O astfel de întrebare am primit drept comentariu la unul dintre articole. Pentru că necesita un răspuns mai elaborat am considerat că poate fi de folos și altora care se confruntă cu probleme de colorare a lemnului și nu știu ce să aleagă dintre nenumăratele produse pe care le găsesc în magazinele de profil, fizice și online. În prezentarea situației se făcea referire la faptul că lemnul – masiv de brad – stătuse ani de zile la uscat afară, era brut, netratat și nevopsit. Sfaturile cerute erau legate atât de colorarea, cât și de protejarea treptelor ce urmau să fie montate pe o scară interioară cu trafic scăzut.
Cu ce se colorează lemnul pentru ca fibra să rămână vizibilă
Metoda clasică de a proteja lemnul astfel încât fibra să rămână vizibilă este cu baițuri pe bază de coloranți și lacuri transparente. Baițurile pe bază de coloranți sunt soluții de colorare obținute din diluanți sau apă și coloranți solubili. La aplicare direct pe lemn, sunt absorbite și scot în evidență desenul lui natural. Spre deosebire de aceste soluții, există baițuri obținute cu pigmenți. Aceștia nu se dizolvă în apă sau în diluant, rămân în suspensie, iar când sunt aplicați pe lemn rămân la suprafață, colorându-l mai uniform, dar mai puțin spectaculos, fibra fiind mai puțin vizibilă. Colorarea semitransparentă cu pigmenți se folosește, în special, la exterior (lazuri) pentru că pigmenții, pe lângă uniformizare, asigură și rezistența finisajului la radiația UV. De asemenea, se folosesc când lemnul absoarbe diferit și se pătează sau când obiectul, în cazul de față scara, este făcut din elemente diferite din lemn, iar un baiț obișnuit ar scoate în evidență în mod neplăcut diferențele dintre ele.
Baițurile din coloranți pot fi pe bază de apă sau pe bază de solvent. Baițurile pe bază de apă se absorb mai bine în lemn și pun mai bine în evidență fibra. Dezavantajul este că, absorbind apă, fibra lemnului se ridică și va fi nevoie de o șlefuire ulterioară mai energică pentru a obține o suprafață fină la atingere. Baițurile pe bază de solvent se absorb mai puțin în lemn și dau un aspect mai tern. Fibra se ridică, însă, mult mai puțin. Indiferent de tipul baițului, dacă este aplicat în exces și este urmat de ștergere cu cârpa, desenul natural al lemnului va fi marcat.
În cazul menționat se va folosi un baiț culoare stejar. Treptele nu sunt montate, așa că se poate folosi un baiț pe bază de solvent, evitând ridicarea fibrei, fără a aduce mirosul persistent de diluant în casă. Astfel de baițuri se găsesc în magazinele de bricolaj sau în cele care au materiale de finisare pentru lemn. Sunt mai multe tipuri de baiț de stejar, de aceea este bine să verificați culoarea înainte de a-l folosi. Există stejar închis, deschis, mediu, auriu, antic, etc. Verificați eticheta și cumpărați-l pe acela care are doar colorant și solvenți. Dacă vreți ca fibra lemnului să fie pusă în evidență, nu cumpărați baițuri în care sunt pigmenți sau adaosuri importante de rășini.
După aplicarea și uscarea baițului, se aplică primul strat de lac, fără a șlefui, chiar dacă fibra lemnului s-a ridicat și se simte neplăcut. În această fază șlefuirea poate strica uniformitatea culorii. Se șlefuiește după uscarea primului strat de lac. Fiind trepte, recomandată este folosirea unui lac de parchet, pe bază de solvent sau de apă. Aplicarea lui poate fi făcută cu trafaletul. Dacă folosiți lac pe bază de solvent, alegeți un trafalet cu burete rezistent la solvenți.
