Deco&Diseño - Eventos

Cromateria - un acontecimiento Sirca

Anul acesta (2016) la Milano, firma producătoare de lacuri și vopsele pentru lemn Sirca – prezentă și pe piața românească din anul 1993 – a organizat evenimentul Cromatografía. Evenimentul a pus în prim plan dialogul dintre artă, arhitectură și industrie. Vă prezint acest eveniment din trei motive: ideea mi s-a părut originală, a fost un eveniment deosebit și avangardist și nu în ultimul rând, m-a făcut să privesc altfel un producător de lacuri și vopsele pe care-l cunosc de foarte mult timp.

sirca

Lacurile și vopselele sunt parte integrantă a designului și arhitecturii.

Evenimentul Cromatografía s-a desfășurat la Muzeul Diocesano din Milano în perioada Design Week din aprilie. Instalațiile realizate în curtea interioară a muzeului au fost proiectate de designerul Luca Trazzi și realizate de colaboratori de tradiție ai firmei Sirca, folosind lacurile și vopselele producătorului italian.

Ideea evenimentului a fost de a arăta lumii că lacurile și vopselele sunt parte integrantă a designului și arhitecturii. Într-o lume aflată în continuă schimbare, tot mai provocatoare, colaborarea dintre arhitecți, designeri și producători este o necesitate. Realizatorii și-au propus și au reușit să conducă vizitatorul în interiorul unei lumi creative și senzoriale, plină de culori, materiale și texturi.

Pentru realizarea proiectului, Sirca și-a provocat colaboratorii să furnizeze produsele lor tradiționale pentru a da viață ideii imaginate Luca Trazzi. Proiectul a fost astfel gândit încât toate materialele să poată fi refolosite după încheierea evenimentului.

Practic, întreaga amenajare a constat dintr-un perete făcut din 136 de tancuri de colectare a deșeurilor făcute din oțel, completat de 2 turnuri înalte de 12 m, făcute din rame de ferestre care se roteau una față de cealaltă. Peretele a înlocuit cea de-a 4 latură a grădinii interioare a muzeului, distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial. Pe el au fost proiectate în timpul evenimentului imagini din interiorul muzeului, alternate cu imagini pline de culoare. Tabloul a fost întregit de amenajări cu lemn în jurul a două fântâni și o masă lungă de 18 m, așezată sub arcade. Masa, realizată cu un număr impresionant de culori și texturi, a permis vizitatorilor să atingă finisajele, să le simtă, să descopere diferențele dintre texturi.

sirca

sirca

Luca Trazzi spune că proiectul său a arătat oamenilor posibilitatea folosirii produselor de acoperire într-un mod diferit astfel încât să fie stârnită creativitatea vizitatorilor. Este convins că instalațiile evenimentului au condus lumea pe un tărâm al simțurilor și al creativității.

Cu Cromateria, Sirca a trecut la un alt nivel, prezentându-se în fața arhitecților și designerilor ca un partener egal.

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

Añadir un comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

es_ESEspañol