Din când în când intru pe grupurile de profil pentru a vedea subiectele noi pe care membrii le postează, dar și problemele pe care le întâmpină și sfaturile pe care le primesc. Cu toate că îmi place tot ceea ce înseamnă lemn, urmăresc cu mai multă atenție postările legate de finisare. Este domeniul în care m-am specializat cu mulți ani în urmă și pentru care am și acum o mare pasiune. În grupuri sunt întotdeauna și începători care apelează la cunoștințele „veteranilor” întrebând ce lac pentru lemn să folosească, ce madera de lazura este cea mai rezistentă sau care vopsea pentru lemn ar fi cea mai potrivită pentru micul lui proiect. Din recomandări îmi dau seama că sunt mulți atașați, pe bună dreptate, de branduri profesionale bune, pe care le recomandă cu căldură. Le înțeleg entuziasmul, însă, rezultatul final nu depinde numai de calitatea materialelor. Ani de zile am spus celor cu care lucram că materialele sunt foarte bune, dar nu pot face minuni. Și am să vă spun de ce.
Când se folosesc materiale de finisare profesionale și de ce uneori este mai bine să apelăm la magazinele de bricolaj
Pe piața de lacuri și vopsele pentru lemn există două grupe mari de produse, cele industriale și cele DIY. Primele sunt vândute de producători sau de distribuitori ai acestora, pe celelalte le găsiți în magazinele de bricolaj. Produsele industriale sunt vândute, de cele mai multe ori, în urma unei vizite făcute de agent la atelier sau fabrică, pe când pe celelalte le cumperi singur din magazin și încerci să afli cât mai multe despre produs și modul de utilizare de la reprezentanții magazinului sau de pe etichetă.
Material profesional
Lacurile și vopselele profesionale sunt făcute pentru a fi aplicate în anumite condiții și cu anumite dispozitive (pistol, mașină de turnat, valț). În fișele tehnice, pe care ar trebui sa le primiți împreună cu primul transport, este descris produsul, dar si conditiile ce trebuie îndeplinite pentru a obține cel mai bun rezultat.
Sunt menționate temperatura în zona de lucru, cu ce trebuie aplicat, cât trebuie diluat, cum se face șlefuirea, ce grosime trebuie să aibă stratul de lac si multe alte informații. Mereu veți gasi la final o notiță care spune că uneori rezultatul poate fi alterat de factori ce țin direct de locul unde se face finisarea.
Se poate întâmpla ca, același produs, aplicat la temperatură prea scăzută sau prea ridicatăcon un pistol cu duza prea mare sau prea mică sau într-un spațiu cu mucho polvo să nu mai arate la fel ca unul aplicat conform fișei. De la produsele industriale se așteaptă mai mult decât de la cele DIY și de aceea în compoziția lor intră uneori materiale care le cresc sensibilitatea. De asemenea, ele fac parte din sisteme, din tehnologii se recomandă aplicarea anumitor grunduri sub lac sau un anumit fel de hărtie de șlefuit. Nu pot fi folosite oricum și la final să se obțină rezultate perfecte. Sunt convinsă că cei care recomandă produsele le aplică conform indicațiilor primite de la un tehnician al firmei, ceea ce face ca rezultatele să fie foarte bune.
Productos de bricolaje
Când faci pentru prima dată un scaun sau o masă din lemn și vrei să o lăcuiești mă îndoiesc că poți respecta condițiile din fișa tehnică a unui produs profesional. Nu vei primi nici asistența unui tehnician al firmei decât dacă acesta îți este prieten. Așa că cel mai bine este să te îndrepți spre produsele DIY.
Aceste produse sunt special formulate pentru a fi aplicate acasă, cu pensula, trafaletul sau chiar cu cârpa, în condiții mai puțin stricte decât cele din fabrică. Rezultatul nu va fi perfect, dar acceptabil pentru un proiect personal. Nu va fi nevoie de șlefuiri între straturi pentru a avea aderență, nici de atmosferă lipsită de praf pentru un luciu decent. Nu va trebui să cumperi 2-3 tipuri de produse pe care să le aplici succesiv, ci un singur produs vă va livra rezultatul dorit.
Și în gama DIY sunt multe branduri de valoare cu care se pot obține finisări de foarte bună calitatea. Mulți dintre producătorii de materiale industriale de finisare au și divizii speciale pentru produsele de bricolaj, tocmai pentru a oferi produse de calitate și celor care lucrează acasă proiecte personale.
Dacă după câteva astfel de proiecte vă gândiți să treceți la nivelul următor atunci apelați la produsele profesionale. Până atunci însă este bine să le evitați pentru că este posibil să nu obțineți rezultatul dorit și să pierdeți încrederea într-un brand bun numai pentru că nu aveți posibilitatea să-i urmați recomandările.
Lacul nitrocelulozic este cel mai vechi și mai versatil lac, dar nu poate fi recomandat pentru orice lucrare. Are și limite!
Un alt material pe care l-am văzut recomandat de multe ori, indiferent de utilizarea ulterioară a obiectului finisat, este lacul nitrocelulozic. Este considerat un fel de panaceu universal. L-am văzut recomandat și pentru garduri sau alte amenajări la exterior.
Lacul nitrocelulozic este unul dintre cele mai vechi și mai versatile lacuri, dar nu poate fi folosit întotdeauna și in niciun caz pentru finisările la exterior. Într-adevăr, în trecut exista numai acest fel de lac, dar la exterior nu se folosea lac, ci ulei.
