Evenimente

Cromateria – un eveniment marca Sirca

Anul acesta la Milano, firma producătoare de lacuri și vopsele pentru lemn Sirca – prezentă și pe piața românească din anul 1993 – a organizat evenimentul Cromateria. Evenimentul a pus în prim plan dialogul dintre artă, arhitectură și industrie. Vreau să vă vorbesc despre acest eveniment pentru că mi-a plăcut ideea, pentru că a fost frumos și avangardist, pentru că m-a făcut să privesc altfel un producător de lacuri și vopsele pe care-l cunosc de foarte mult timp.

sirca

Cromateria s-a desfașurat la Muzeul Diocesano din Milano, în perioada Design Week din aprilie. Instalațiile realizate în curtea interioară a muzeului au fost proiectate de designerul Luca Trazzi și realizate de colaboratori de tradiție ai firmei Sirca, bineînțeles cu lacuri și vopsele marca Sirca.

Ideea evenimentului a fost de a arăta lumii că lacurile și vopselele sunt parte integrantă a designului și arhitecturii. Într-o lume aflată în continuă schimbare, tot mai provocatoare, colaborarea dintre arhitecți, designeri și producători este o necesitate. Realizatorii și-au propus și au reușit să conducă vizitatorul în interiorul unei lumi creative și senzoriale, plină de culori, materiale și texturi.

 

Pentru realizarea proiectului, Sirca și-a chemat colaboratorii să furnizeze produsele lor tradiționale pentru a da viață ideii imaginate Luca Trazzi. Proiectul a fost astfel gândit încât toate materialele să poată fi refolosite după încheierea evenimentului.

Practic, întreaga amenajare a constat dintr-un perete făcut din 136 de tancuri de colectare a deșeurilor făcute din oțel, completat de 2 turnuri înalte de 12 m, făcute din rame de ferestre care se roteau una față de cealaltă.

Peretele a înlocuit cea de-a 4 latură a grădinii interioare a muzeului, distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial. Pe el au fost proiectate în timpul evenimentului imagini din interiorul muzeului, alternate cu imagini pline de culoare.

sirca

Tabloul a fost întregit de amenajări cu lemn în jurul a două fântâni și o masă lungă de 18 m, așezată sub arcade. Masa, realizată cu un număr impresionant de culori și texturi, a permis vizitatorilor să atingă finisajele, să le simtă, să descopere diferențele dintre texturi.

sirca

Luca Trazzi spune că proiectul său a arătat oamenilor posibilitatea folosirii produselor de acoperire într-un mod diferit astfel încât să fie stârnită creativitatea vizitatorilor. El este convins că instalațiile evenimentului au condus lumea pe un tărâm al simțurilor și al creativității.

Cu Cromateria, Sirca a trecut la un alt nivel, prezentându-se în fața arhitecților și designerilor ca un partener egal.

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter