BRICOLAGE

Le ponçage pour les bricoleurs

Una din obsesiile mele când vorbesc despre finisare este șlefuirea – atât șlefuirea lemnului înainte de finisare, cât și cea dintre straturi. Cred cu tărie că este o condiție principală pentru obținerea unor produse de calitate. Cu ceva timp în urmă am scris despre ponçage, abordând subiectul din punctul de vedere  al producției, al lucrului în fabrică, unde există mașini de șlefuit și tehnologii speciale. De data aceasta îmi propun să spun câte ceva despre șlefuire celor care iubesc bricolajul, care au proiecte DIY sau își doresc să înceapă să bricoleze.

source photo : northwestdriftwoodartists.org
source photo : northwestdriftwoodartists.org

În primul rând trebuie știut că sunt doua etape ale șlefuirii care influențează calitatea produsului final. Una este șlefuirea lemnului sau broyage blanc care se face înainte de a colora și lăcui obiectul din lemn. Cealaltă este șlefuirea între straturile de lac. Amândouă se fac cu hârtie sau bureți abrazivi, dar granulația diferă. Am să le iau pe rând.

Ponçage du bois

Pentru a construi un obiect lemnul trebuie tăiat, găurit și prelucrat cu diverse unelte. Toate aceste operații acționează asupra fibrei lemnului rupând-o. Când se trece cu mâna peste lemn se simt asperitățile care ne zgârie, unele mai mult, altele mai puțin. Acestea sunt capetele de fibră de lemn rămase după prelucrări mecanice. Când lemnul este șlefuit, aceste capete de fibră sunt rupte într-un mod organisé astfel încât să se comporte toate la fel, să absoarbă uniform culoarea și lacul.

În timp ce obiectul este executat lemnul poate fi lovit, zgâriat, teșit în urma cărora rămân semne. Majoritatea acestor semne devin vizibile doar după aplicarea culorii. O șlefuire bine făcută elimină semnele, uniformizează suprafața și reduce riscul apariției petelor.

Lemnul se șlefuiește cu hârtie de șlefuit cu granulație mică, de la 80 până la 220 sau cu bureți abrazivi grosieri și medii. Numărul care indică finețea  este scris pe spatele hârtiei de șlefuit. Pentru o calitate cât mai bună a suprafeței este recomandat să se folosească două feluri de hârtie, una grosieră, care rupe fibra și una mai fină, care o netezește. De exemplu, se poate folosi întâi hârtie 80, urmată de 120 sau 150. Sau hârtie 100, urmată de 150 sau 180. În cazul bureților abrazivi se începe cu cei grosieri, continuând cu cei medii.

Lemnul se șlefuiește întotdeauna în lungul fibrei, insistând în zonele în care se simt capetele de fibră. Nu este recomandat să se folosească hârtie de șlefuit cu granulație mai mare de 220 pentru că praful fin de lemn astupă fibra, blocând absorbția. Așa apar petele deschise la culoare.

Pentru a fi mai ușor de utilizat, hârtia de șlefuit se poate înfășura în jurul unei bucăți dreptunghiulare din lemn. Astfel se aplică o forță uniformă pe toată suprafața lemnului, rezultatul șlefuirii fiind mai bun.

Când se șlefuiesc elemente profilate – muchii, picioare de mese sau scaune, cornișe – este recomandată folosirea bureților abrazivi pentru că se pot mula, calitatea șlefuirii fiind mult mai bună.

În procesul șlefuirii, calitatea materialelor abrazive scade. Granulele abrazive lipite pe hârtie sau pe pânză se tocesc sau cad. De asemenea, praful fin de lemn pătrunde printre ele și se fixează acolo, reducând capacitatea de șlefuire a hârtiei. În momentul în care se observă că rezultatul nu este la fel de bun ca la început, hârtia trebuie înlocuită. Nu faceți economie în acest moment al proiectului. Orice rabat făcut acum se răzbună mai târziu, la finisare, când greșelile se remediază mult mai greu.