Dacă se dorește o rezistență bună a mobilierului la umiditate, la zgâriere sau șocuri mecanice nu lacul nitro este cel cu care se obțin. Un mobilier de baie sau bucătărie finisat cu lac nitrocelulozic și pe care apa picură sau băltește chiar, în timp se scorojește.
Pentru astfel de condiții sunt recomandate lacurile cu întărire, catalizate – poliuretanice, acrilice, poliesterice. Sunt lacuri mult mai rezistente. Dar și în acest caz trebui respectate instrucțiunile de aplicare pentru a obține rezultatul dorit. Așa că, dacă ați făcut pentru prima dată o masă și vreți să o lăcuiți, nu vă gândi,i în primul rând la un lac poliuretanic. S-ar putea mai mult să vă creați probleme. Apelați la un produs de bricolaj care va proteja suficient masa. Cu timpul veți învăța și cum pot fi remediate problemele ce pot apărea.
În concluzie:
- Apelați la produsele DIY dacă sunteți doar un pasionat de lemn care a făcut pentru prima dată un obiect ce trebuie protejat.
- Citiți întotdeauna eticheta pentru a vedea recomandările. Dacă aveți nevoie de un produs pentru exterior căutați această specificație. Dacă nu este trecută – nu-l luați.
- Nu vă așteptați să obțineți rezultate extraordinare doar pentru că folosiți un produs al unui brand renumit. La finisarea lemnului, la fel de importante sunt condițiile de lucru și tehnologia.
- Dacă sunteți un profesionist, dar nu ați mai lucrat niciodată cu un anumit produs, nu mizați pe experiență. Întrebați furnizorul despre condițiile și tehnologia de aplicare. Tipurile de lac pot fi foarte diferite si rezultatele la fel.
- Nu folosiți lacul nitrocelulozic pentru orice fel de finisare. Este un lac cu multe calități, dar în niciun caz universal.
¡Buena suerte!
No estoy familiarizado con las abreviaturas: ¿qué significa bricolaje?
Bricolaje = hágalo usted mismo
Término utilizado para las tiendas de bricolaje.
Los barnices de bricolaje son los de esas tiendas que compramos para proyectos que tenemos en casa: pintar un mueble, una valla, un patio, etc.
Le deseo lo mejor.
Gracias.
Hola.
He leído varios artículos relacionados con el acabado de la madera, pero aún tengo algunas dudas y les agradecería mucho que me ayudaran con una respuesta.
1) Para la realización de un cenador de madera de pino, ¿tienen algún artículo ya escrito en el que presenten todos los pasos necesarios para acabarlo? Lijado blanco, imprimación (si procede), lijado de nuevo, aplicación de aceite de linaza o tal vez mejor laca. He buscado en los artículos ya publicados, he encontrado sugerencias para tratar la madera de exterior, pero me parece haber visto más para la madera dura.
1.1) También relacionado con la chapa, ¿recomendáis lijar la madera usada, o basta con lijar con 80-120? Sé que los resultados son diferentes, ya que hablamos de procesos mecánicos distintos, pero tengo curiosidad por saber qué opción es recomendable para mantener un aspecto auténtico.
2) ¿Qué recomiendan para tratar OSB en el exterior? Estamos hablando de una pequeña caseta de herramientas, por lo que queda descartado cubrir con poliestireno y enlucir como una pared normal. Entiendo que la pintura se descascarillaría con el tiempo. ¿Debo entender que aquí también sería más recomendable el aceite de linaza o la laca?
Gracias de antemano.
Hola.
1. No tenemos para un patio de pino, pero el acabado no es muy diferente de la madera dura. La madera blanda (abeto, es la que se encuentra sobre todo en nuestra casa) se utiliza mucho para exterior y las resistencias son buenas. Hay que lijarla con más cuidado porque es más "gamuza" en comparación con las maderas duras - roble, acacia. El lijado debe hacerse con un mínimo de 150, incluso 180 para obtener superficies lisas. En general, los barnices de exterior también pueden aplicarse capa por capa. En este caso no se necesita imprimación. Para obtener una superficie lisa, lije entre capa y capa con papel 280 o 320 o con esponjas abrasivas finas. Si la etiqueta o el vendedor recomiendan imprimación previa, aplique 2 capas de imprimación y una de barniz.
El aceite secante protege bien contra la humedad, pero no contra la radiación UV. Para esta protección debe contener una cantidad de pigmento. El aceite contiene pigmentos, por lo que es más resistente que el aceite normal.
1.1. Recomiendo lijar porque la madera necesita absorber en su interior y lo hace mejor cuando la madera esta "rayada", hay varios cabezales de fibra que absorben sustancias protectoras (ilei, impregnante).
2. Puedes protegerla pintándola con una pintura resistente al exterior (pintura al aceite). El problema de que se pele es que absorbe más y no puede "pegarse" a la madera. Prueba a lijar ligeramente antes de aplicar la pintura. Pero con el OSB el problema está en las zonas cortadas de los bordes. Ahí es donde empieza a absorber y a hincharse. Hay que proteger esas zonas lo mejor posible de la humedad.
Espero que haya sido útil.
Le deseo lo mejor.
No olvide suscribirse a la revista impresa Wood Magazine. Por sólo 58 lei/año podrás enterarte de las novedades del sector, descubrir ideas artesanales o secretos del oficio. Le recordamos que el contenido de la revista impresa es diferente del de la página web. Más información en el siguiente enlace.
Gracias.
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/