Acabado DIY

Impregnantes, barnices y lacas para proteger el exterior de la madera

Vremea frumoasă s-a instalat deja și e timpul să ne gândim la lemnul care stă afară, adică la pergole, garduri, jardiniere, mobilă de grădină. El trebuie protejat de soarele verii ce va să vină, dar și de ploi, vânt, insecte, mucegaiuri, deci, de toate agresiunile la care va fi supus.

Cu toate că s-a născut afară, după ce este tăiat și prelucrat, lemnul trebuie protejat pentru că altfel intemperiile și soarele îi vor schimba culoarea naturală, insectele îl vor ataca, la fel va face și mucegaiul albastru, iar toate aceastea îi vor grabi îmbătrânirea și distrugerea. Nu toate speciile de lemn sunt la fel de afectate de factorii de mediu. Speciile mai taninoase rezistă mai bine la exterior, pentru că au impregnantul lor natural care le apără. Este cazul exoticului teak, dar și al salcâmului nostru care are rezistență foarte bună la exterior.

lemnul care stă afară
fuente de la foto: thebasicwoodworking.com

Pentru exterior poate fi folosit lemn care a fost deja tratat cu impregnanți. Sunt tratamente industriale care constau în impregnarea lemnului sub presiune, în autoclave, cu substanțe chimice care-l fac rezistent la acțiunea insectelor și a mucegaiurilor, dar și la putrezire (lemnul băgat în pământ). Acest lemn are uneori culoarea verde sau verde albăstrui din cauza substanțelor chimice cu care a fost tratat. Este folosit la construcții importante, pentru stâlpii de telegraf, structuri de rezistență, dar poate fi folosit și la lucrări obișnuite (pardoseli exterioare). Este mai scump decât un lemn netratat, dar mai rezistent. Poate fi colorat și finisat fără probleme.

lemnul care stă afară
fuente de la foto: formholz.at

De multe ori însă este preferat lemnul netratat pentru lucrări exterioare, protejarea lui făcându-se după executarea lucrării. Se folosesc impregnanți colorați și lacuri rezistente la exterior, lazuri, impregnanți cerați, sau vopsele rezistente la exterior. Trebuie știut că lemnul folosit la exterior nu are aceeași umiditate ca cel folosit la interior (8-12%). Pentru exterior se folosește lemn cu umiditate mai mare, ajungând la 16-18% (depinde mult de umiditatea din zona respectivă).

Coloarea lemnului care stă afară trebuie făcută cu coloranți rezistenți la exterior. Coloranții obișnuiți nu rezistă acțiunii radiației UV și sunt distruși în timp. Dacă este direct în bătaia soarelui se decolorează în mai puțin de 1 an. Folosirea impregnanților colorați garantează rezistența culorii în timp.

lemnul care stă afară
fuente de la foto: polistuc.ro

Protejarea împotriva umiditații și a intemperiilor se face cu materiale care fac peliculă. Este bine să nu faceți economie și să le folosiți pe cele făcute special pentru a fi folosite la exterior. Aceste lacuri trebuie să fie elastice, să nu crape atunci când lemnul variază dimensional în funcție de umiditatea exterioară.

Lacurile mai mate sunt mai rezistente în timp decât cele lucioase. Nu sunt recomandate însă nici lacurile foarte mate (sub 10-15 gloss) pentru că au o cantitate mare de agent de mătuire care le fac mai poroase, existând riscul pătrunderii apei pe sub ele. De asemenea, sunt mult mai rezistente lacurile puțin colorate (miere) decât cele total incolore.

Există situații când lemnul, cu toate că este afară, nu este direct expus soarelui și intemperiilor, cum este cazul sageacurilor sau când protecția lui nu trebuie să fie chiar ca a unui mobilier (garduri, pergole de exemplu). În acest caz se folosesc lazuri, sau impregnanți cerați. Lazurile sunt practic lac și impregnant la un loc. Fiind produse colorate trebuie avut grijă la aplicare pentru a nu avea neuniformități. Dacă se aplică mai multă cantitate într-un loc și mai puțină în altul apar diferențe de culoare.

lemnul care stă afară
fuente de la foto: fatebbc.com

Să vă spun sincer eu consider impregnanții cerați cele mai bune și mai simplu de folosit materiale pentru finisări fără peliculă. Sunt formulați cu coloranți rezistenți la exterior și cu ceară. Pentru un lemn care stă continuu sub acțiunea directă a intemperiilor lipsa peliculei este un lucru bun. Variațiile dimensionale mari pot duce la crăparea peliculei și atunci nu mai vorbim de protecție. Ceara împiedică apa să intre în lemn, dar îl și lasă să se miște în voie.

lemnul care stă afară
fuente de la foto: keyword-suggestions.com

În concluzie, dacă vreți să finisați mobila de grădină, mese folosite la exterior, bănci, dar și uși și ferestre, faceți întâi impregnarea lemnului, iar după uscare aplicați 1-2 straturi de lac pentru exterior. Dacă vreți sa protejați gardul, sageacul pergola, sau vreți o mobilă mai rustică,  folosiți impregnanți cerați. Lazura o puteți considera o formă de protecție cu impregnant și lac, unde stratul de lac este mai subțire.

Produsele de finisare pentru exterior sunt simplu de folosit, pot fi aplicate cu pensula sau cu trafaletul și cel mai important, sunt pe bază de apă. Un motiv în plus de luat în considerare dacă vă gândeați să vă protejați mobilierul de grădină sau gardul. Veți fi foarte mulțumiți de rezultat și veți face și o activitate relaxantă. Așa că, spor la treabă!

impregnanți
fuente de la foto: alibaba.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

9 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

    • Hola,
      El aceite de linaza se utilizaba como protección en el pasado. Ahora ya no es una alternativa porque no tiene resistencia a los rayos UV y, a menos que se le añadan disolventes (no blanqueados) como white spirit u otros derivados del petróleo, se seca muy lentamente (a veces durante semanas). No se recomienda para suelos (cubiertas) porque no tiene resistencia a la abrasión.
      Le deseo lo mejor.

  • Hola¡ Por favor ayudenme con una respuesta¡ Construí los cimientos de la cerca y ahora hay que instalar la madera que compre hace 2 meses en el mercado y la deje secar al sol.Me pueden decir por favor que darle para que se resista quiero que sea de color.Que darle: imprimación, barniz o impregnantes encerados.Gracias!

    • Hola,
      En mi opinión, la mejor solución para las vallas es la impregnación encerada. Protege y no forma película, por lo que si la madera varía dimensionalmente con la humedad del ambiente no se agrieta ni se descascarilla. La desventaja es que hay que refrescar el acabado, dependiendo de cuánto lo haya lavado la lluvia, cada 1-2 años. El barniz puede durar más, pero si se agrieta, hay que limpiarlo por completo porque, de lo contrario, sigue descascarillándose. Con la impregnación encerada, basta con añadir otra capa sobre la anterior.
      Le deseo lo mejor.

      • Hola, construí una casa de campo sobre pilares de roble que clavé en el suelo 3 m. No he protegido la madera con nada. ¿Qué puedo usar para protegerla?

        • ¡Hola!
          El roble es una madera resistente y no se pudre pronto. El problema está precisamente en la superficie, donde la madera está expuesta al aire y al agua que se acumula. Hay que asegurarse de que el agua escurra y no se encharque. Coloca el suelo en una pendiente suave, o pon arena y piedra en el fondo.
          Para pilares expuestos al sol y a la intemperie recomiendo lacas coloreadas a base de aceite. Los que llevan aceite de tung dan una muy buena resistencia a la intemperie. Los pigmentos del barniz coloreado (no la pintura, que cubre completamente la madera) confieren resistencia a la radiación UV.
          Le deseo lo mejor.

  • Hola,

    Hace tres años, utilicé aceite de motor sin quemar para proteger un porche de madera y aceite de motor quemado para proteger una valla de madera (una gran superficie). He visto que recomiendan utilizar impregnante encerado. ¿Es una buena solución también en este caso (uso previo de aceite de motor)? Si no es así, ¿pueden recomendarme otro tipo de producto? Menciono que quiero obtener un color lo más parecido posible al de la madera natural, en el porche; en la valla esto no es posible, sólo me gustaría que no se volviera negra. ¡MUCHAS GRACIAS!

    • ¡Hola!
      En general, recomiendo las impregnaciones enceradas y los revestimientos coloreados a base de aceite porque no forman una película que se descascarilla con el tiempo cuando el agua de la intemperie entra por las grietas de la película. Son buenas protecciones, pero necesitan un mantenimiento cada 2-4 años, dependiendo de su calidad.
      En 3 años se supone que el aceite con el que has protegido la madera ya ha sido lavado por la lluvia, así que puedes utilizar impregnantes encerados tanto para el porche como para la valla. Si quieres eliminar la negrura causada por el aceite de motor quemado, debes lijar la madera. Bajo la capa de alquitrán encontrará madera limpia.
      Para proteger la madera, necesita un producto que ofrezca dos tipos de protección: contra la intemperie y contra los rayos UV. El aceite y la cera son muy buenos para proteger contra el agua. Para resistir a la radiación UV necesitan estar coloreados, aunque sean transparentes. Los pigmentos que contienen los productos de exterior son los que se interponen en el camino de la radiación UV. Por eso, los productos de exterior no son totalmente transparentes e incoloros. Cuanto mayor sea la cantidad de pigmento en el interior, mayor será la protección, por lo que las pinturas (que cubren totalmente la madera) son más resistentes que las lacas (coloreadas pero transparentes). Por eso, para resistir al paso del tiempo, hay que encontrar un barniz para la madera del porche de un color próximo al de la madera (pino, abeto Douglas, castaño claro). Si dejas su color natural -protegido únicamente con aceite de linaza- sin ningún otro barniz, la madera amarilleará muy rápidamente y luego se volverá gris.
      A continuación encontrará dos enlaces que pueden serle útiles.
      Le deseo lo mejor.
      https://revistadinlemn.ro/2018/06/25/8-cele-mai-frecvente-intrebari-despre-protejarea-lemnului-la-exterior/
      https://revistadinlemn.ro/2018/08/03/12-reguli-simple-pentru-a-avea-constructii-din-lemn-rezistente-la-exterior/

      • Hola,

        Muchas gracias por su respuesta detallada y profesional.
        Que tenga un buen día.

        Respetuosamente,
        Paula Spatarelu Iancu

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol