Obiectele din lemn sau din materiale derivate au nevoie de cele mai multe ori de finisare. Adică, de șlefuire, colorare – dacă este cazul – și protecție finală cu diferite materiale. Alegerea materialelor se face în funcție de cerințele estetice și de rezistență. Se folosește aceite o cera, pentru un aspect natural sau lacuri si vopsele când rezistențele peliculei, aspectul cu luciu oglindă sau alte efecte speciale sunt importante. Indiferent de materialul ales, de aplicarea lui depinde ca aspectul final să fie plăcut. Se ajunge aici dacă se respectă tehnologiile, iar spațiul de lucru și aparatura folosită sunt cele potrivite. Fără condiții minime de aplicare, oricât de bune ar fi produsele, nu vor reuși să facă suprafețe perfecte. În acest caz este mai bine să se apeleze la firme specializate în vopsire industrială, care au condiții bune și aparatură performantă. Moda finisajului foarte lucios a dus la apariția unui astfel de business, dar mai este încă mult loc pentru cei interesați.
Lăcuirea și vopsirea lemnului – un business în sine
Ideea de a face din activitatea de lăcuire sau de vopsire a lemnului un business în sine nu este nouă. Este o specializare care garantează obținerea unei calități foarte bune a produsului finit. Sunt firme cunoscute care de mulți ani finisează mobilier de foarte bună calitate, pe care-l exportă în țări din Europa, SUA sau Orientul Mijlociu. Piesele din lemn sunt făcute, însă, de alți producători, doar până la faza de finisare. Mobila este cumpărată „în alb”, adică nefinisată. Finisajul este realizat de exportatorul mobilierului având astfel controlul asupra calității finale a produselor.
Vopsirea poate fi făcută, însă, și ca un serviciu pentru producătorul de mobilier. În acest caz, mobila sau doar părți componente sunt duse la fima de vopsire industrială, care face finisarea în cele mai bune condiții, după care predă piesele producătorului. Este un serviciu apărut de ceva vreme și folosit de mulți dintre cei care fac mobilier din MDF cu luciu oglindă, finisaj pretențios care necesită condiții speciale. Este un model similar vopsitoriilor pentru mașini, investițiile în echipamente fiind foarte importante.
Condiții necesare pentru un finisaj perfect
Dar de ce este așa de greu de obținut un finisaj de calitate? Ce condiții trebuie îndeplinite pentru ca suprafața lăcuită sau vopsită să arate foarte bine? Cel mai folosit mod de aplicare a produselor este prin pulverizare, așa că mă voi referi în continuare la condițiile necesare pentru această situație.
Praful este dușmanul numărul unu al finisajului. În general, materialele folosite sunt lichide în momentul aplicării. Până când se usucă, praful și particulele fine de lac ce constituie pierderea din timpul pulverizării (over-spray) cad pe suprafața finisată și rămân în peliculă. Rezultă un finisaj rugos, cu luciul alterat, foarte neplăcut ca aspect. Pentru a nu avea astfel de probleme trebuie să existe un sistem de exhaustare foarte bun și alte amenajări care atrag praful (perdele de apă, baie de apă în pardoseală).
Temperatura și umiditatea din spațiul de lucru influențează aspectul peliculei. Recomandarea producătorilor de lacuri și vopsele este ca aplicarea produselor să se facă la 18-20°C. Dacă este prea frig, lacul nu se întinde bine. Dacă este prea cald, viscozitatea scade și produsul se poate scurge. Umiditatea ridicată din atelier poate duce la obținerea unor suprafețe opalescente sau poate influența timpul de uscare.
Equipamiento cu care se face pulverizarea este de asemenea, importantă. Pentru a obține o peliculă de calitate lacul trebuie să se așeze uniform, să nu fie vălurit, să nu existe o cantitate mare de over-spray. Pentru un astfel de rezultat trebuie folosite pistoale de pulverizare de calitate.
