Art&Craft

Miniatura din lemnul navei amiralului Nelson

Anul trecut, cu ocazia celebrării a 250 de ani de când nava HMS Victory – celebra navă a amiralului Nelson – a fost construită, a fost organizată o expoziție omagiala. Evenimentul a avut loc în vechiul șantier naval Chatham din Kent, acolo unde a fost construită nava. Cu această ocazie au fost expuse mai multe replici ale navei. Una dintre ele are o poveste foarte interesanta. Este o miniatură realizată dintr-o bucată din lemn din celebra nava.

fata

O aventură care a durat 17 ani

Cu 25 de ani înaintea evenimentului din Kent s-a făcut restaurarea navei pe care amiralul Nelson și-a găsit sfârșitul. A fost momentul când sculptorul englez Ian Brennan a intrat în posesia unor bucăți de lemn de stejar dintr-o grindă de pe navă. Imediat i-a venit ideea să înceapă lucru la o miniatură a celebrei nave.

Niciodată nu și-a imaginat Brennan că această aventură va dura 17 ani. Lemnul foarte vechi și dur a îngreunat foarte mult lucrul, dându-i senzația artistului că sculptează în beton. El a estimat timpul efectiv de lucru la navă la peste 5.000 de ore.

Nava a fost reprezentată îndreptându-se spre bătălia de la Trafalgar din 1805, când a învins flotele franceze și spaniole. De altfel, acesta avea să fie și ultimul drum al amiralului Nelson, care a fost împușcat în timpul bătăliei și a murit în cabina de sub punte, nu înainte de a afla că a câștigat bătălia.

Mica navă sculptată în lemnul celebrei ei înaintașe a fost realizată la o scară de 1:66, are o lungime de 120 cm și conține 104 tunuri miniaturale, peste 600 m de frânghii complicate, 37 de vele umflate de vânt. Are chiar și steagul cu celebrul îndemn: Anglia se așteaptă ca fiecare bărbat să-și facă datoria.

În timpul lucrului la miniatură, Brennan a fost chemat pentru lucrări de restaurare pe șantierul naval. Un an de zile aproape că a trăit pe Victory, timp în care a descoperit că unul dintre înaintașii săi a servit pe navă și a murit în timpul bătăliei de la Trafalgar.

Miniatura a fost terminată în 2010, iar în 2015 a fost expusă timp de câteva luni pe șantierul naval Chatham. După încheierea expoziției mica navă s-a întors la locul ei de cinste din atelierul artistului.

miniatură

miniatură

 

miniatură

Iată și câteva date despre original. Nava HMS Victory, mândria flotei engleze, a fost construită din lemnul a peste 6.000 de copaci. În 1831, din cauza urmărilor bătăliilor, s-a propus distrugerea ei, dar Sir Thomas Hardy, căpitanul navei la Trafalgar, a refuzat să semneze ordinul. În 1920 era cât pe ce să se scufunde la Portsmouth, în docul unde era acostată. După un apel național a fost mutată la Portsmouth Historic Dockyard, unde este și astăzi. Acum este văzută de peste 400.000 de vizitatori pe an.

miniatură

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian