Primesc tot felul de întrebări legate de refacerea finisajului vechilor piese de mobilier. Sunt persoane care își doresc transformarea pieselor mai vechi și punerea lemnului în valoare. După îndepărtarea stratului de lac sau vopsea prin diverse metode (decapant, diluant, șlefuire, sablare), lemnul poate rămâne încă acoperit cu urme de vopsea, colorat sau cu porii marcați pentru că baițul a intrat adânc în lemn. În acest caz cum se poate face desvanecimiento lemnului în așa fel încât să poată fi refinisat ca și când lemnul nu a avut nimic deasupra?
Un produs foarte la-ndemână este înălbitorul pentru rufe, adică produsele care conțin hipoclorit de sodiu între 1 și 5%. Dacă are și ceva sodă caustică (0,1-1%) este și mai bine. Produsul se aplică cu pensula sau cu cârpa pe suprafața lemnului curățat de lac și se lasă să se usuce. Se repetă operația de 2-3 ori pentru un rezultat cât mai bun. Efectul de albire este amplificat de soare. Dacă lăsați lemnul să se usuce la soare acțiunea hipocloritului va fi și mai eficientă. După uscare lemnul nu se spală cu apa ci se periază pentru îndepărtarea sărurile rămase prin periere.
Înălbitorul atacă coloranții dar nu atacă vopselele sau soluțiile de colorare pe bază de pigmenți. Altfel spus, dacă lemnul a fost colorat cu baiț, folosind înălbitor el poate fi decolorat. Dacă însă a fost dat cu vopsea sau au fost folosite baițuri speciale pe bază de pigmenți, acestea nu pot fi îndepărtate.
Este bine de știut că hipocloritul nu atacă culoarea naturală a lemnului așa că, dacă vreți să păstrați culoarea naturala a lemnului, îl puteți folosi fără grijă.
Un alt produs care poate fi folosit pentru îndepărtarea unor pete rămase este ácido oxálico. Este foarte bun împotriva petelor de apă de pe lemn sau a celor de rugină, a urmelor lăsate de cuiele vechi sau de la feronerie. Pentru a nu fi deteriorată, când se tratează lemnul cu acid oxalic feroneria trebuie scoasă. Acidul oxalic se găsește sub formă de cristale și se transformă în soluție prin dizolvare în apă caldă. Ca și în cazul înălbitorului, se aplică soluția și se lasă să se usuce, după care sărurile sunt îndepărtate prin periere.
Tot cu ajutorul acidului oxalic poate fi îndepărtată și culoarea gri rezultată din oxidarea naturala a lemnului sub acțiunea soarelui.
Dacă lemnul prezintă și urme de mucegai albastru el poate fi tratat cu perhidrol (soluție de apă oxigenată 35%). Trebuie avut în vedere că perhidrolul atacă și culoarea naturala a lemnului decolorându-l. Soluția se aplică pe toată suprafața și se lasă până a doua zi. Nu este nevoie să se spele lemnul după aceea pentru că apa oxigenată nu lasă reziduuri.
Pentru îndepărtarea culorii naturale a lemnului se poate folosi un amestec de soda caustică și perhidrol 2:1. Este amestecul clasic de albire a lemnului, prezentarea fiind sub formă de soluție A și solutie B, cu instrucțiuni de amestecare și folosire.
Dacă este nevoie de ceva și mai agresiv pentru decolorarea lemnului se poate folosi perhidrol și amoniac, solutie 35%. Soluțiile nu se amestecă ci se aplică una peste cealaltă. Întâi se aplică apa oxigenată, în exces, după care se aplică amoniacul. După 2 ore se spală cu apă multă și se lasă să se usuce. Atenție, lemnul albit se finisează cu produse poliuretanice pentru că întăritorul îngălbenește. În astfel de cazuri este recomandat acabado acrílico.
Toate aceste procedee sunt destul de agresive. De aceea trebuie să purtați mănuși, mască, ochelari de protecție și echipament corespunzător atunci când folosiți materialele. Cumpărați materialele de la magazine specializate și urmați întocmai instrucțiunile de folosire și cele de protecție.
"Primero aplicar agua oxigenada, en exceso, luego aplicar amoniaco"... ¡¡¡lo que hay que tener!!! Supongo que eso no se puede hacer en casa, sólo alguien que tiene la suerte de tener un patio, un espacio al aire libre....
¿Se puede hacer eso si los muebles son de aglomerado con chapa de madera? Supongo que no...
Es posible. La chapa es lo bastante gruesa para soportar la tensión y el adhesivo es fuerte.
donde puedo encontrar acido oxalico .gracias
Es un producto que también se utiliza en estuco. Se puede encontrar en tiendas de este tipo o en tiendas donde se pueden encontrar productos químicos (como el Tehnometal de antaño). Busca en la red, es lo más fácil.
¿En qué proporción se pone ácido oxálico en el agua para eliminar las manchas oxidadas (grises) de la madera? ¿Vale también para los taninos (manchas verdosas)? gracias,
Buenas noches,
La mezcla blanqueadora es de 2 cucharadas de ácido oxálico (50-60 g) por 250 ml de agua. También debe atacar a los taninos. Puede aplicar varias veces para un mejor efecto.
Le deseo lo mejor.
Muchas gracias 🙂 .
Después de meses de buscar y probar con ácido oxálico, peróxido de hidrógeno y otros finalmente encontré un producto disponible en Rumania que funciona en madera raspada, es un producto llamado: Net-Trol de la empresa Owatrol.
Cuesta 50-60 RON pero es el único que ha funcionado en suelos de roble macizo. No huele, no deja marcas, alucinas con los resultados y por eso quería compartir aquí el resultado. Y si quieres que el suelo salga perfecto, un color que resalte la madera natural, tienes que usar imprimación de otra famosa empresa: Bona. Luego con barniz también de ellos y solo así tienes un parquet precioso, como nuevo.
Cuesta un poco pero al final estás contento.
Estoy buscando una solución de apertura de color también para un viejo suelo de roble macizo. ¿Podría decirme si su suelo era de roble dorado macizo?