diytrade.com
diytrade.com
source de la photo : m.inspirationspaint.com.au
source de la photo : m.inspirationspaint.com.au
source de la photo : doityourself.com
source de la photo : doityourself.com
Șlefuirea straturilor de lac

Șlefuirea între straturi se face pentru a asigura un tușeu plăcut obiectului, o suprafață fină și plăcută la atingere. Când se aplică soluția de colorare (baițul) și primul strat de lac, lemnul absoarbe aceste materiale, iar fibra lemnului se ridică. Fenomenul este cu mult mai accentuat în cazul produselor hidrodiluabile, din cauza tendinței naturale a lemnului de a absorbi apa. După uscarea lacului, fibra ridicată se simte neplăcut la atingere, fiind foarte rigidă din cauza lacului prins de ea. Pentru ca suprafața să fie din nou fină și plăcută la atingere acel prin strat de lac trebuie șlefuit.

Materialele folosite sunt tot hârtia de șlefuit sau bureții abrazivi, dar granulația este mai fină. Se folosesc bureți fini și foarte fini, iar hârtia trebuie sa fie minimum 240. Dacă lacul final va fi lucios, hârtie abrazivă folosită trebuie să fie de minim 400. Cum am spus deja, lac Brochet accentuează defectele, iar zgârieturile fine produse de materialele abrazive mai grosiere devin foarte vizibile.

Șlefuirea între straturi se face tot în lungul fibrei, după uscarea completă a stratului de lac. Când lacul este bine uscat, în urma șlefuirii va rezulta un praf alb fin. Dacă uscarea nu este completă șlefuirea este greoaie, hârtia se împiedică și se acoperă cu un strat gumos de lac. Stratul următor se aplică doar după îndepărtarea completă a prafului cu cârpa.

source de la photo : thefinishingstore.com
source de la photo : thefinishingstore.com
Recondiționarea mobilierului vechi

Un caz special de șlefuire este când se dorește împrospătarea sau schimbarea finisajului. Din cauza folosirii, mobila și obiectele din lemn finisate se acoperă cu un strat fin de praf și mizerie. Pentru ca stratul nou de lac să aibă aderență, trebuie îndepărtată această patină a timpului.

Obiectul se curăță spălându-l cu cârpa, cu apă și detergent. Orice mobilă se poate spăla, indiferent cu ce este acoperită. Important este să fie ștearsă repede și foarte bine după spălare. Apoi, stratul vechi se șlefuiește ușor cu hârtie abrazivă 280-320 (peste 400, pentru lac lucios) și se aplică stratul nou de lac.

Atenție, întotdeauna trebuie verificată compatibilitatea dintre straturile vechi și lacul ce urmează a fi aplicat. Pentru aceasta se aplică puțin lac pe o suprafață mică, puțin vizibilă a mobilei și se așteaptă să se usuce. Dacă nu se întâmplă nimic – crăpare, umflare, exfoliere – poate fi folosit. Mobila întreținută de-a lungul timpului cu produse gen Pronto, care au ceara în compoziție, trebuie spălată și șlefuită până la îndepărtarea completă a stratului de ceară. Ceara este strat final de finisaj și peste ea nu poate fi aplicat nimic. Dacă nu este complet îndepărtată, lacul nu va avea aderență și se va desprinde cu ușurință.

source de la photo : yourhomewizard.com
source de la photo : yourhomewizard.com

Șlefuirea este o operațiune importantă în procesul de finisare al lemnului. Obiecte de calitate se obțin doar dacă se șlefuiește corect, atât lemnul, cât și straturile intermediare de lac. Un finisaj nou are aderență la cel vechi doar dacă înainte acesta a fost curățat și șlefuit.

Vă doresc succes și aștept să-mi spuneți cum merg proiectele. Nu uitați, dacă aveți nevoie de ajutor și informații, eu sunt aici.☺

A propos de l'auteur

Mihaela Radu

Mihaela Radu est ingénieur chimiste, mais elle a une grande passion pour le bois. Elle travaille dans ce domaine depuis plus de 20 ans, la finition du bois étant ce qui l'a définie pendant cette période. Elle a acquis de l'expérience en travaillant dans un institut de recherche, dans sa propre entreprise et dans une multinationale. Elle souhaite continuer à partager son expérience avec ceux qui ont la même passion - et plus encore.