Calitatea exhaustării. Prin procesul de exhaustare este scos din incintă aerul viciat (cu praf și vapori de lac) și este introdus în interior un altul, curat. Cu cât este scos mai repede praful de lac cu atât șansele să ajungă pe peliculă scad. Circulația aerului trebuie astfel calculată încât să nu se creeze „valuri”pe suprafața lăcuită.
Cum se obțin condițiile potrivite pentru finisare
Cel mai simplu este să existe o cabină de pulverizare care elimină aerul viciat cu ajutorul unui ventilator. Aerul este trecut prin filtre care rețin praful și particulele fine de lac. Filtrele pot fi uscate sau ude. Un filtro seco este o aglomerare de fibre prin care aerul este obligat să treacă. O parte dintre particulele de lac uscat și praful vor fi reținute de aceste fibre. Până la eliberarea în atmosferă, aerul poate trece prin mai multe astfel de filtre, devenind din ce în ce mai curat. Un filtro de agua este de fapt o perdea de apă. Aerul viciat este absorbit prin perdeaua de apă, impuritățile rămânând în apă.
Cele mai bune condiții pentru o pulverizare de calitate sunt în cabinas de pintura presurizadas. Cabina presurizată este o incintă închisă în care se creează o ușoară suprapresiune prin introducerea unei cantități mai mari de aer decât cea care este scoasă afară. Ca urmare, praful din exterior nu mai ajunge în interior. Pentru ca suprapresiunea să persiste cabina trebuie foarte bine etanșeizată. Cabina este dotată și cu aparatură pentru menținerea constantă a temperaturii și umidității.
Pistoalele de pulverizare au un rol important în obținerea unor suprafețe de calitate
Pistoalele de pulverizare pot influența calitatea finală a peliculei. Cu cât transferul de material pe suprafață este mai bun cu atât pelicula arată mai bine. Transfer mic însamnă pierderi mari, adică praf de lac care influențează negativ calitatea peliculei. Tipurile de pistoale de pulverizare cu cele mai reduse pierderi sunt:
- HVLP
- pistolas electrostáticas
- pistolas airless
Pistolas HVLP sunt modificate astfel încât materialul să poata fi pulverizat la o presiune mică. Se pot aplica așa doar materialele cu viscozitate scăzută. Productivitatea este însă scăzută, fiind un pistol potrivit pentru finisări ocazionale și volum mic de muncă.
Al aplicar con pistolas electrostáticas consumul se reduce cu 50 până la 80% comparativ cu pulverizarea convențională. Datorită încărcării electrice, particulele sunt atrase de obiectul ce trebuie finisat și doar o mică cantitate ajunge să se piardă.
Pistolas Airless folosesc presiunea ridicată pentru a face aplicări de calitate. Jetul de material este obligat să treacă printr-o duză specială ce atomizează lacul care iese apoi neamestecat cu aer. Este un sistem cu transfer bun de material, foarte potrivit pentru materiale viscoase.
Pistoalele care îmbină reducerea pierderilor cu calitatea foarte bună a suprafețelor sunt cele ce folosesc sisteme de pulverizare de presión media. Airmix este un astfel de sistem, marcă înregistrată Sames Kremlin. Conceptul este unul de succes, transformând o tehnologie obișnuită într-un standard industrial la nivel mondial.
Când obiectul de activitate este vopsire industrială, alegerea pistolului este legată de volumul de muncă și de tipul de materiale aplicate. Cum se presupune că pulverizarea trebuie făcută cel puțin 8 ore/zi și se pot aplica diferite materiale, trebuie ales un pistol fiabil, rezistent, flexibil și care să aibe pierderi cât mai mici. Flxibilitatea ajută ca trecerea de la un material mai puțin viscos la unul viscos să nu reprezinte o problemă. Dacă se aplică atât produse pe solvent, cât și pe bază de apă, este bine să fie folosite pistoale dedicate fiecărei categorii pentru a evita consumul mare de solvenți de spălare și defectele ce apar din cauza amestecului celor două tipuri de materiale.
Puteți face din vopsire un business. Nu este simplu, dar sunt mulți care caută un astfel de serviciu și în final, poate fi o afacere bună.
Añadir un comentario