Casas

¿Se ha preguntado alguna vez qué necesita para estar bien en casa, en la escuela o en el trabajo?

Fiecare dintre noi știe cum arată casa visurilor sale, dar și care sunt nevoile și cerințele ce trebuie îndeplinite pentru a se plia stilului său de viață. Ideile sunt multe, informațiile sunt variate, însă tot ce contează pentru fiecare este ca rezultatul final să fie conform așteptărilor. Pe lângă buget și obținerea documentelor, proiectul casei și materialele de construcție devin elementele cele mai importante, cele ce pot crea un mediu de locuit confortabil, durabil, estetic și economic, cu costuri mici de întreținere.

saint-gobain multi confort

Confortul este un cumul de factori. Design-ul, raportul dintre lumina naturală și cea artificială, izolația fonică, materialele folosite la finisarea pereților fac ca locuitorii caselor să fie mai mult sau mai puțin sănătoși și fericiți. Grupo Saint-Gobain, lider mondial în domeniul habitatului și al materialelor de construcții, propune deopotrivă arhitecţilor, constructorilor şi tuturor celor interesaţi, concepto Multi Confort, un mod de proiectare si construire a clădirilor centrat pe nevoile actuale de confort. Este un concept complex și revoluționar care combină cinci aspecte cheie ale confortului – estetica, confortul termic, acustic, vizual şi calitatea aerului. Conceptul Multi Confort vorbeste despre cantitatea ideală de lumină, despre un nivel adecvat de zgomot, despre temperatura ideală. Este vorba despre design și tehnologie, frumuseţe și siguranţă, eficienţă și durabilitate.

Dimensiones de confort

Calitatea muncii și randamentul, starea de sănătate, capacitatea de învățare, starea generală de bine, toate depind în mod direct de cele 5 aspecte ale confortului – estetic, termic, acustic, vizual, calitatea aerului – dar mai ales de interacțiunile dintre ele. Saint-Gobain a gândit conceptul Multi Confort pentru a contribui la un viitor sustenabil pentru noi toți. Clădirile ce îndeplinesc standardul Multi Confort consumă mai puțină energie și resurse, iar deșeurile și poluarea sunt reduse semnificativ.

Ideea a pornit de la conștientizarea că funcţionarea clădirilor, în totalitatea lor, are impact direct asupra stării noastre generale. Chiar dacă bună parte din viața noastră se desfășoară în interior – locuințe, școală, birou, spații de  relaxare și divertisment, mijloace de transport – ne găndim foarte puțin la impactul lor asupra stării noastre. Clădirile trebuie să ne protejeze de zgomot, noxe sau intemperii, dar și să ne permită să trăim, să lucrăm și să ne destindem în medii cât mai sănătoase și plăcute. Saint-Gobain consideră că sentimentul de bine într-o clădire ține de cantitatea perfectă de lumină, de nivelul adecvat de sunet, de calitatea aerului și de o temperatură ideală, de confortul dat de îmbinarea acestor elemente.

Confort térmico este foarte important pentru a ne simți bine, concentrarea, dexteritatea, apariția accidentelor fiind influențate de temperaturi extreme. Suntem influențați nu doar de variațiile de temperatură, ci și de cele ale umidității sau mișcării aerului, de modul cum suntem îmbrăcați sau de activitățile depuse. Impactul lor trebuie minimizat pentru a reduce disconfortul și a funcționa normal. Studii privind relația dintre temperatură și performanță au arătat că aceasta din urmă scade cu 10% atât la temperaturi de 30°C, cât și la cele de 15° C, comparativ cu intervalul de referință 21-23° C, cel în care se obține un randament maxim.

Confort acústico înseamnă lipsa zgomotelor nedorite, posibilitatea de a face activități ce produc zgomot fără a-i deranja pe cei din jur, iar sunetele auzite să fie de calitate și la un nivel adecvat. În medii bine echilibrate acustic suntem mai productivi, mai fericiți și avem mai puține probleme de sănătate. Studii epidemiologice au arătat că riscul de atac de cord pentru cei care trăiesc în apropierea străzilor cu circulație intensă este cu aproximativ 20% mai mare decât pentru locuitorii unor străzi mai liniștite. Un alt studiu, publicat în Marea Britanie, în Journal of Psychology, s-a constatat o scădere a performanței cu până la 66% când participanții au fost supuși la diferite zgomote de fundal.

Confort visual este crucial pentru un sentiment optim al stării de bine. În funcție de activitatea depusă avem nevoie de cantități diferite de lumină, cu o distribuție spațială optimă și o bună combinație între lumină naturală și cea artificială. Posibilitatea conexiunii vizuale cu lumea exterioară permite setarea ceasului biologic și oferă o apreciere generală a esteticii interioare. În spitale s-a observat că pacienții din camerele care au un confort visual optim au nevoie cu până la 30% mai puține calmante, se recuperează mai repede și se întorc acasă într-o stare psihică mai bună decât ceilalți.

Calidad del aire este o componentă foarte importantă a confortului. Cu cât aerul este mai proaspăt, cu atât starea de bine crește, ne simțim mai vioi și mai plini de viață. Aerul curat este absolut necesar pentru a crea un mediu sănătos, a reduce impactul negativ al bioxidului de carbon și a compușilor organici volatili (COV). Proiectarea corectă, combinată cu ventilaţia adecvată și materiale de construcţie potrivite sunt esenţiale pentru a crește calitatea aerului în clădiri și pentru a reduce expunerea la poluanţi și mirosuri. Studii făcute cu ajutorul unor grupe de copii au demonstrat că atenția lor a scăzut cu până la 15% odată cu scăderea ratei de ventilație a aerului.

saint-gobain certifica la casa multi confort francia
Casă certificată Multi Confort, Franța sursă: saint-gobain.com
Soluțiile Saint-Gobain

Saint-Gobain oferă soluții pentru fiecare dintre aceste aspecte ale confortului. Ele sunt gândite în funcție de tipul de clădire (rezidenţial, birou, școală, asistenţă medicală, hotel) și de activitatea desfășurată în interior. Sunt folosiți indicatori măsurabili astfel încât calitatea confortului este mai mult decât sesizată de locuitori sau cei ce ajung temperar în astfel de spații, ea putând fi și demonstrată.

Care sunt soluțiile propuse de Saint-Gobain? Iată doar câteva dintre ele.

  • Vitraje care blochează sau lasă să treacă căldura solară, care ating cel mai înalt nivel de transmisie luminoasă, sau cu capacitate maximă de izolare termică (triplu vitraj),
  • Materiale cu proprietăți de izolare termică și fonică ridicată, sigure și sănătoase,
  • Produse cu proprietăți de izolare acustică sau de purificare a aerului din interior,
  • Tencuieli cu capacitatea de a îmbunătăţi confortul termic,
  • Membrane inteligente pentru îmbunătăţirea etanșeităţii și gestionarea umidităţii sau pentru controlul etanșeităţii la aer,
  • Șape și adezivi cu emisii reduse de praf pentru îmbunătăţirea confortul utilizatorului în timpul instalării.

Toate aceste soluții sunt susținute de materiale specifice de construcție al căror impact se va recunoaște în calitatea vieții celor care vor locui, vor învăța sau vor munci în clădirile unde au fost folosite. Produse precum Planistar Sun Plus, ISOVER, Rigips® Fonic sau Activ’Air® sunt doar câteva dintre ele. Ce știu să facă? Planistar Sun Plus este un vitraj cu funcția de confort vară-iarnă care menține o atmosferă plăcută tot timpul anului. Vata minerală ISOVER Super Profi are o conductivitate termică excelentă, de 0,032 W/mK, disponibilă în diferite grosimi, nu arde, izolează clădirea și o protejează. Rigips® Fonic este o placă de gips carton cu proprietăți acustice îmbunătățite, iar Rigips Activ’Air® este un produs revoluționar care are capacitatea de a îmbunătăți calitatea aerului. Miezul aditivat al panoului captează, reține și descompune formaldehído prezentă în aerul din interiorul locuinței. Saint-Gobain deține un brevet internațional pentru această tehnologie care reduce cu până la 70% nivelul de formaldehidă din aerul interior.

Despre toate aceste produse și despre multe altele vom vorbi pe larg în articole viitoare.

saint-gobain multi confort
fuente: saint-gobain.ro
Concepto Multi Comfort

Conceptul Multi Confort lansat de Saint-Gobain promovează o abordare holistică a construcţiilor.  Alături de soluțiile pentru confortul locuitorilor sunt și măsurile ce previn pierderile de energie și acoperirea din surse regenerabile a necesarului rămas. Pentru aceasta, clădirea trebuie proiectată pentru a fi eficientă energetic, reducând la minim necesarul de energie pentru încălzire, răcire și iluminat. Energia necesară va veni din surse regenerabile, livrată de echipamente cu randamente ridicate. Nu în ultimul rând, o construcţie Multi Confort trebuie să fie capabilă să producă în viitor mai multă energie decât consumă. Acum, din păcate, consumul energetic casnic este foarte mare, o parte din el fiind irosit din cauza sistemelor sau construcţiilor ineficiente. Acest mod de construcţie trebuie schimbat pentru a îmbunătăți calitatea vieţii noastre și a generaţiilor viitoare. Multi Confort este conceput pentru a aduce starea de bine în interiorul clădirilor și în același timp pentru a reduce consumul energetic și a genera cât mai puţină poluare și deșeuri.

Această schimbare a început și există deja clădiri certificate Multi Confort în Olanda, Norvegia, Marea Britanie, Italia, chiar și în România. Sunt locuințe, școli, birouri, constructii realizate cu elemente masive (cărămida), dar mai ales construcții realizate din elemente prefabricate din lemn sau CLT.

Ne propunem, cu această nouă serie de articole, o incursiune în lumea modernă și sustenabilă a materialelor de construcție, prezentând concepte și materiale revoluționare și clădiri construite pe aceste baze. Vom vorbi cu oameni care trăiesc și muncesc în ele pentru a afla cum resimt ei confortul. E momentul să înțelegem că inovațiile viitorului nu se aplică doar în domeniul telefoanelor mobile, al automatizărilor și aplicațiilor IT. Soluțiile moderne, sănătoase și sustenabile există și în domeniul construcțiilor, trebuie doar să ne documentăm și să alegem variantele care constribuie la confortul nostru general.

Etiquetas

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

Añadir un comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol