Fabricación de casas de madera

Cómo construir una casa de vacaciones de 27 m2 sobre pilares

În peisajul caselor din lemn, pe piața din România a apărut de curând o construcție exotică  – casa pe piloni din lemn. Sunt case de vacanță specifice turismului francez, belgian sau italian, întâlnite și la noi în trecut în zonele lacustre. Sunt construite de CASArbor la Sfântu Gheorghe, iar clienții sunt în special camping-urile din Europa. În România, deocamdată, interesul este foarte scăzut, în ciuda faptului că o astfel de casă poate fi instalată mult mai repede, fără fundație turnată sau alte amenajări costisitoare. Poate fi privită ca o alternativă pentru cei care au teren și vor să instaleze rapid o casă pe care să o folosească din primăvară până toamna târziu, cu dotări suplimentare oferite de firmă, chiar și iarna. Asamblarea caselor se face la client tot de echipele CASArbor. Într-un nou episod al ciclului Drumul spre Casă puteți urmări de data aceasta, echipa CASArbor instalând casa pe piloni Cape Town. Filmul este la finalul articolului.

Un mod de a construi apărut din nevoia de protecție

Povestea caselor pe piloni se duce mult în urmă, ajungând, potrivit istoricilor, în Neolitic și Epoca Bronzului. Erau construite pe malul apelor, iar stălpii înalți de lemn le protejau în perioadele când nivelul apei creștea foarte mult și zona era inundată. Chiar și Herodot le menționează în scrierile sale. Erau utile și în zonele cu multă zăpadă și ghețuri veșnice. Căldura degajată putea topi gheața sau zăpada din aceste zone arctice și casele se scufundau. Fiind însă pe piloni, chiar dacă ei se afundau puțin, casa tot deasupra ghețurilor rămânea.

Veneția este un exemplu de oraș construit pe piloni. A fost construită ca o cetate, ca o fortăreață împotriva atacurilor barbare. Fiind însă în lagună, pe teren mlăștinos, arhitecții au fost nevoiți să caute alternative pentru a proteja casele, a le face durabile. Soluția au fost pilonii de lemn care susțineau casele deasupra nivelului mării. Se spune că Basilica Santa Maria della Salute a fost construită pe mai mult de un milion de piloni din madera de castaño y stejar.

În toată lumea există astfel de case de-a lungul apelor, în lagune, mlaștini sau delte. În camping-urile din zonele cu deschidere spre lacuri, mare sau ocean din Europa centrală și de sud, astfel de case sunt o prezență obișnuită. Sunt familii care aleg să locuiască așa tot sezonul estival. Pot fi însă construite și ca o casă obișnuită de vacanță pe terenul moștenire de la bunici sau cumpărat în ideea că, la un momendat, va fi construită și casa. Avantajul este că sunt construite în fabrică și montate rapid de echipele de constructori ai firmei.

Casele pe piloni de la Sfântu Gheorghe

La Sfântu Gheorghe, CASArbor construiește mai multe tipuri de case de vacanță, atât pe piloni, cât și obișnuite, montate pe sol. În toamna anului trecut (2019), firma a organizat o Seară a porților deschise, ca o testare înaintea participării la târgurile internaționale de profil de la Montpellier și La Rochelle, din Franța, și Padova, din Italia. Am prezentat atunci toate modelele fabricate, de la cele mai simple, amintind de corturile căutătorilor de aur de la începutul secolului 20, până la case suficient de mari pentru a putea fi locuite de 6-7 persoane. Găsiți filmul prezentării caselor aquí.

Casele pe piloni au intrarea de pe o terasă la care ai acces urcând âateva trepte. Au living cu bucătărie deschisă, dormitoare și baie. Sunt izolate termic și există posibilitatea de a monta sistem de încălzire. Sunt placate cu lemn atât la interior, cât și la exterior. Lemnul de la exterior este impregnat cu produse speciale în autoclavă pentru a fi rezistent la umiditate și radiația solară. Impregnarea este făcută tot de CASArbor, în autoclava proprie. Produsele de impregnare dau lemnului o culoare plăcută și rezistentă în timp. Pentru o mai bună protecție casele au montate obloane la ferestre.

Casa Cape Town, a cărei asamblare o puteți vedea mai jos, are 27 m² și terasă acoperită de 13 m². Casa are 2 dormitoare, living cu bucătărie, baie și toaletă separată. Dormitoarele sunt spațioase, unul cu pat matrimonial de 160 x 200 cm, iar celălalt cu 2 paturi de 80 x 200 cm. În fiecare dormitor sunt spații de depozitare și dulapuri. Livingul este si el spațios, dotat cu canapea extensibilă, iar bucătăria este complet utilată. Opțional se mai poate pune un pat suspendat, astfel încât casa să găzduiască până la 7 persoane. Tot opțional poate fi pus sistem de încălzire, ferestre tip termopan, strat suplimentar de izolație, mașină de spălat vase sau duș exterior. Dotările suplimentare permit utilizarea casei și în timpul iernii.

Aveți teren și vreți să locuiți acolo cât mai repede și mai confortabil, cu toate facilitățile la îndemână? Casele pe piloni construite de CASArbor pot fi o soluție!

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

4 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

es_ESEspañol