Técnicas de acabado

P43 El color de los muebles de roble en los salones de la época comunista

Accept provocarea lansată de Anamaria și încerc să vă spun ce este cu acest P43.

Smoala și terebentina, materiile prime pentru obținerea baițului P43

P43 era culoarea cel mai des întâlnită înainte de revoluție în magazinele de mobilă. Aproape toată mobila de stejar avea această culoare sau varianta ei mai închisă P44. Culoarea în sine este un galben-brun cu ușoare irizații verzi sau portocalii.

Varianta originală a culorii a fost obținută prin dizolvarea la cald a unei cantități de smoală în white spirit. Se făcea în orice laborator de fabrică și nu necesita vreo aparatură sofisticată. Era suficientă o plită electrică. Singura problemă era mirosul solventului, greu și persistent. Vă mai amintiți cum mirosea în apartament după ce se spăla parchetul cu Petrosin? Acela era mirosul.

Pe cât de bun pentru stejar, pe atât de nepotrivit pentru fag

Extraordinar la acest baiț era “chimia” dintre stejar și baiț. Colorarea se făcea perfect uniform, fără pete, porii se marcau foarte frumos, parcă erau antichizați cu patine speciale, nu existau probleme după uscare. Cu celelalte esențe lemnoase însă, mai ales cu fagul, era o mare problemă. Pe fag apăreau întotdeauna pete, era practic imposibil de colorat așa. Din acest motiv se făcea varianta de P43 din coloranții de la Codlea sau, mai târziu, din soluții de colorare.

Moda P43 a mai continuat o perioadă și după ’89, dar încet, încet s-a diversificat colorarea mobilei folosindu-se și alte culori, alte finisaje.

Espero que la información le resulte útil. Como de costumbre, cualquier aportación será bienvenida. Y si tiene alguna pregunta o duda, déjela en el espacio de abajo. Seguro que le responderé.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

Añadir un comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Suscribirse al boletín de noticias

es_ESEspañol