10 commentaires

Ajouter un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les spams. Découvrez comment les données de vos commentaires sont traitées.

  • Excusez-moi, mais l'article est ridiculement faible. Même s'il s'agit d'un article de vulgarisation, il ne s'adresse probablement pas à des enfants de 3 ou 4 ans, n'est-ce pas ?

    • Je suis désolé que l'article ne réponde pas à vos attentes. Je suis sûr qu'il y a des choses que vous connaissez très bien, mais j'ai rencontré des gens qui ne connaissaient pas ces informations. C'est de là qu'est venue l'idée de cet article. Il s'agit d'informations destinées aux personnes dont la profession n'a rien à voir avec le bois, mais qui souhaitent refaire ou fabriquer un objet en bois. J'espère qu'à l'avenir, vous trouverez également des informations intéressantes.

    • Il est bon de préciser pourquoi l'article est faible ou où se trouvent les erreurs. De nombreux débutants lisent votre commentaire et ne s'y retrouvent pas.

  • Un élément important a été omis avant le vernissage. Il s'agit du dégraissage du bois, qui peut être effectué avec de très bons résultats avec de l'alcool technique. Comme nous avons récemment verni, dans notre maison, environ 250-280 mètres carrés de bois (lambris, portes, fenêtres, meubles, etc.), et que sur toutes les boiseries la mouche "patine", comme on dit, chaque cm carré a été passé comme suit : ponçage, dépoussiérage, dégraissage, première "couche" de vernis. Après séchage, la deuxième couche de vernis suit. Nouveau ponçage, nouveau dépoussiérage. La troisième et dernière couche de vernis a suivi, après quoi je n'ai poncé que les endroits que je jugeais nécessaires. Périodiquement, à l'aide d'un pinceau en poils naturels (sur le plafond), j'essuie la poussière qui s'est déposée. Sinon, j'utilise la finesse. Merci pour vos conseils.

    • Merci de nous faire part de votre expérience. Normalement, le bois n'a pas besoin d'être dégraissé avant la finition. Un ponçage suffit. Dans votre cas, le bois a probablement été en contact avec des produits gras lors de la découpe ou de l'essuyage, voire de la résine (dans le cas d'un bois résineux). Félicitations pour l'idée de l'alcool technique. C'est une très bonne idée. On peut aussi utiliser le diluant nitrocellulosique ou le diluant universel. Et l'entretien, vous le faites très bien. J'ai choisi de ne pas utiliser de produits d'entretien commerciaux. S'ils sont appliqués directement sur le meuble ou s'ils ne sont pas très bien polis, le meuble reste légèrement détrempé et plus poussiéreux. Je vous souhaite beaucoup de succès.

  • Au cas où quelqu'un aurait besoin de l'information ou serait curieux : par hasard, j'ai vu un jour quelqu'un nettoyer de vieux cadres de fenêtres par sablage. Les cadres présentaient un relief complexe, qui aurait été très difficile à nettoyer par ponçage (éventuellement à l'aide de brosses à poils durs sur un outil Dremel, mais l'opération aurait été terriblement laborieuse et aurait pris beaucoup de temps). Lors du ponçage, l'effort est bien moindre et la qualité du nettoyage de l'ancienne peinture est extrêmement bonne. Le bois ne s'use pratiquement pas, si l'on n'insiste pas trop, et reste presque aussi lisse qu'avant l'application de la peinture, rendant inutile ponçage après ponçage, tandis que la moindre trace d'écailles de peinture disparaît.

  • Toutes les informations sont absolument les bienvenues. Pour un novice qui a envie de mâcher lui-même et si possible pas à l'oreille, l'article est une mine d'or. Merci beaucoup pour l'article et les commentaires !

Catégories

S'abonner à la lettre d'information

Lettre d'information du vendredi matin
Informations et conseils des experts

fr_FRFrançais