Colorarea se poate face și cu lac colorat
Pentru cei care vor să scape mai ușor, fără multe straturi și materiale, există varianta folosirii unui lac de parchet colorat stejar. Atenție, lac nu vopsea, pentru ca fibra lemnului să rămână vizibilă. În general, lacurile colorate din comerț au durități potrivite pentru mobilier. Dacă doriți un lac mai dur, îl puteți face singuri. Baițul trebuie să fie compatibil cu lacul respectiv (apă cu apă și solvent cu solvent). La cele pe bază de solvenți verificați înainte compatibilitatea. Este posibil ca unii coloranți să nu fie solubili în toți solvenții din compoziția diluantului lacului și culoarea să se schimbe.
Pentru a colora lacul se adaugă până la 10% baiț. Nici dacă baițul este foarte diluat nu este bine să adăugăm mai mult pentru că se diluează lacul și aplicarea se va face mai greu (apar scursuri). Este bine să facem culoarea mai deschisă decât cea dorită, iar culoarea finală să rezulte din straturile succesive aplicate.
Aplicarea trebuie făcută cu atenție și uniform pentru a nu apărea dâre de culoare. De asemenea, culoarea se va închide cu fiecare strat aplicat. Pentru a evita acest efect se pot aplica 1-2 straturi colorate, până se ajunge la culoarea dorită, după care se continuă cu lac transparent.
Șlefuirea, foarte importantă pentru a obține o colorare uniformă și o suprafață plăcută la atingere
Succesul colorării lemnului masiv este condiționat de șlefuirea lui corespunzătoare. Șlefuirea corectă înaintea aplicării baițului va face lemnul să absoarbe uniform, iar colorarea va fi uniformă, fără pete. Dacă lemnul este foarte rugos, șlefuirea lui se face succesiv cu 2 granulații diferite, de exemplu întâi cu o hârtie cu granulația 120, apoi 150 sau întâi 150, apoi 180. După șlefuire, lemnul se desprăfuiește foarte bine înaintea aplicării soluției de colorare.
La fel de importantă este și șlefuirea între straturile de lac. Ea asigură, pe lângă finețea suprafeței și o bună aderență între straturile de lac. Șlefuiți după uscarea totală a primului strat de lac. La colorare fibra lemnului se ridică puțin, iar după aplicarea lacului, această fibră ridicată devine foarte dură și zgârie. Pentru îndepărtarea ei și obținerea unei suprafețe plăcute la atingere suprafața se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulația 280 sau 320 sau cu burete abraziv fin. Nu șlefuiți după baiț pentru că stricați uniformitatea culorii.
Chiar daca culoarea va fi identică cu a stejarului, aspectul final al bradului colorat nu va fi de stejar
Trebuie să atrag atenția asupra unui aspect pe care l-am întâlnit de multe ori. Cei care folosesc baiț stejar, nuc sau mahon pentru a colora madera resinosa (molid, pin, brad, larice), se așteaptă ca la final lemnul să arate ca cel de roble, nuc o mahon. Nu va arăta la fel pentru că desenul natural făcut de fibră este diferit, iar lemnul de rășinoase nu are pori. Lipsa acestora face că aspectul să fie foarte diferit.
Așadar, chiar dacă baițul folosit pentru colorarea treptelor din brad este stejar, scările nu vor arăta la final ca unele de stejar ci ca unele de brad colorat brun-gălbui.
Aclimatación de la madera en el interior
Și încă un aspect la care trebuie să fiți atenți când folosiți parchet sau trepte de lemn care au stat mult afară sau depozitate în spații cu umiditate diferită de cea din interior. Înainte de a începe finisarea și montajul, elementele din lemn trebuie ținute câteva zile în interior pentru ca umiditatea lor să ajungă în echilibru cu umiditatea din interior. Se evită astfel apariția tensiunilor în lemn după finisare, care pot face lemnul să se miște, iar lacul să crape.
Sper să considerați utile informațiile. Dacă aveți neclarități sau întrebări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță.
Espero que escriba un artículo, en el futuro, sobre cómo podemos hacer que la madera sea totalmente impermeable. Qué soluciones tenemos en el mercado, en Rumanía, para que la fibra permanezca visible y además sea saludable para la madera en el tiempo.
¡Hola!
En otras ocasiones he escrito sobre la protección de la madera frente al agua. Depende de dónde se vaya a utilizar esa madera.
Volveré sobre el tema, pero me gustaría saber dónde se asentará esa madera para saber qué condiciones deben cumplir los materiales utilizados. Es muy difícil encontrar un material universalmente válido.
Le deseo lo mejor.
Señora Radu, ¡muchas gracias por este artículo! Me resulta muy útil porque me encuentro en una situación similar. Sin embargo, le ruego que me dé algunos consejos.
He comprado peldaños y contrahuellas prefabricados de roble en tiendas locales, todos ellos acabados pero sin capa protectora. Quiero montarlos yo mismo y asegurarme de que, una vez montados, tengan el aspecto de un mueble. Algunos de los peldaños y contrahuellas deben cortarse antes del montaje.
1. ¿Debo tratarlas completamente antes de cortarlas y montarlas? Baitz y barniz para suelos a base de disolvente. Los peldaños se pueden pintar perfectamente en el banco y la pintura quedará uniforme, el único problema son las zonas cortadas.
2 ¿Tratarlas completamente después del montaje? De este modo no hay riesgo de dañar el tratamiento durante el corte, pero sí de rayar o manchar la madera durante el montaje. Además, el proceso de pintado presenta riesgos en los rodapiés y en la junta entre las contrahuellas y los peldaños.
3. Estoy pensando en una mezcla de las 2 anteriores. A saber, la aplicación de 2 capas de baitz (en el color deseado) seguido por el corte y la instalación, y una vez instalado la aplicación de una capa o 2 de barniz de suelo.
Su opinión me ayudaría mucho.
Ninguno de los comerciantes quiso decirme cómo hacerlo porque así justificaban el enorme precio de la instalación.
Hola,
Por favor, ayúdenme con algún consejo para barnizar unos peldaños de pino.
Tenemos los escalones instalados en la casa desde hace 12 años aproximadamente y han sido bañados y barnizados.
Ahora queríamos refrescar el aire de la casa 🙂 así que lijamos los peldaños (grano 80) y queríamos lacarlos pero poder mantener el color natural de la madera de pino recién lijada... y no de madera de pino mojada (como suele pasar -aunque los laques con laca transparente... el color queda un poco amarillento... en vez de crema claro)
¿Qué me recomienda?
¡Muchas gracias!
Liviu Georgescu
¡Hola!
Lamentablemente, no podrá mantener el color inmediatamente después del lijado. La madera de pino amarillea de forma natural, cambia de color independientemente de con qué se recubra.
Lo que se puede hacer es reducir este cambio y no añadir el tinte ligeramente amarillento que tienen algunos barnices.
En cuanto a los barnices, los que mejor conservan el color natural son los barnices acrílicos al disolvente (también llamados barnices de efecto natural). Puede encontrarlos en los distribuidores profesionales de productos para la madera: Sayerlack (Golda), ICA (Lomilux), Sirca, Renner, Remmers (Golda), Milesi. También se pueden adquirir absorbentes de rayos UV. Son productos que se añaden en pequeñas cantidades a los barnices y reducen el amarilleamiento natural de la madera causado por la luz. Pero no utilices barnices especiales para exteriores porque son poco coloreados y cambian el tinte de la madera.
Otra solución es recubrir la madera con un tinte color madera (el crema claro que desee), un tinte muy ligero que cubra imperceptiblemente la madera. Debe utilizar un tinte para madera uniformante (también disponible en los comercios mencionados). A continuación, aplica barniz sin efecto natural. De este modo, el cambio de color de la madera será muy pequeño y apenas se notará.
¡Buena suerte!