Aislamiento de la casa

Aislamiento natural del suelo: el regalo perfecto para el vecino de arriba

Poate nu credeți, dar este o poveste adevarată. Un prieten care lucrează în domeniul izolațiilor naturale pentru casă (izolație parchet, izolație între nivele, izolații exterioare) a fost vizitat de un client care dorea să cumpere un material special pentru izolația fonică a parchetului. La întrebarea „Ce suprafață are parchetul?” a părut că nu știe ce să răspundă ceea ce l-a nedumerit pe prietenul meu și l-a determinat să-l întrebe a quién va dirigido el material. „E pentru vecinul de deasupra. Renovează și m-am gândit să-i fac cadou izolația de sub parchet.” După ce m-am oprit din râs m-am gândit cât de simplă, dar inteligentă, este mișcarea. Faci un cadou de casă nouă, gest care poate să-ți transforme vecinul în prieten și în aceeași bani îți asiguri și liniștea, la propriu.

aislamiento acústico
fuente de la foto: ecophon.com

Lăsând gluma la o parte, nu sunt puțini cei care au de suferit de pe urma unui parchet care răsună ca o cutie de rezonanță sau care aud tot ce se întâmplă la etaj de deasupra pentru că izolația între nivele nu există sau este făcută de mântuială ori cu materiale nepotrivite. Despre materialele folosite pentru a absorbi zgomotele îmi propun să vă spun acum și în special despre cele naturale. Nu este un subiect total nou. Despre izolarea fonică am mai amintit și la aislamiento con materiales de fibra de madera o en izolarea cu lână. De data aceasta voi detalia, punând accent pe izolarea cu cânepă.

aislamiento del parquet

Dar, pentru început, ¿por qué materiales naturales? O lungă perioadă materialele naturale pentru izolare erau ocolite, considerându-se că sunt inferioare ca performanță comparativ cu cele sintetice. Este o prejudecată pentru că produsele naturale, de multe ori, chiar depășesc performanțele celor sintetice. Să vă dau câteva exemple:

  • Materialele naturale au performanțe higroscopice mult mai bune decât cele sintetice. Fibrele acestor materiale pot absorbi și elibera umiditate, reducând riscul apariției condensului și implicit a mucegaiului. Sunt materiale foarte potrivite pentru izolarea caselor din lemn, riscul putrezirii reducându-se simțitor.
  • Sunt materiale care asigură o temperatură constantă, în perioadele de vară. Ele izolează foarte bine casa și în perioadele de iarnă, performanțele fiind comparabile cu cele ale materialelor sintetice. Testele au arătat că în zonele de mansardă izolarea cu materiale din fibre naturale a asigurat un mediu mai răcoros, fiind înregistrată o diferență de până la 6°C comparativ cu cea înregistrată în spații asemănătoare izolate cu vată minerală.
  • Materialele naturale depășesc cu mult performanțele acustice ale multor materiale fibroase sintetice sau din plastic, datorită combinației dintre densitatea mare, natura fibroasă, flexibilitatea și ușurința prelucrării.
  • Conductivitatea termică a materialelor naturale este mai bună decât a multor materiale sintetice - este es uno de los cinci motive pentru care ar trebui aleasă lâna ca material de izolare. În foarte multe cazuri casele care primesc certificatul de casă pasivă folosesc pentru izolare produse naturale.
  • Sunt produse „curate” care nu fac rău omului, dar nici animalelor, plantelor sau mediului, ajutând la păstrarea unui climat sănătos. Unele fac chiar mai mult decât a-l păstra sănătos ci chiar contribuie la curățarea lui. Este cazul lânei, unicul material ce fixează formaldehida din aer, sau a cânepei, ce fixează bioxidul de carbon.

Să revenim la izolarea de sub parchet sau dintre nivele. De ce este ea necesară? Din două motive:

  • a împiedica transferul sunetelor. Suprafețele dure, precum parchetul laminat, vor „suna” destul de tare la impact dacă vor avea un spațiu gol sub ele. Iar dacă vom merge cu pantofi cu toc, sunetul va fi deranjant. Dar și papucii pot scoate din sărite vecinul de dedesubt pentru că acel spațiu gol funcționează ca o cutie de rezonanță.
  • a împiedica transferul termic. Prin orice perete despărțitor se poate pierde căldura, iar pardoseala funcționează ca un perete despărțitor. În plus, sunt spații construite deasupra altora care sunt neîncălzite: garaje, beciuri, terase. Pentru ca frigul sau căldura excesivă să nu se propage este nevoie de izolație între nivele.

Los materiales naturales más utilizados como aislantes acústicos son:

  • placas fibroleñosas
  • lâna
  • plăcile/covoarele din cânepă

Despre fibra lemnoasă și lână v-am spus deja așa că voi vorbi acum despre materialele de izolare pe bază de cânepă. Cânepa industrială nu este que cânepă cu efecte halucinogene. Este un material cu foarte multe calități, intens cultivată la noi în trecut. Îmi amintesc de vacanțele petrecute la țară, când mă trezeam în zgomot de meliță. Acel instrument rudimentar cu ajutorul căruia se distrugea partea dură a tulpinilor plantelor de cânepă care stătuseră la „înmuiat” o lună în baltă, scoțând la iveală fibrele din interior. Apoi părțile dure erau îndepărtate cu țesala (un pieptene mare), rămânând fuiorul de cânepă din care se țeseau diverse lucruri (cămăși, cuverturi, un fel de stofă pentru îmbrăcămintea groasă).

Acum, aceste fibre sunt folosite la fabricarea izolației. Pentru a obține covorul din cânepă nu se folosește adeziv, firele fiind doar împâslite. Fără adeziv nu există formaldehidă. Materialul nu conține nici erbicide deoarece cânepa crește în mod natural foarte înaltă (2 m) având frunze mari dezvoltate pe orizontală, astfel că în locurile unde crește ea nu se mai dezvoltă buruieni.

Izolația din fibre de cânepă are următoarele avantaje:

  • regula la humedad
  • absorbe dióxido de carbono
  • este stabilă dimensional – este posibilă montarea chiar și fără fixare
  • nu mucegăiește
  • este rezistentă la atacul moliilor și al mucegaiului
  • este rezistentă la foc

aislamiento acústico

Puteți găsi izolație din cânepă pentru pardoseli Thermo Hanf Step la Pintura natural, plus alte materiale naturale folosite, atât pentru finisarea lemnului (aceites, cielos, pigmenți naturali, lazuri), cât și pentru finisarea tradițională a pereților (cred că vă amintiți de tencuiala tradițională marocană Tadelakt). Se găsește sub formă de balot de 1m lățime și grosimi de 3, 5 sau 10 mm. Montarea parchetului laminat pe astfel de izolație se poate face foarte simplu, așa cum puteți vedea și în filmul de mai jos, fără niciun risc de iritații sau mâncărimi ale mâinilor. Așa că, dacă vă gândiți să faceți cadou vecinului de deasupra izolație pentru pardoseală, puteți să o și montați, ca să fie cadoul complet … sau să vă asigurați că a folosit-o 🙂

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

1 comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol