Multe afaceri s-au dezvoltat sau chiar au început având ca bază fonduri europene nerambursabile. Programul de finanțare Start-Up Nation a fost punctul de pornire pentru multe povești spuse aici, pe revistadinlemn.ro. Cu toate că există încă neîncredere sau reținere, celor care au perseverat, s-au documentat, au făcut tot ceea ce trebuie pentru a lua un punctaj cât mai bun, li s-au aprobat proiectele și au investit în utilaje care le-au permis creșterea productivității și eficienței, înlocuind mâna de lucru calificată din ce în ce mai greu de găsit. Pentru cei care sunt în continuare neîncrezători, avem mai jos încă 5 exemple. Firme care au hotărât că au nevoie de finanțare și au crezut că este posibil. Și au câștigat! Numitorul comun al celor 5 firme este furnizorul de utilaje – Nika Machinery – care a ajutat în procesul de implementare al proiectelor, după câștigarea licitației.
Concepto Mobili – dragostea de lemn la a patra generație
Furniture concept este o firma din Câmpeni specializată în producție de mobilier și amenajări interioare. Începutul a fost făcut cu mai bine de 15 ani în urmă, cu mobilier din lemn, pornind de la o moștenire părintească. Bunicul proprietarilor a fost tâmplar și dulgher, fiind meșter la castelul Peleș, detașat la Sinaia după ce în timpul armatei i-au fost remarcate calitățile. Printre alte lucrări, a făcut lăzile de zestre care se găsesc și acum în interiorul castelului. A folosit unelte tradiționale care acum sunt în muzeul familiei, unelte care poarta ștanță imperiului austro-ungar și de care toată familia este foarte mândră. Tradiția s-a transmis din tată-n fiu.
Ultima generație este formată din cele două fiice, arhitectele Mădălina Bakos și Manuela Furdui, care au fost puternic influențate de tradiția familiei. Multă vreme au fost convinse că nu vor putea duce tradiția mai departe, dar până la urmă au găsit modalitatea de a pune amprenta pe dezvoltarea business-ului. Au mizat pe partea de design și pe introducerea în producție a panourilor din PAL și MDF. Panourile permit prelucrări dintre cele mai interesante, fiind un plus pentru partea de design interior.
Pentru a putea merge în această direcție, tinerele antreprenoare au accesat și obținut fonduri prin programul Start-Up Nation. Acest lucru a reprezentat un avantaj imens în demararea business-ului.
„Sunt de părere că pentru foarte mulți antreprenori care sunt la început de drum această oportunitate reprezintă șansa ideală pentru a pune bazele unei afaceri, însă succesul business-ului e garantat de gradul de implicare
și munca în echipă – aspecte primordiale și absolut necesare ulterior obținerii fondurilor. Am început acest business îmbinând cunoștințe de design interior, design de obiect și acumulând în acest proces competență în producția mobilierului la comandă din PAL și MDF. În cateva luni am reușit să schimbăm complet linia de producție pentru a oferi clienților, atât mobilierul din lemn masiv, cât și mobilier din elemente de PAL și MDF, deoarece cererea actuală s-a îndreptat spre mobilier accesibil, de bună calitate si care respectă cerințele ergonomice și de design. Astfel am reusit sa ne facem o piața pe actuala ramură a mobilierului pe comandă din elemente de PAL și MDF.” – ne-a spus Mădălina Bakos
Una dintre etapele importante ale dosarului este alegerea furnizorilor de utilaje care vor participa la licitația publică de achiziție. Iată ce spune Mădălina despre acest proces:
„În momentul în care am stabilit în linii generale care sunt utilajele de care avem nevoie, am început să facem muncă de cercetare în alegerea colaboratorilor și furnizorilor. Pe măsură ce am studiat piața și gama de furnizori, am fost influențați de părerile pozitive, atât din mediul on-line cât și din recomandările directe ale altor producători. Așa că, pe lângă prețul cel mai bun, am primit și cele mai eficiente echipamente în parametrii cerințelor tehnice. Din experiența noastră, echipa Nika este formată din profesioniști care reprezintă un real ajutor în consiliere, colaborarea dintre părți dovedindu-se un succes, iar acest lucru ne determină să apelăm cu aceeași încredere la ei și pentru proiectele viitoare.”
Acum, cu linia de producție în funcțiune, își doresc să crească odată cu cererea pieței, să se perfecționeze continuu, să lărgească gama de produse si servicii, să mărească echipa, să aducă clienți noi, păstrând în același timp clienții vechi. Clienții mulțumiți revin întotdeauna la produsele și serviciile firmei, chiar dacă pe piață sunt oferte foarte competitive. Fidelizarea vechilor clienți le dă încrederea că fac lucrurile corect, cu pasiunea și devotament așa cum au învățat în familie.
