Deco&Diseño - Muebles

Cómo elegir el marco de un espejo

Oglinda este un element de decor foarte apreciat pentru că, pe lângă rolul practic de a reflecta imaginile, adaugă spațiu și sporește luminozitatea încăperilor. Este bine venită atât în living și dormitoare, cât și în baie, hol și bucătărie. Oglinzile de folosesc de multă vreme, având chiar perioade de glorie și întotdeauna s-au folosit cu ramă.  Utilizarea ei fără ramă este o găselniță modernă, un mod comod de a o folosi doar pentru scopul ei practic, nu și pentru cel estetic. Din fericire, folosirea oglinzilor înrămate a revenit în trend, acum rama alegându-se pentru a fi cât mai aproape de stilul mobilierului sau pentru a personaliza spațiul.

oglinda inramata personalizeaza spatiul

Influența oglinzilor înrămate asupra întregului decor

Rama are capacitatea de a determina estetica oglinzii și chiar a întregului spațiu. Din lemn sau metal, colorată închis sau deschis, simplă sau decorată, rama va influența modul în care este privită încăperea în care o găsim.  Gândiți-vă doar la toaleta unui restaurant cu pretenții. O oglindă prinsă in patru colțuri în perete nu vă va spune nimic și dacă nu sunteți genul atent la detalii, nici nu o observați. O folosiți pentru a vedea dacă totul este în regulă, dar dacă sunteți întrebat despre oglindă nu veți știi ce să spuneți. Altfel stau lucrurile dacă oglinda este încadrată de o ramă bine aleasă, în ton cu spațiul și elegantă. Ea va fi observată și vă va determina să priviți cu alți ochi întreg restaurantul.

Ramele nu sunt doar un mod de a marca limitele unui tablou sau a unei oglinzi. În cazul operelor de artă, rama are o influența foarte mare asupra modului cum este prezentată lucrarea. Mulți pictori au lăsat chiar indicații privind modul cum trebuie făcută înrămarea tabloului. Despre arta înrămării tablourilor puteți afla aquí informații suplimentare. Înrămarea este la fel de importantă și în cazul oglinzilor. Oglinda a cărei ramă este bine aleasă va personaliza în mod plăcut spațiul și îl va îmbogăți estetic.

Oglinda și evoluția ei

Primele dovezi despre oglinzi vin din antichitate. În Egipt, Roma, Grecia și în orient existau astfel de obiecte destinte reflectării imaginii care aveau mai mult o delimitare decât o ramă. De-a lungul timpului aceste așa-zise rame au fost decorate în diverse feluri, folosindu-se metale, pietre prețioase, perle sau fildeș sau cu medalioane pictate cu chipuri de îngeri sau personaje importante ale vremii. Un moment important în istoria oglinzilor este anul 1516, când frații Andrea și Domenico din insula venețiană Murano reușesc să facă amestecul perfect pentru ca imaginea să fie foarte bine reflectată, descoperind astfel cristalul pentru oglinzi. Cu ajutorul lui venețienii au dominat multă vreme piața oglinzilor, marile curți regale și imperiale comandând celebrele oglinzi pentru a-și împodobi palatele.

Momentul important pentru ramele oglinzilor este Renașterea. Este momentul cînd rama devine un obiect de decor bine determinat, iar realizarea unei rame devine sinonimă cu realizarea unui obiect de artă. Ramele care încadrează oglinzile devin obiecte foarte sofisticate, decorate cu frunze, muluri sau ghirlande. Design-ul devine impresionant, cu sculpturi, coloane sau cariatide, se folosește lemn prețios precum caoba. Apar artiști, curente și școli, iar țările bogate ale Europei vin cu propriile stiluri. Evoluția industrială permite unui sticlar din Orleans să facă în 1688 așa numita oglindă turnată care va duce la obținerea unor oglinzi de dimensiuni foarte mari (oglinzi murale). Casele regale se întrec în a avea astfel de oglinzi care să le decoreze palatele. Ramele ce le încadrează sunt construite în acord cu stilurile vremii – barroco, rococó, neoclasic. Odată cu Revoluția franceză, luxul și opulența pierde teren, oglinzile devenind mai sobre. Elementele unor stiluri precum neogotic, birdermeyer sau imperial încep să se regăsească în ramele oglinzilor. În Anglia, producători de mobilier precum Chippendale își pun amprenta și pe ramele oglinzilor.

Designul ramelor de oglindă în epoca modernă este determinat de dezvoltarea industrială. Chiar dacă la începutul secolului al XX-lea oglinzile erau încadrate de florile, păsările și liniile curbe ale Estilo Art Nouveau, ramele oglinzilor încep să se axeze mai mult pe utilitate, dezvoltarea lor fiind marcată și de uniformizarea dată de producția de serie. Cu timpul, uniformizare industrială nu a mai satisfăcut pe mulți dintre cei care continuau să vadă în oglinda înrămată un obiect special de decor, așa că atelierele care fac rame deosebite la comandă au reapărut.

oglinda inramata personalizeaza spatiul

Ce este important când alegi rama pentru oglindă

Indiferent cât de clasică sau modernă este rama unei oglinzi, sunt câteva elemente care trebuie luate în considerare atunci când este aleasă. Iată-le pe cele mai importante:

Materialul din care este făcută. Nu se aleg materiale ieftine, fără personalitate. De aceea lemnul este o foarte bună alegere pentru a încadra oglinda. O ramă de lemn poate aduce un plus de eleganță spațiului. Alegând bine materialul, oglinda poate fi integrată elementelor de decor existente sau poate fi obiectul special care atrage privirile.

Culoarea aleasă. Ramele pot fi închise sau deschise la culoare, păstrând însă o notă discretă, sau pot fi intens colorate atrăgând privirea. O rama închisă la culoare pune în evidență oglinda, scoțând în față strălucirea ei. Rama deschisă la culoare va forma un tot cu oglinda, fiind o prezență discretă în decorul existent. Rama colorată intens este potrivită unui decor modern, dar trebuie folosită astfel încât să fie singura pată de culoare pentru că altfel decorul devine mult prea încărcat.

Estilo. După cum am văzut, este o varietate foarte mare de stiluri așa că îl putem alege pe cel potrivit casei sau personalității noastre. Oglinda poate deveni un obiect special, care atrage privirile, dacă alegem o ramă cu un stil contrastant cu cel al casei.

La alegerea ramei este importantă dimensiunea și greutatea oglinzii. O oglindă foarte grea are nevoie de o ramă care să nu o îngreuneze foarte mult, o ramă în acord cu ea, dar suplă și fluidă, dintr-un material ușor. Poziția este și ea importantă pentru că, în functie de cum este așezată, oglinda va reflecta o parte sau un obiect din casă. Nu trebuie așezată astfel încât să reflecte spații de depozitare, colțuri ascunse sau spații care au nevoie de intimitate.

Pentru a fi un obiect relevant de decor oglinda are nevoie de o ramă adecvată și o poziționare care să lumineze și să avantajeze spațiul.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

Añadir un comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol