Acabado DIY - Técnicas de acabado

Teñido de madera con colores RAL

Pentru a colora lemnul apelăm cel mai adesea la nuanțele clasice. Suntem obișnuiți cu mobila nuc, stejar, mahon sau wenge. Culorile deosebite par imposibil de obținut pe lemn și credem că un mobilier turcoaz sau lila este ori vopsit, ori din PAL melaminat. Nu trebuie să vopsim lemnul pentru a obține o culoare deosebită. Îl putem colora exact în culoarea vopselei, dar fibra să rămână vizibilă.

Despre o astfel de colorare este vorba în filmul pe care-l veți vedea la finalul articolului. Baițurile sunt făcute de Lomilux după cartela RAL, iar tehnicile de vopsire permit obținerea mai multor efecte. Ce sunt cartelele RAL, cum se obțin efectele, cum diferă culoarea funcție de lemnul vopsit aflați în cele de urmează.

De ce folosim cartele de culori

Pentru cei care nu știu, cartela RAL este o ”culegere” de culori recunoscute universal, un fel de limbaj comun pentru a identifica o culoare. Dacă cineva din Constanța, Madrid sau Istanbul comandă, de exemplu, RAL 7016, vor primi aceeași culoare gri antracit.

Nu este însă singura cartelă folosită pentru a identifica un set de culori. La nivel mondial, cea mai cunoscută este Pantone, institutul Pantone fiind o autoritate în domeniul culorilor. Există și altele, iar producătorii cunoscuți au și propriile cartele de culori.

În funcție de transparență, aceeași culoare poate fi vopsea sau baiț. Vopseaua acoperă total fibra lemnului, pe când baițul o lasă vizibilă, punând în evidență desenul natural al lemnului. Fie că este vopsea sau baiț, culoarea aleasă din RAL trebuie să fie la fel când este privită în cutie. În momentul când sunt aplicate, vor fi însă puțin diferite pentru că, în cazul baițului, nuanța finală este influențată de lemnul pe care este aplicat și de lacul care îl protejează.

Chiar dacă culoarea este identică, efectul va fi diferit în funcție de lemnul folosit și metoda de aplicare

Cum lemnul se vede prin baiț culoarea lui va influența aspectul final. În film veți vedea baițul aplicat pe lemn de resinoso (brad) și pe roble. Culoarea deschisă a bradului influențează foarte puțin aspectul final, pe când stejarul, cu culoarea lui gălbuie cu nuanțe de verde și gri, are o influență mult mai mare asupra rezultatului final. La această diferență contribuie și capacitatea de absorbție a lemnului și desenul lui natural. De aceea, lemnul de brad nu va arată niciodată ca cel de stejar, chiar dacă culorile folosite sunt identice.

Metoda de aplicare poate face ca aspectul să fie foarte diferit. În exemplul de mai sus, baițul aplicat este șters pe o jumătate din lemnul folosit. Ștergerea va scoate în evidență porii și îi va colora, culoarea generală fiind însă mai deschisă și mai influențată de cea a lemnului. Pe partea neștearsă culoarea va fi mai uniformă, mai puternică și va acoperi mai bine lemnul. Un astfel de mod de aplicare are un rezultat foarte bun pe lemnul cu pori mari și este mai puțin spectaculos pe lemn cu pori mici sau fără pori (rășinoase).

În cazul bradului nu s-a făcut ștergere pentru că absorbția este mult prea rapidă și timpul prea scurt pentru o ștergere uniformă și de efect. Când lemnul absoarbe mult (plop, de exemplu) sau trebuie vopsite suprafețe mari (parchet), baițul trebuie să se absoarbă și să se usuce mai greu. Un astfel de baiț ați văzut aquí.

Lacul schimbă culoarea baițului.

Culoarea finală este influențată și de grundul/lacul care se aplică deasupra. Toate lacurile au o tentă de galben care se vede mai ales la culorile deschise. Uneori galbenul lacului se combină cu culoarea baițului rezultând o culoare diferită. Este cazul albastrului care ajunge să bată în verde.

Tenta de galben  nu este la fel la toate lacurile. Cele care păstrează cel mai bine efectul și culoarea sunt lacurile acrilice. Sunt folosite și pentru realizarea mostrarelor de culori, tocmai pentru că schimbă foarte puțin nuanța lor. Și noi am folosit tot lac acrilic pentru a proteja culorile aplicate pe brad și stejar.

Lacurile pe bază de apă pot fi și ele folosite pentru că au o culoare albicioasă, aproape fără galben. La aceste lacuri problema este ușoara lipsă de transparență. Cele mai galbene sunt lacurile nitrocelulozice.

În filmul de mai jos veți vedea aplicarea unui baiț obținut după cartela RAL pe lemn de brad și de stejar și veți putea aprecia diferențele datorate lemnului, a metodei de aplicare sau a lacului. Veți vedea și cum lacul luminează baițul, îl face mai viu și mai plăcut.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

Añadir un comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

es_ESEspañol