bar, suport pentru flori, scaun sau chiar veioză.

sewing machine
photo source: ideasandinspiration.com

Sunt convinsă că există printre voi și mulți care consideră că nu e potrivit să strici o mașină de cusut valoroasă pentru a face lucruri pe care le poți avea și fără să distrugi ceva vechi și valoros. Sunt nevoită să spun – ca în the rabbi joke – „și voi aveți dreptate”. 🙂 De când scriu în Revista din Lemn am înțeles mult mai bine cât de diferit este perceput frumosul și cum un lucru care place foarte mult unei persoane poate părea urât altcuiva. Așa că, pentru acei iubitori de lucruri vechi spun că vechea mașină poate fi restaurată și păstrată așa cum merită un lucru de valoare. Mașina de mai jos, de exemplu, a fost recondiționată la Savemob. Cu toate că arăta destul de rău când a ajuns la ei, nu puteai să nu observi furnirul frumos de nuc din interior și decorațiunile aurite ale capului mașinii.

sewing machine
photo source: savemob.ro

sewing machine

Mașina a fost total demontată, părțile din lemn fiind decapate cu grijă, șlefuite și refinisate.

sewing machine
savemob.ro

Picioarele de metal au fost și ele curățate și revopsite, iar capul mașinii a avut parte de atenția cuvenită. A fost desfăcut bucată cu bucată, curățat foarte bine, uns și montat la loc. La final mașina avea din nou aspectul de la început.

sewing machine
photo source: savemob.ro
sewing machine
photo source: savemob.ro

Cred că v-am dat tuturor câteva idei de folosire a vechii mașini de cusut. Celor care vreți să o transformați vă spun că, dacă nu aveți experiență în lucrul cu lemnul, nu încercați să o faceți singuri. Apelați la meseriași sau firme cu experiență în restaurarea și recondiționarea mobilierului din lemn pentru transformările pe care vreți să le faceți. Experiența lor este o garanție că recondiționarea va fi făcută corect și într-un mod autentic.

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

3 comments

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Thank you for all the information you have given us, but I think the ideas of recovering objects forgotten by many people are brilliant.
    I'm going to go quickly to retrieve such a car dumped somewhere in a yard.

    All good

  • Good evening! I see you make wonderful things out of wood. I have a perfectly functional SINGER sewing machine. I would like you to rebuild my wooden board on which it is fixed. I would prefer a solid wood board, ash or a hardwood. Thank you very much !

    • Good evening.
      In the article is a link to SaveMob, a company that deals with restoration and refurbishment. On the website you can find contact details.
      All the best!

Categories

Subscribe to newsletter

Newsletter Friday morning
Information and advice from the experts

en_USEnglish