Așa cum rezultă și din denumirea lui, izolatorul este un material ce separă suportul lemnos de finisaj, comportându-se ca o barieră. Se aplică atât pe lemn cât și pe plăci derivate din lemn, cum este MDF-ul. Pot fi folosite ca izolatori produse poliuretanice, hidrodiluabile, dar și produse speciale cum sunt cele cu uscare în UV. Izolatorii se folosesc în mai multe situații și am să vă spun când și de ce.
În primul rând izolatorul se utilizează pentru esențele taninoase. Taninul din lemn poate schimba culoarea baițului sau a lacului sau poate împiedica uscarea produselor (influențează reacția chimică dintre componente).
Pentru a vă face o idee cât de important este izolatorul am să vă povestesc o întâmplare „de demult”, dintr-o fabrică unde se făcea mobilă arte povera din plop pentru export Italia. Cineva a vrut o mobilă de grădină din acacia, finisată alb si m-au rugat să-i ajut, nefiind familarizați cu astfel de finisaje. Fără să mă gândesc cât de taninos este salcâmul, am început să aplic grund alb pe lamelele de salcâm, specifice mobilierului de grădină. Toate lamelele erau înșirate pe 2 traverse din lemn, puse paralel. Am început aplicarea prin pulverizare si nici nu ajunsesem la jumătate, când am văzut ca primele piese încep să se înverzească. Pur și simplu taninurile și coloranții din salcâm migrau în apa grundului (era un produs hidrodiluabil). M-am oprit, am șlefuit totul până la lemn, am aplicat apoi un izolator formulat special pentru salcâm, după care am aplicat finisajul fără a mai avea probleme.
Am menționat că izolatorul era special pentru salcâm pentru că este un lemn mai dificil. Sunt esențe lemnoase cu conținut mare de taninuri, uleiuri, coloranți, săruri, cum sunt esențele exotice, care au nevoie de izolatori speciali. Asta nu înseamnă că există izolatori pentru fiecare esență. Sunt însă izolatori mai puternici, formulați anume pentru a bloca toate substanțele care au tendința să migreze.
Lemnul taninos trebuie izolat nu numai pentru că schimbă culoarea finisajului. Anumite substanțe din lemn pot influența chiar reacțiile chimice. De aceea, în cazul finisării cu productos de poliéster, sensibile la astfel de influențe, esențele taninoase se izolează înainte cu un izolator poliuretanic.
Se folosesc izolatori și în cazul madera blanqueada químicamente. De multe ori substanțele folosite pot influența finisajul ulterior, schimbându-i culoarea, încetinind sau împiedicând reacțiile chimice. În cazul lemnului albit chimic se recomandă și folosirea unui acabado acrílico al disolvente, foarte rezistent la astfel de substanțe și la îngălbenire.
Dar izolatorul nu se folosește numai pentru lemn. În cazul finisării MDF-ului de multe ori se recomandă ca prim strat un izolator. Acesta este foarte util în cazul în care MDF-ul este mai poros și absoarbe mai mult grund. Uneori se văd în peliculă mici înțepături care nu apar dacă grundul este aplicat pe MDF furniruit sau cașerat, sau pe sticlă. Ele sunt urmarea ieșirii aerului din placa de MDF. Dacă se aplică un prim strat de izolator problema este eliminată.
Izolatorul se aplică și pe zonele prelucrate mecanic ale MDF-ului: canturi, frezări, modele realizate cu ajutorul CNC-urilor. Folosirea lui duce la obținerea unei pelicule mai frumoase și un consum redus de grund.
În cazul MDF-ului sau al PAL-ului melaminat se poate folosi un izolator care mărește aderența finisajului la hârtia melaminată folosită. Se pot folosi apoi diverse materiale de finisare fără teama că acestea se vor desprinde la cel mai mic șoc mecanic.
Izolatorii nu sunt produse care se folosesc la orice finisaj, dar atunci când sunt recomandați sunt foarte utili și trebuie ținut cont de recomandare. Lemnul, în funcție de locul unde a crescut, de condițiile de mediu, etc, poate conține tot felul de substanțe mai mult sau mai puțin cunoscute și nu se poate anticipa întotdeauna cum vor reacționa. De aceea, prin blocarea lor în interior se evită apariția problemelor de finisare și permite obținerea unei pelicule de bună calitate.
Interesante artículo, como siempre. Enhorabuena.
Tengo una pregunta para vosotros, he buscado en la red "Aisladores de madera", pero me salen todo tipo de enlaces que no tienen nada que ver con el artículo y la técnica descrita. ¿Bajo qué nombre se comercializan, o sólo están disponibles a nivel industrial? ¿Pueden decirme algunos nombres de aislantes? Gracias.
De hecho, no creo que lo encuentre disponible comercialmente con este nombre. Los que menciono en el artículo son productos industriales y los suministran fabricantes y distribuidores de barnices y pinturas para madera. Los productos de bricolaje están fabricados de tal forma que su aplicación es sencilla y en pocas capas, a menudo con productos 2 en 1 o incluso 3 en 1. Creo que debería buscar productos para maderas exóticas.
Le deseo lo mejor.
Y en el caso de la madera maciza, ¿se aplica una capa de aislante antes del cebado? ¿O sólo se recomienda en caso de pintura opaca?
Gracias
También puede aplicarse a la madera maciza si es tánica. Está especialmente recomendado para maderas exóticas, pero también disponemos de nuevas esencias tánicas. Ya hemos mencionado el salcam y a veces el roble (más en el exterior o si se utilizan acabados especiales que puedan interactuar con el tanino del roble). Si lo aplicas antes del baño, el aislante debe ser muy fino, para que no se apelmace. El objetivo es penetrar en la madera y fijar allí el tanino.
He aplicado una capa de lazur a unas escaleras de haya laminada
Lamentablemente en las esquinas redondeadas tengo un efecto de ennegrecimiento (creo que absorbe más grasa).
¿Cómo puedo evitarlo?
Gracias, señor,
Una capa sigue siendo demasiado poco, sobre todo en las partes donde la absorción es mayor. Allí la protección se ha reducido y se ha producido moho y oxidación por el sol. Recomiendo aplicar una primera capa más fina para que penetre en la madera. Después de la limpieza aplicar otra capa, esta vez más gruesa. Las dos capas deben aplicarse el mismo día, de lo contrario no se adherirán entre sí. Si dejas la aplicación de la segunda capa para el segundo día, deberías lijarla ligeramente antes con una esponja abrasiva fina (o papel de lija 280-320). Buena suerte.
Hola,
por favor ayúdenos con un consejo sobre el aislamiento de resina de pino, resina que aparece en todo el elemento no sólo en el nudo que aparece después de terminar las zonas blancas. Gracias
Hola.
Es bastante complicado con la resina. Probablemente era una bolsa grande de resina (o todavía lo es). Si lo era - y este es el caso feliz - lave el objeto con diluyente. Con un trapo humedecido en diluyente de nitrocelulosa (o alcohol industrial) repase toda la zona varias veces. Haga esto simultáneamente con un lijado de grano 120-150. Dejar secar y aplicar el acabado.
También puedes probar a aplicar un sellador de poliuretano o al agua que bloquee la resina en el interior. Si es una bolsa grande también saldrá por el aislante. La única solución en este caso es retirar la bolsa de resina.
Le deseo lo mejor.
Hola, ¿se puede utilizar este tratamiento en muebles viejos después de haber limpiado la pintura vieja hasta la madera?
Hola.
No creo que sea necesario. El sistema utilizado para la limpieza de muebles viejos no creo que fuera tan agresivo como el blanqueo químico de la madera.
Una vez eliminado el barniz viejo, límpielo con disolvente, déjelo secar y aplique el acabado deseado.
Le deseo lo mejor.
No olvide suscribirse a la revista impresa Wood Magazine. Por sólo 58 lei/año podrás enterarte de las novedades del sector, descubrir ideas artesanales o secretos del oficio. Le recordamos que el contenido de la revista impresa es diferente del de la página web. Más información en el siguiente enlace.
Gracias.
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/