Casa NZEB Casa pasiva - Fabricación de casas de madera - Aislamiento de la casa

Class Meister construye casas energéticamente eficientes sobre tarimas de madera suspendidas

Cerințele legate de eficiența energetică a locuințelor devin tot mai stricte, iar constructorii sunt nevoiți să caute soluții inovatoare care să răspundă standardelor înalte. Reglementările nZEB obligatorii în România începând cu 31 decembrie 2020 cer construirea unor case eficiente energetic, bine izolate termic astfel încât să fie redus consumul de energie și implicit costurile de întreținere, dar și pentru a proteja mediul înconjurător.

În acest context Class Meister, constructor de case pe structură de lemn, propune o soluție modernă prin utilizarea planșeului din lemn suspendat în loc de fundația reprezentată de placa de beton. Această tehnologie, combinată cu materiale de izolare de înaltă performanță, asigură atât o eficiență energetică superioară, cât și un impact ecologic redus, răspunzând astfel provocărilor construcțiilor sustenabile.

Care sunt avantajele planșeului de lemn comparativ cu cel de beton

Folosirea unui planșeu izolat din lemn suspendat are o serie de avantaje comparativ cu placa de beton de fundație. Cele mai importante sunt ușurința de instalare, eficiența energetică a casei și impactul redus asupra mediului. Instalarea acestui tip de fundație poate fi făcută pe micropiloți înșurubați tip Krinner /Tehnopieux sau cuzineți din beton armat. Indiferent care dintre metode este aleasă, trebuie făcută mai întâi proiectarea tehnică care ia în calcul studiului geotehnic, cel topografic și descărcările de sarcină pentru fiecare element de susținere.

Planșeul din lemn are o izolare termica superioara comparativ cu betonul și este mai ușor decât placa de beton, ceea ce reduce sarcina pe fundații. Acesta poate fi un avantaj semnificativ în zonele în care terenul are capacitate portantă limitată, fiind asigurat un nivel de confort ridicat cu costuri reduse.

Un alt avantaj al acestui tip de fundație cu inerție redusă, dar cu eficienta termica net superioara, este eliminarea in totalitate a posibilității infiltrării gazului Radon în habitatul casei. Radonul este un compus natural cu efecte devastatoare pentru sănătate. Este prezent în aproape jumătate din România, iar prezența lui nu poate fi determinată decât prin măsurători acreditate.

Planșeul din lemn este cel mai bun mod de a izola casa de sol deoarece sunt eliminate punților termice imposibil de evitat la o placă de zidărie. Se elimină astfel acea senzație de rece la nivelul tălpilor atunci când mergem desculți prin casă.  Condiția este ca planșeul suspendat să fie bine izolat termic, cu materiale de calitate și strat suficient de gros. Recomandarea este ca grosimea acestuia să fie de minimum 25 cm.

Nu este o noutate faptul să o casă pe structură de lemn se construiește mai repede decât cele din beton sau cărămidă. Timpul poate fi redus și mai mult prin folosirea planșeului suspendat din lemn. Acesta se instalează rapid contribuind astfel la ridicarea casei într-un timp mai scurt, dar și cu un preț mai scăzut datorită eliminării costurilor asociate.

În cazul folosirii planșeelor de lemn este foarte important să se acorde atenție sporită schimburilor higrotermice dintre podea și mediul de pe fiecare parte a ei. Trebuie să se asigure un bun control al transferurilor de umiditate în pardoseală, iar orice risc de reținere a umezelii trebuie eliminat prin ventilație, izolare și folosirea barierelor de vapori, în funcție de prevederile constructive.

Fundația pe micropiloți înșurubați tip Krinner

Micropiloții Krinner sunt o soluție economică pentru fundațiile clădirilor rezidențiale, mult mai prietenoasă cu mediul decât sistemul clasic, betonul.

Stabilitatea și capacitatea portantă a acestei soluții de fundație este aceeași cu cea a uneia clasice din beton. Micropiloții Krinner au însă avantajul de a fi ecologici, mai ieftini, mai eficienți în soluri cu stratul portant aflat la adâncimi mari și pot fi instalați rapid ca parte a unui proces eficient. De exemplu, o fundație din beton poate fi făcută în 3-4 săptămâni, pe când o fundație cu micropiloți Krinner, la aceeași casă, în doar 1-2 zile.

Mai jos,  secțiune printr-o fundație suspendată pe micropiloți Krinner realizată de Class Meister:


1 – Finisaj pardoseală
2 – Folie suport/adeziv
3 – OSB nut și feder/Agepan
4 – Folie barieră de vapori inteligentă & bandă adezivă pentru etanșare
5 – Structură de lemn C24, 45x240mm/ 65x240mm
6 – Izolaţie interioară de vată bazaltică
7 – Folie difuzie & bandă adezivă pentru etanșare
8 – Placă fibrociment
9 – Grinzi principale din lemn lamelar
10 – Micropiloţi de fundare tip Krinner

Micropiloții Krinner pot fi utilizați pentru clădiri de locuințe colective (blocuri), clădiri rezidențiale din lemn, case din lemn, case prefabricate din lemn, carporturi, terase, foișoare, pergole și alte construcții care au nevoie de o fundație bine ancorată.

Class Meister poate livra și monta micropiloți Krinner, fiind una dintre puținele firme din țară care oferă acest serviciu și singura din regiunea Moldovei.

Izolarea termică a planșeelor

Izolarea termică este o componentă cheie în construcția planșeelor din lemn si joacă un rol major în performanța energetică a clădirii. Pentru a realiza o bună izolare termică trebuie folosite materiale de calitate, cu bune performanțe de izolare. Există diverse materiale pe piață de la cele naturale din fibră de lemn sau celuloză, la cele din vată de sticlă sau vată bazaltică.

Pentru a evalua eficient un material izolator există coeficientului de transmisie termică (U).  Cu cât coeficientul este mai mic, cu atât materialul izolator este mai eficient, iar impactul asupra performanței energetice a casei va fi mai mare. Folosirea plăcilor din fibră de lemn STEICO sau GUTEX, a celor din celuloză sau vată bazaltică ajută la menținerea unei temperaturi interioare stabile, reducând astfel nevoia de încălzire sau răcire, având însă și un impact pozitiv asupra mediului.

Class Meister se remarcă prin utilizarea unor soluții inovatoare și sustenabile pentru construcția de case eficiente energetic. Planșeul din lemn prefabricat suspendat, împreună cu fundația pe micropiloți Krinner, oferă nu doar o alternativă ecologică la construcțiile clasice din beton, ci și avantaje semnificative în ceea ce privește eficiența termică, timpul de construcție și durabilitatea. Compania își propune să transforme modul în care sunt construite casele, având un impact pozitiv asupra mediului și oferind locuințe de înaltă performanță energetică. Astfel de case au fost construite deja de Class Meister în România, dar și în Franța (imaginile de mai jos) și alte țări din Europa.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

Añadir un comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol