Izolarea termica a caselor este un subiect căruia i se dă o importanță majoră în țările europene, iar problema reducerii consumului de combustibil pentru încălzire este tratată cu foarte mare seriozitate. Casele noi se construiesc pornind de la ideea unor costuri energetice ulterioare cât mai mici, folosindu-se pentru construcție cele mai performante materiale de izolare, soluții ingenioase de îmbinare pentru eliminarea punților termice sau ferestre cu 3 straturi de sticlă. Problema apare însă la locuințele vechi, fie ele blocuri de locuințe, fie case vechi cu fațade frumoase sau cu valoare istorică. Dar și pentru acestea există soluții pentru o izolare termica eficientă. Chiar dacă există păreri care aduc argumente împotriva izolării, rezultatele studiilor arată că problemele pot și trebuie să fie rezolvate pentru că prin izolare termică se asigură nu doar confortul locuitorilor ci și protejarea resurselor planetei.
Avantajele izolării termice a locuințelor
Toți cei care vorbesc despre izolarea caselor spun că există trei principii de bază:
- Dacă o faci, fă-o bine.
- Mai bine mai devreme decât mai târziu.
- Nu face niciodată economie la izolarea casei.
Practic o izolare termica își propune să restricționeze fluxul de caldura. Acest flux este determinat de diferențele de temperatură între interiorul și exteriorul casei. Iarna, când afară este frig, căldura din casă tinde să iasă, iar vara, să intre. Pentru a continua să avem un mediu plăcut în casă trebuie suplinită scăderea sau creșterea temperaturii, iar acest lucru se face prin consum energetic.
Este dovedit faptul că cea mai mare pierdere de căldură – de până la 70% – are loc prin pereții exteriori și prin acoperiș. Zone sensibile sunt și ferestrele, ușile, pardoselile, dar dacă se dorește o reducere importantă a costurilor legate de încălzirea sau răcirea locuinței, atenția trebuie îndreptată spre pereții exteriori și acoperiș.
Există soluții de izolare termică pentru toate tipurile de case: din beton, cărămidă, structuri din lemn, bușteni, pereți prefabricați, oțel sau mixte. S-au găsit soluții viabile pentru casele vechi, chiar și pentru cele al căror exterior este decorat cu sculpturi, sau desene deosebite. Din studiile făcute în Germania pe casele vechi renovate a rezultat că au fost reduse costurile cu energia cu cel puțin 65%, iar în cele mai multe cazuri cu peste 90%.
Principalele avantaje ale izolării locuințelor sunt:
- reducerea costurilor cu încălzirea
- reducerea riscului deteriorării casei din cauza umezelii
- evitarea formării mucegaiului
- confort, atât iarna cât și vara, cu consum redus de combustibil
- protecția mediului ca urmare a reducerii consumului de combustibil fosil
- reducerea dependenței de combustibil și electricitate.
Proprietățile materialelor folosite pentru izolare
O izolație bună economisește bani. Cu cât este mai bună cu atât economia este mai mare. Dar ce înseamnă o izolație bună? Cum trebuie să fie materialul pentru a avea o izolatie termica eficientă, iar economia de energie să fie evidentă? Iată câteva caracteristici:
- Să aibă conductivitatea termică scăzută si rezistența termică ridicată. Informații despre acești parametri găsiți aici
- Să fie rezistent la presiune. Tasarea materialului duce la scăderea performanței
- Să fie rezistent la umiditate
- Să aibă capacitate mare de stocare a căldurii
- Să fie rezistent în timp
- Să aibă o rezistență cât mai ridicată la foc. Materialele utilizate trebuie să fie cel puțin în clasa B1 de rezistență la foc
- Să fie și un bun izolator fonic
- Să aibă comportament susținut în timp, adică sa nu-și piardă proprietățile odată cu trecerea timpului
- Să fie simplu și ușor de lucrat cu el
- Să aibă un bilanț de bioxid de carbon cât mai aproape de 0 sau negativ.
Acest ultim criteriu a făcut ca materialele de izolare naturale să fie tot mai folosite. În perioada de creștere, ele consumă mai mult bioxid de carbon decât cel eliberat în timpul fabricării lor și astfel bilanțul de bioxid de carbon este negativ.
Interesul pentru materialele de izolare naturale a dus și la creșterea eforturilor pentru a le îmbunătăți cât mai mult performanțele. Așa au ajuns să fie printre materialele cu cele mai bune performanțe de izolare, scăzând treptat folosirea materialelor sintetice, mai ales al celor cu influențe negative asupra organismului uman (în 2016, în Germania, polistirenul a fost declarat deșeu periculos).
Despre izolații din lână de oaie, cânepă, yute o fibras de madera am scris și noi de-a lungul timpului. Pintura natural, firma care distribuie aceste materiale naturale, a depus un efort susținut în ultimii ani pentru a explica și a atrage atenția asupra beneficiilor izolațiilor naturale. Începutul a fost foarte greu, dar datorită informațiilor existente și a conștientizării beneficiilor, acum sunt tot mai mulți cei care aleg materiale de izolare naturale. Printre primii care au apelat la serviciile Naturalpaint au fost românii care lucrează în străinătate. Aflau acolo despre beneficiile materialelor naturale și le voiau în noua lor casă. Materialele au fost folosite cu succes și pentru izolarea caselor vechi.
Cele mai frecvente obiecții
Există și persoane care consideră că izolarea termică nu este o soluție bună pentru sănătatea casei și a celor care locuiesc în ea. Cei care se ocupă cu izolarea caselor sau cu construcția caselor pasive au adus argumente științifice în favoarea izolării. În Germania există un estudio muy argumentado făcut de profesori și cercetători de la institute celebre, în care sunt prezentate, cu argumente, beneficiile izolării și care găsește soluții pentru fiecare dintre obiecții. Să vedem câteva dintre ele.
Casele nu se izolează pentru că pereții trebuie să respire. Casele nu respiră prin pereți, lucru demonstrat încă din 1928. Pot exista locuri prin care umiditatea poate ieși, adică pe lângă ferestre sau uși, dar pe acolo iese și căldura. Cea mai mare cantitate de umiditate iese prin ferestrele și ușile deschise – prin aerisire – sau prin zonele nelocuite (beci sau pod) către care izolarea nu este bine făcută. Recomandarea este ca izolarea să se facă cât mai bine, punțile termice să fie eliminate, iar în cazul în care izolarea este perfectă (case pasive) să existe soluții de ventilare a spațiilor care să elimine umiditatea și noxele rezultate în urma traiului în casă.
Las casas aisladas tienen moho. Izolând casa temperatura crește, iar mucegaiul nu apare la temperaturi ridicate. Dacă totuși apare din cauza unei umidități foarte ridicate trebuie adoptat un sistem de ventilație. Este bine să existe în casă si un higrometru care să semnalizeze o creștere peste limite a umidității aerului. Organismul uman sesizează variațiile mici de temperatură, dar nu și pe cele de umiditate.
Materialele pentru izolare sunt un pericol pentru sănătate. Apelați la produse naturale – cânepă, fibre de lemn și plăci din fibre de lemn, lână de oaie, iută, celuloză, vată bazaltică, corcho, baloți de paie. Sunt produse care nu afectează sănătatea și este demonstrat că proprietățile lor izolatoare sunt foarte bune.
Fațada și acoperișul acoperite cu verdeață înlocuiesc izolarea casei. Plantele care acoperă fațada sau acoperișul au un foarte mic aport în izolarea casei. Mai mult, acest aport este adus în special vara, împotriva căldurii ce vine de afară. Iarna, însă, ele nu ajută la reținerea căldurii în interiorul locuinței.
Pereții groși ai caselor vechi sunt deja izolatori. Vechile construcții sunt făcute din cărămizi compacte sau piatră, foarte bune în stocarea căldurii, dar și în transmiterea ei. Așa că tot se va pierde căldură, procesul fiind puțin întârziat. Pereții groși sunt eficienți vara, când căldura este acumulată în timpul zilei și eliberată în casă noaptea, iar fenomenul nu este împiedicat de izolarea exterioară.
Los materiales aislantes son caros. Aici trebuie să revenim la unul dintre principiile de la început – nu se face economie la materialele de izolare. Izolarea se face cu materiale de bună calitate și de grosimea recomandată pentru a avea maximum de rezultate. Investiția este dintre cele care se amortizează cel mai repede. Sunt situații când, chiar din primul an, prin reducerea costurilor cu energia se ajunge la o amortizare de 75-80%.
Izolarea strică fațada casei. Casele vechi au uneori stucaturi, sculpturi și picturi, iar fațada nu ar putea fi refăcută dacă s-ar monta izolație exterioară. În acest caz, specialiștii au găsit soluții pentru izolarea pe interior, fațada rămânând intactă. Dacă aveți astfel de situații apelați la specialiști pentru că soluțiile există deja.
Izolați-vă locuințele! Chiar merită.
Am avut ocazia să merg în apartamentul de bloc al unor prieteni, construit prin anii ’70, înainte și după ce a fost izolat. Diferența este impresionantă. Lucrarea a fost foarte bine făcută și nu există nicio problemă de apariție a mucegaiului, după ani de la execuție. De când cu această izolare termica, au fost ierni când nu au deschis caloriferele, căldura radiată de țevi și cea eliminată de corpurile lor fiind suficientă. Așa că, urmați principiul de la început – mai bine mai devreme decât mai târziu – și luați în calcul cât mai rapid izolarea termica a locuinței. S-ar putea să amortizați cheltuielile încă din primul an. Succes!
Añadir un comentario