Nasminbrat - from supersonic planes to chipboard furniture
Tot de pasiune este vorba și în acest caz. Adevarul este că, atunci când este vorba despre lemn, este greu să crezi că este vorba doar despre o afacere. Povestea a început când tatăl lui Cosmin Bratu, directorul firmei Nasminbrat, s-a pensionat. A fost pilot pe avioane supersonice, iar la pensie a hotărât să se îndrepte către altceva. Așa a revenit la vechea pasiune, lemnul și mobila, pasiune care o împărtășește cu fiul său. Primii pași au fost nesiguri și grei, ca la orice început de drum, dar cu multă pasiune, dăruire și atenție la detalii au făcut din pasiune o afacere.
„Programul Start-Up Nation a fost ca o usă care s-a deschis și prin care am pășit la un alt nivel în privința dezvoltării afacerii și cel mai important, în ridicarea stachetei calității datorită noilor utilaje. Necesarul de utilaje îl știam de mulți ani, știam că avem nevoie de un circular cu masă mobilă pentru debitarea PAL-ului și cel mai important, o mașină de aplicat cant ABS care să ne ofere o calitate superioară. În plus am achiziționat și alte utilaje de găurire multiplă și utilaje complementare.”
Primul contact cu Nika Utilaje a fost în 2017. A fost impresionat de modul profesionist în care a fost îndrumat și în care i s-a explicat tot ceea ce voia să știe despre utilaje. Au colaborat foarte bine pe partea de implementare a proiectului și service.
„În privința specificațiilor utilajelor, știam doar că trebuie să fie robuste, ușor de utilizat și să ne ofere o calitate superioară. Ca utilaje pe partea de debitat am achiziționat un circular cu masă mobilă Rojek PK320A, pe partea de aplicare ABS am luat o mașină de aplicat cant Fravol Master 400-23, ușor de folosit și întreținut, care are toate grupurile de prelucrare, de la prefrezare, până la rotunjire la colțuri, iar pe partea de găurire multiplă avem o mașină Maggi Prestige 21. Am fost foarte plăcut surprins de cât profesionalism și implicare au dat dovadă cei din echipa Nika, mai rar întâlnești așa ceva în România. Pentru cei ce vor să aibă un partener de încredere și durabil în proiectele lor le recomand să lucreze cu Nika Utilaje, îi asigur că nu vor regreta nicio clipă.”
Cu utilajele luate prin programul Start-Up Nation au mărit producția și au crescut nivelul de calitate. Sunt atât de mulțumiți de rezultate că au deja planuri de dezvoltare și accesare de noi fonduri europene prin diverse programe. Sunt hotărâți să colaboreze tot cu Nika Utilaje fiind convinși că vor primi cele mai bune îndrumări privind utilajele necesare.
Holzkeile – de la o nevoie personală, la un busniness în plină dezvoltare
Holzkeile este o afacere începută pornind de la o nevoie. Fiind în situația de a-și mobila casa, Adrian Popescu a căutat diverși producători de mobilier la comandă. Toți aveau însă termene de livrare foarte mari și așa a realizat că există o oportunitate pe această piață. A început să studieze domeniul, potențialul său, devenind din ce în ce mai interesat până a ajuns un pasionat al lemnului.
„Am cercetat mult piața înainte de a mă hotărî să fac acest pas (accesarea fondurilor prin Start-Up Nation), atât online, cât și fizic, prin vizitarea târgului Expowood de la Brașov. Acolo m-am întâlnit și am discutat cu mulți furnizori de utilaje care m-au ajutat să înțeleg mai bine care sunt soluțiile tehnice disponibile. Am zis că, dacă tot fac această achiziție, să fie tehnologie înaltă care să poată fi utilizată mai mult timp. Prin program am achiziționat un CNC pentru găurit și frezat Masterwood TF 100 2.0.
Am fost plăcut surprins de colaborarea cu Nika Utilaje. I-am cunoscut la târgul de la Brașov odată cu alte firme expozante. În colaborarea cu Nika m-am bucurat în primul rând că am avut cu cine să discut la nivel uman, indiferent de situație. Au dat dovadă de flexibilitate, profesionalism și o foarte bună pregătire tehnică. Am simțit că am făcut echipă împreună și am putut să implementez singur, fără consultant, tot proiectul.”
Firma Holzkeile funcționează acum ca pe roate și își doresc să facă față cererilor cât mai bine. Și ei urmăresc programele de fonduri europene pentru că vor să facă și alte investiții în viitorul companiei pentru creșterea capacității de producție.
Metaxwood – un vechi atelier de mobilă din Vălenii de Munte readus la viață prin Start-Up Nation
Valentin Picioroga, administratorul firmei Metaxwood, s-a gândit la începutul anului 2019 că este momentul să îndrăznească să facă parte din familia antreprenorilor din breaslă. Împreună cu soția au vrut să fie independenți și să contribuie la dezvoltarea zonei prin readucerea la viață a unui vechi atelier de tâmplărie din Vălenii de Munte. Fiind unul din puținele ateliere din zonă, fac eforturi mari să mențină businessul în această perioadă dificilă. Dar știu că sunt într-o comunitate care are nevoie de ei și nu vor să se dea bătuți. De-altfel, comunitatea le-a demonstrat acest lucru prin comenzile primite, neașteptat de multe. Acum sunt 4 oameni în atelier, dar se gândesc să facă angajări dacă trec cu bine de iarnă.
Accesarea de fonduri prin Start-Up Nation a fost o oportunitate. A fost impulsul pentru dezvoltare, urmat de multă muncă din partea lor. Au rezistat cu greu până s-a făcut decontul pentru că atelierul trebuia amenajat și au trebuit să facă și angajări, dar au reușit.
„Achiziția utilajelor am luat-o în serios. Din experiență știam că sunt piesele de rezistență într-un atelier. Închirierea atelierului s-a făcut cu tot cu utilajele vechi și am hotărât să păstrăm o parte. Am știut încă de la început că pentru calitate avem nevoie de o mașină de calibrat. Vechiul atelier nu avea. Apoi, un circular de formatizat cu masă glisantă era următorul pe lista necesităților. Al treilea utilaj a fost compresorul cu șurub necesar pentru mașina de calibrat. Am cerut oferte de la 6 furnizori din țară. După o perioadă am primit de la o firmă care părea cea mai bună din punct de vedere al raportului calitate/preț. Nika Utilaje a plusat însă, oferind pentru același buget opțiuni suplimentare pentru mașina de calibrat. Acest lucru a înclinat balanța în favoarea lor la licitație. Mai mult de atât, circularul de formatizat la care ne uitasem inițial a devenit unul nemțesc de renume, Altendorf.”
Acum își doresc multă sănătate și putere de muncă. Speră să se extindă încet-încet și în țară, nu doar pe piața locală. De altfel, acum au un proiect pentru o comunitate din Germania, așa că nimic nu este imposibil. Vor să dezvolte afacerea nu doar pentru ei, ci și pentru zonă și chiar pentru țară.
Start-Up Nation – șansa de a transforma pasiunea în business
Sorin Bunta, the administrator of the company Floralex ASF, a fost mereu pasionat de domeniu lemnului, având chiar șansa să lucreze în domeniu. Și-a dorit întotdeuna să înceapă o activitate de profil, iar Start-Up Nation i-a oferit această oportunitate. În 2019 a vizitat târgul BIFE-SIM având o idee destul de clară despre utilajele pe care le considera necesare pentru a începe afacerea. Vizita la târg era mai mult pentru a vedea noutățile și a discuta cu expozanții despre soluțiile tehnice. A ales să meargă pe calitate pentru a putea folosi utilajele cât mai mult timp și a evita surprizele neplăcute. Utilajele aveau să prelucreze lemn masiv și nu își permitea să facă greșeli. Prelucrarea trebuia să fie făcută corect de la început până la sfârșit.
„Colaborarea cu Nika a decurs foarte bine, au fost mereu alături indiferent de context și știm că pe zona de utilaje sunt un partener de încredere. Consider că am făcut o echipă foarte bună. Am avut o comunicare excelentă, așa că tot proiectul a decurs ușor. Deși sunt câteva aspecte care necesită multă atenție, fondurile europene pot să fie implementate ca să dea elan unei firme noi. Noi suntem mulțumiți că am putut achiziționa utilajele de la Rojek, milling cutter FS 550 și fierăstrăul circular PF 400S, but also Tecnodry spray booth„
Acum sunt mulțumiți pentru că au un flux de producție bun și au comenzi pe care le pot onora datorită utilajelor profesionale de calitate. Vor să continue dezvoltarea. În această perioadă, văzând că mediul online a fost cel care a scos multe firme din probleme, vor să meargă mai mult în această direcție. Deocamdată analizează care este cea mai bună soluție și dacă resursele financiare vor fi tot dintr-un proiect pe fonduri europene sau prin achiziție directă.
Fondurile europene sunt șansa de a începe sau a dezvolta un business. Afacerile începute prin Start-Up Nation sau cele dezvolta prin alte programe de finanțare sunt dovada că există un sistem și funcționează. Important este să vă documentați, să aplicați și să găsiți colaboratori de încredere.
Add comment