Parchetul și panourile plane se pot finisa industrial pe linii care cuprind sisteme de valțuri pentru aplicarea materialelor de finisare și baterii de lămpi UV pentru uscarea lor mai rapidă. Sunt linii cu randament foarte bun, care pot avea mai multe locuri de aplicare urmate imediat de lămpi UV, așezate consecutiv. Pe aceste linii de finisare cu valțuri și uscare în UV, lemnul intră în alb și iese finisat, poate chiar și ambalat.
Avantajul aplicării cu valțuri este reducerea importantă a consumului de materiale de finisare
Avantajul folosirii valțurilor este cantitatea foarte mică de material care se aplică. Cantitatea aplicată pe strat este în jur de 40-50 g/m², dar poate ajunge până la 5-7 g/m². Principala cerință este ca panourile să fie foarte bine calibrate. Produsele care se aplică cu valț au conținutul în corp solid foarte mare, între 96% si 100%, emisia de solvent fiind astfel foarte redusă.
Aplicarea pe linie de finisare se face cu un sistem de valțuri, unele având rolul de a aplica materialul, iar altele de a-l doza. Valțurile aplicatoare sunt acoperite cu un cauciuc special. Duritatea acestui cauciuc este dată de un număr determinat prin metoda Shore și este o informație importantă pentru furnizorul de lacuri. Valțul dozator, folosit pentru reglarea cantității de material aplicat, este din metal.
Cantitatea de material aplicată poate fi reglată în 3 moduri:
- din distanța dintre valțul aplicator și cel dozator,
- en ajustant la pression sur l'objet à finir
- prin reglarea direcției și vitezei de rotație a valțului dozator.
Tipurile de mașini de aplicat cu valțuri
După numărul și modul în care sunt poziționate valțurile, sistemele sunt de mai multe feluri:
- Mașina de aplicat cu valț dozator reversibil (modul standard și revers). Este recomandată pentru aplicarea baițurilor, grundurilor, lacurilor și emailurilor. Prin rotația valțului dozator invers sensului de rotație al celui aplicator (modul revers) se obține o uniformitate mai mare a stratului aplicat.
- Mașina cu un valț dozator și un valț adiacent care se rotește standard. Se folosește pentru aplicarea vopselelor.
- Mașina cu doua valțuri aplicatoare. Ce de-al doilea valț aplicator se rotește în sens invers direcției de avans a bandei transportoare. El determină o reducere a consumului și o suprafață mai uniformă. Este folosit mai ales la aplicarea lacurilor UV.
- Mașina de aplicat cu doua valțuri aplicatoare. Între prima aplicare și cea de-a doua materialul nu se usucă ci se transformă în gel. Este folosit mai ales pentru îmbunătățirea aderenței între straturi.
Uscarea în UV a materialelor aplicate cu valț
Materialul aplicat este întărit prin trecere pe sub lămpi UV. Având corp mare nu este nevoie de uscătoare convenționale care să elimine solventul înainte de intrarea sub lămpi. Produsele cu corp 100% pot intra imediat sub lampi, cele care au un procent de solvent au nevoie de un timp de flash-off pentru ca solventul să se elimine. Solventul rămas după uscarea UV se vede ca o opalescență în peliculă. Uscarea UV întărește materialul instantaneu, panorile putând fi imediat șlefuite, stivuite sau ambalate.
Pe astfel de linii pot fi aplicate și baițuri. Ele trebuie să fie vâscoase pentru a fi aplicate cu valțul iar culorile trebuie să fie rezistente la radiația UV.
Straturile de grund pot fi aplicate “ud pe ud”. Ele sunt doar gelifiate de lămpi, astfel încât straturile să adere unul la celălalt, iar șlefuirea se face după aplicarea ultimului strat și întărirea totală a întregii pelicule.
Sursele de radiație ale lămpilor UV
Pentru uscarea UV se folosesc două surse de radiație: lămpi cu galiu (Ga) și lămpi cu mercur (Hg). Lămpile Ga au o lungime de undă mai mare de 420 nm și o durată de aproximativ 2000 de ore de funcționare. Sunt folosite pentru a întări acoperirile pigmentate și sunt combinate adesea cu lămpile Hg.
Lămpile Hg au lungimea de undă de 200-380 nm și o durată de aproximativ 3000 de ore. Sunt folosite pentru materialele transparente. Lămpile UV trebuie controlate în mod regulat pentru că, în timp, puterea lor scade și odată cu ea și randamentul uscării.
Astfel de linii de finisare industriale sunt folosite de marii producători de parchet și panouri finisate pentru productivitatea lor foarte bună. Sunt linii automatizate, unde aportul uman este foarte redus.
J'espère que ces informations vous seront utiles. Les compléments sont, comme toujours, les bienvenus. Et si vous avez des questions ou des interrogations, n'hésitez pas à les laisser ci-dessous dans l'espace prévu à cet effet. Je ne manquerai pas de vous répondre.
Bonjour,
Je souhaite acheter un équipement de vernissage UV, de préférence SH, pouvez-vous m'aider à obtenir des informations ?
Vous pouvez faire appel à des sociétés telles que Finex (représentant de Cefla) ou Rolem (représentant de Makor). Il est bon d'appeler ces sociétés, de leur dire ce que vous voulez et de voir une installation similaire chez l'un de leurs bénéficiaires. Vous aurez ainsi l'occasion de voir ce qui vous convient le mieux.
Tous nos vœux de réussite !