Arte y artesanía

Miniatura en madera del barco del almirante Nelson

Anul trecut, cu ocazia celebrării a 250 de ani de când nava HMS Victory – celebra navă a amiralului Nelson – a fost construită, a fost organizată o expoziție omagiala. Evenimentul a avut loc în vechiul șantier naval Chatham din Kent, acolo unde a fost construită nava. Cu această ocazie au fost expuse mai multe replici ale navei. Una dintre ele are o poveste foarte interesanta. Este o miniatură realizată dintr-o bucată din lemn din celebra nava.

fata

O aventură care a durat 17 ani

Cu 25 de ani înaintea evenimentului din Kent s-a făcut restaurarea navei pe care amiralul Nelson și-a găsit sfârșitul. A fost momentul când sculptorul englez Ian Brennan a intrat în posesia unor bucăți de lemn de stejar dintr-o grindă de pe navă. Imediat i-a venit ideea să înceapă lucru la o miniatură a celebrei nave.

Niciodată nu și-a imaginat Brennan că această aventură va dura 17 ani. Lemnul foarte vechi și dur a îngreunat foarte mult lucrul, dându-i senzația artistului că sculptează în beton. El a estimat timpul efectiv de lucru la navă la peste 5.000 de ore.

Nava a fost reprezentată îndreptându-se spre bătălia de la Trafalgar din 1805, când a învins flotele franceze și spaniole. De altfel, acesta avea să fie și ultimul drum al amiralului Nelson, care a fost împușcat în timpul bătăliei și a murit în cabina de sub punte, nu înainte de a afla că a câștigat bătălia.

Mica navă sculptată în lemnul celebrei ei înaintașe a fost realizată la o scară de 1:66, are o lungime de 120 cm și conține 104 tunuri miniaturale, peste 600 m de frânghii complicate, 37 de vele umflate de vânt. Are chiar și steagul cu celebrul îndemn: Anglia se așteaptă ca fiecare bărbat să-și facă datoria.

În timpul lucrului la miniatură, Brennan a fost chemat pentru lucrări de restaurare pe șantierul naval. Un an de zile aproape că a trăit pe Victory, timp în care a descoperit că unul dintre înaintașii săi a servit pe navă și a murit în timpul bătăliei de la Trafalgar.

Miniatura a fost terminată în 2010, iar în 2015 a fost expusă timp de câteva luni pe șantierul naval Chatham. După încheierea expoziției mica navă s-a întors la locul ei de cinste din atelierul artistului.

miniatura

miniatura

 

miniatura

Iată și câteva date despre original. Nava HMS Victory, mândria flotei engleze, a fost construită din lemnul a peste 6.000 de copaci. În 1831, din cauza urmărilor bătăliilor, s-a propus distrugerea ei, dar Sir Thomas Hardy, căpitanul navei la Trafalgar, a refuzat să semneze ordinul. În 1920 era cât pe ce să se scufunde la Portsmouth, în docul unde era acostată. După un apel național a fost mutată la Portsmouth Historic Dockyard, unde este și astăzi. Acum este văzută de peste 400.000 de vizitatori pe an.

miniatura

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

Añadir un comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

es_ESEspañol